fbpx
И аз съм човек

Пепеляшка. Версия 2020

18 май 2020

Ето тук, скъпи приятели, идва краят на приказките от извънредни времена. След като известно време ви разказвахме какво се случва с Червената шапчица, Пепеляшка и Снежанка в тези смутни дни, сега е ред да си кажем "... и заживели щастливо!", "... три дни яли, пили и се веселили!", "... оженили се и си родили много деца!" или какъвто друг приказен край предпочитате.

Но няма да го направим, преди да ви съобщим кой е победителят от играта ни с Мебели Виденов за ваучер на стойност 700 лв. Победителката е Петя Петрова, а това тук е нейната силно осъвременена и ужасно смешна версия на "Пепеляшка". Приятно четене!


Жената на един богат човек починала след екскурзия в Милано и контакт със заразноболен. Дъщеря ѝ толкова много страдала, че не усетила как времето минало, извънредното положение вече било част от ежедневието и не минало много време, когато баща ѝ довел в
дома им вдовица с три дъщери. Момичетата по принцип учели във Франция, но пандемията и последвалото онлайн обучение ги принудили да се върнат при майка си.

Нашата главна героиня не ги харесала особено, както и те нея, а общата им неприязън се засилила, когато фирмата, в която работела, съкратила половината персонал и кандидатствала за средства за запазване на заетостта по схемата 60/40. Момичето било оставено да работи на половин работен ден и все по-често се грижела за домакинската работа вкъщи.

Доведените й сестри карали онлайн курсове за маникюристки, което я обрекло на денонощно пране, гладене, чистене и претакане на зелето. От тук дошъл и прякорът ѝ – Пепеляшка, защото постоянно била мръсна от никога несвършващите домакински задължения.

Един ден в селото се разнесла мълва, че виден търговец на фурми в Обединените арабски емирства се е завърнал в столицата, за да открие нов хотел. След срязването на червената лентичка щяло да има банкет, на който били поканени всички живеещи в областта.
Мащехата и доведените сестри на Пепеляшка теглили 1 500 лв. безлихвен кредит и си купили рокли и бижута за вечерта. Желанието на Пепеляшка също да се присъедини към тях бързо било угасено с мрачната мисия, която ѝ поставила мащехата – да отиде на пазар.

Списъкът за пазаруване съдържал 3 пакета тоалетна хартия, 5 пакета леща, 4 пакета брашно, 12 пакета ориз и 2 пакета спагети – все стоки с ограничено количество. Пепеляшка бързо се отправила към магазина, но ентусиазмът й изчезнал като дезинфектант от аптека, когато видяла че опашката е 3 километра и докато влезе, напазарува и мине през касите, няма да успее да се подготви за бала.

Активното ѝ социално присъствие и предишният ѝ инфлуенсърски опит я провокирали да публикува в групата "Фриленсърски услуги" молба за помощ - някой да ѝ осигури безплатна рокля и транспорт до хотела. Случайна жена се отзовала на молбата при едно условие -
бартер на рокля срещу два пакета тоалетна хартия, тъй като в нейния магазин вече нямало.

Пепеляшка се съгласила и не минало много време, когато тираджия, възпрепятстван да пътува в чужбина поради 14-дневна карантина, решил да преотстъпи на драго сърце тира си за ползване само до 23:00 часа, защото в полунощ се очаквало да бъдат премахнати КПП-тата и искал да тръгне към селото си за ежегодния събор. "Агне ще се коли, все пак, важно е!“

Пепеляшка, разбира се, нямала изкаран курс за категория С+Е, но дългогодишният ѝ опит в управляването на Лада „Нива“ от 1980 година я карал да вярва, че ще успее да удържи тежкотоварното возило в правия път.

Пепеляшка бързо се прибрала вкъщи, взела роклята и паркирала тира в пряката пред дома си. Попълнила декларация, с която трябвало да мине през КПП-то, в която твърдяла, че отива на работа. Със скорост над позволената се отправила към мечтата си да отиде на
банкета, но за нейно нещастие полицаите на пункта се усъмнили, че никой не отива работа с бална рокля, и решили да направят пълна инспекция на тира, откривайки в него щайга пресни картофи и 10 литра домашно червено вино (за събора на село, разбира се) и върнали Пепеляшка обратно.

Тя – да не забравяме все пак – била иновативна, паркирала тира отвъд
хълма и минала незабелязано пеша през близките ниви, стигайки до заветната цел. На входа охраната ѝ дала медицински ръкавици и калцуни, а когато ѝ подали маска за еднократна употреба, тя извадила от дамската си чантичка целолицева маска модел Helsinki
с високо ниво на защита, която майка ѝ била донесла от Милано.

Танците вече били започнали, но всеки танцувал сам – заради социалната дистанция. Тогава тя видяла най-красивите очи в залата и отишла да се запознае с притежателя им. Почти не успяла да чуе
как се казва, защото мъжът носел същата целолицева маска като нейната, но пък ѝ се сторил симпатичен и цяла вечер танцували на два метра разстояние един от друг, опитвайки се да си разменят някое изречение.

Пепеляшка изгубила представа за времето и когато чула извънредния брифинг за премахването на КПП-тата, хукнала да бяга през хотела. Мъжът, от своя страна, тръгнал след нея в желанието си да разбере коя е тайнствената непозната, но тя бягала толкова бързо, че той не успял да я стигне навреме. Излизайки пред хотела, намерил медицински калцун за еднократна употреба, вероятно паднал от нейния крак. Тогава той твърдо решил, че ще обиколи цялата област с калцуна в ръка и ще намери момичето на сърцето си.

Бизнесменът обиколил надлъж и нашир, запознал се с много жени, но никоя от тях не била избраницата. В предпоследната къща калцунът предал Богу дух и се скъсал, а охраната на влюбения бизнесмен тотално загубила надежда, че ще намерят девойката. Ще кажете, нормално – това е просто универсален размер калцун, какво въобще си е мислел?! Той също знаел това, но имал и още нещо наум, което не бил споделил с никого – маската, която била същата като неговата.

Почукал в последната къща, където му отворила мащехата на Пепеляшка и го поканила да влезе вътре. Запознала го с трите си дъщери, които носели последен модел Gucci маски и определено нито една от тях не била неговата жена. Пепеляшка, улисана в работата си, дори не била разбрала, че имат посещение, и тръгнала отново към магазина. Засекли се на вратата и той познал веднага маската. Тя също го разпознала, а сърцето ѝ подскочило в гърдите.

Охраната пуснала „Бяла роза“ и заиграла хоро насред улицата, което им донесло акт за нарушаване на обществения ред и установените правила по време на извънредно положение, но радостта, че любовта по време на пандемия е възможна, нямала цена.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross