fbpx
И аз съм човек

Още една отровна софийска вечер

2 декември 2018

Деница Николова за бруталните нива на фините прахови частици във въздуха в София и необходимостта от незабавно предприемане на мерки!  

Събота, 1 декември 2018 г., беше един от дните с най-замърсен въздух от началото на отоплителния сезон. Нивата на опасните фини прахови частици PM10 (диаметър 10 µm) в кварталите Красна поляна, Западен парк, Разсадник, Факултета и Овча купел стигнаха до над 1000 при максимална допустима норма от 50, а на финия прах PM2.5 (диаметър 2.5 µm), проникващ в алвеолите на белите дробове, надвиши 600 при горна граница от 30!

Спаси София:
"Горе (не) виждате Младост и Горубляне, а долу - центъра на столицата"

Цифром и словом, двадесет (20) пъти над допустимото. Въздухът е токсичен. В София и цяла България.

Ако си мислите, че на село въздухът е чист, по-добре не поглеждайте данните от сензорите. Цялата страна е под газова атака. Дишат го децата ни, родителите ни, всички ние. Дори политиците ни няма къде да се скрият от него.

Колкото повече говоря за вредата от пушеците, които дишаме всяка зима, толкова повече си давам сметка за липсата на съзнание за проблема дори и при интелигентни и образовани хора. Фокусът се измества, дали съзнателно или не, върху колите. И макар да съм силен привърженик на поне някакъв контрол над старите, замърсяващи коли, те не са причината за тези високи стойности.

Доказателства:

1) лятото качеството на въздуха е в нормите през почти цялото време и само в отделни дни е леко завишено;

2) нивата на ФПЧ достигат тези внушителни стойности, на които Китай и Индия могат само да завиждат и да цъкат с език, главно вечер, когато трафик няма;

3) отворете прозореца и се уверете, че не мирише на изгорели автомобилни газове, а на пожар.

Причината: горенето на боклуци, пластмаса, гуми, дрехи и дърва и въглища за отопление. Всичко от изброеното (без дървата, като и за тях има определени стандарти) е забранено и абсолютно недопустимо в държавите от Западна Европа. При тяхното горене се отделят токсични вещества, които водят до много и сериозни здравословни проблеми, включително рак, сърдечно-съдови, респираторни и неврологични проблеми.

Нито общините, които са отговорни за околната среда, нито политиците, имат дори и най-малкото намерение да променят нещо. Ако в Германия се измерят подобни стойности на ФПЧ, още на другия ден ще бъде обявено извънредно положение, ще има разговори по телевизията с политици, еколози, граждани и метеоролози, съвети към гражданите и незабавни мерки за премахване на причината.

Малкото деца, които се раждат в България и които имат късмета да оцелеят по нашите улици, които растат и се учат в България, които са бъдещето на страната, биват обгазявани всяка вечер, всяка зима.

Учим ги на един гол патриотизъм, а в същото време ги обричаме на болести и по-къса продължителност на живота. Единственото, което ни остава, е да се молим за малко ветрец, защото от другаде решение няма.

Освен ако сами не си решим проблема. Време е да се събудим и да изискаме правото си на живот и здравословна околна среда, гарантирани от Конституцията на България.

На 11 декември 2018 от 18:00 часа пред Министерството на околната вода и средите, едни от най-засегнатите, жителите на квартал Красна поляна организират протест под наслов „Отоплението с боклуци убива децата ни“. Слагайте маските и идвайте. Нека да ги подкрепим. За себе си и нашите деца. 


Геноцид върху софиянци - така на facebook страницата си организацията Спаси София определи убийствено опасния въздух, надвиснал над града.

"Вчера концентрацията на ФПЧ 10 в някои квартали беше до над 25 пъти над пределно допустимата граница. Тази сутрин концентрациите вече са около 900 μg/m3 - около 20 пъти над границата. Излагането на подобни нива на канцерогенно замърсяване значително увеличава риска от рак, респираторни и сърдечно-съдови заболявания, преждевременно раждане, дефекти при раждането, преждевременна смърт и др. Само днес в България, като резултат на замърсяването ще умрат 40 човека, а София остава най-замърсената столица в ЕС."

Ситуацията изисква спешни, категорични и непопулярни мерки, пишат още от Спаси София в призив към столичния кмет Йорданка Фандъкова:

-- Пълна забрана, постоянен контрол и тежки наказания за всички, които горят пластмаса, дрехи, гуми, масла, кабели…

-- Започнете процеса по пълната забрана на отопление с твърдо гориво. Дайте алтернативи: например разширете топлофикационната мрежа и спрете течовете в дружеството!

-- Вместо да унищожавате, започнете да разширявате трамвайната и тролейбусна мрежа като алтернатива за придвижването с личния автомобил.

-- Върнете измервателната станция на Орлов мост и поставете по една във всеки район на София.

-- Оправете модела за ранно предупреждение и прогноза, прикриващ реалното замърсяване. Според същия, София никога не е толкова замърсена, че да започнете да предприемате съществени мерки.


Още по темата:

10 неща, които можем да направим, за да дишаме по-чист въздух

Пий си имуностимуланта и "дишай" 

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross