fbpx
Новини

Още един кашалот, който ни "върна" 22 кг пластмаса

3 април 2019

Миналата седмица Европейският парламент подкрепи забраната пластмасовите изделия за еднократна употреба да бъдат забранени в ЕС от 2021 г., но в същото време поредното пълно с пластмаса мъртво тяло на морски бозайник показа, че войната срещу пластмасата трябваше да започне много по-рано.

В четвъртък в Порто Черво, в северната част на Сардиния, в стомаха на мъртъв кашалот бяха открити близо 22 кг пластмаса.
Новината дойде от организацията SeaMe Sardinia, която публикува снимки на тялото му във Facebook страницата си.

Става въпрос за женска представителка на хищните морски бозайници, която е била бременна. В тялото ѝ са открити пластмасови чинии за еднократна употреба, пазарски чанти, кабели, тръби, рибарски мрежи, опаковка от перилен препарат, съобщиха от World Wildlife Fund в понеделник. Плодът в мъртвата майка е бил в напреднал стадий на разлагане, добавят от WWF.

Това е поредния труп на морски бозайник, пълен с пластмасови боклуци. Миналия месец на филипински плаж бе открит кит с 40 кг пластмаса в тялото. През ноември миналата година в Индонезия в тялото на разлагащ се морски бозайник бяха открити повече от 1000 различни парчета пластмаса. В Испания, също миналата година, умря кашалот, след като не успя да усвои повече от 27 кг пластмасови боклуци.

"Пластмасата е един от най-лошите врагове на морските видове", заявиха още от Световният фонд за дивата природа. Причината за смъртта на кашалота в Порто Черво все още се разследва, но количеството намерената пластмаса е необичайно за размера му – около 8 метра. Съотношението между размера на животното и погълнатата пластмаса е особено важно, казват още от WWF.

Заради бавното си разграждане, пластмасата се натрупва в Световния океан. Европа е вторият по големина производител на пластмаси в света, "изхвърляйки 150 000-500 000 тона макро- и 70 000-130 000 тона микро пластмаса в морето всяка година, като в Средиземно море са някои от най-високите нива на замърсяване", според доклад, публикуван от WWF през юни 2018 г.

Като отговор на тези и още свързани с околната среда констатации, Европейският парламент подкрепи преди една седмица забраната за пластмасови изделия за еднократна употреба.

До 2021 г. в ЕС ще бъдат забранени пластмасовите вилици, ножове, лъжици и пръчици за хранене, чинии, сламки, клечки за уши, дръжки за балони от пластмаса, както и киселинно разградими пластмаси и съдове за храна, както и чаши от полистирен. Държавите в ЕС ще трябва да събират до 2029 г. до 90% от пластмасовите шишета. Предвижда се пластмасовите бутилки да бъдат от поне 25% преработено съдържание до 2025 г. и 30% до 2030 г.

Съобщаването на отрицателните последици за околната среда става задължително на етикетите на изброените изделия. Надписите ще уточняват, че изхвърлянето на тези изделия е вредно за природата.

По данни на Европейската комисия повече от 80% от отпадъците по плажовете са от пластмаса. Новото законодателство ще обхваща 70% от всички пластмасови отпадъци, открити в морето.

В неделя италианският министър на околната среда Серхио Коста обеща, че страната му ще бъде една от първите, които ще започнат да прилагат новоприетото решение.

„През последните години използвахме „комфорта“ на предметите за еднократна употреба по безгрижен начин и сега плащаме последствията. Всъщност, преди всичко животни са тези, които ги плащат“, писа той. „Този вид замърсяване засяга целия морски свят и всяка страна в света е длъжна да прилага политиките за борба с него: не днес, вчера."

Снимка: SEAME Sardinia


Още:

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross