fbpx
Новини

Оцеляването в затвора, наречен „Имението Playboy“

12 февруари 2024
Кристъл и основателят на Playboy Хю Хефнър

Тя е само на 26, когато се омъжва за 86-годишния Хю Хефнър. Сега Кристъл Хефнър – последната съпруга и вдовица на основателя на Playboy, написа мемоар за живота си с него. В  „Казвай само добри неща“ (Only Say Good Things: Surviving Playboy and Finding Myself) има доста недобри неща. Неприлични истини и токсични игри зад „блясъка“ на имението, мечта на почти всеки хетеросексуален мъж.


Кристъл се мести в имението, за да замени Холи Мадисън, предишната „приятелка номер едно“ на Хефнър. По онова време той има три постоянни „приятелки“. Това се случва през 2008 г., след като тя изпраща своя снимка и Хю я харесва. Следва покана на Playboy парти, а после и покана за преместване. „Веднъж вътре“, пише тя, „е много трудно да се намери изход.“ Кристъл се отказва от университета, където следва психология, и се отдава на различен вид образование. 

Книгата ѝ е кръстена на обещание, което Хефнър я кара да даде. Но най-вероятно не защото го е интересувало дали жените около него са щастливи, или нещастни. „Честно казано не знам защо ме накара да обещая, че ще казвам само добри неща. Сега това обещание изглежда като заплаха. Но си спомням, че някой го беше питал: „Ами ако тези жени те преследват само заради парите ти?“ А той отговори: „Е, няма проблеми, стига ме преследват!“. Хеф беше краен нарцисист, така че според мен наистина смяташе, че всички искат да бъдат в имението му. Че наистина всички се наслаждаваха на секса, че наистина се наслаждаваха на старите филми, че наистина обичаха буквално всичко, което той харесваше“, казва Кристъл в интервю за „Гардиън“.

Клубът на приятелите на Хефнър

„Това беше клуб на неговите приятели. Те идваха и получава безплатен бюфет и шанс да зяпат яки мацки. Това беше просто шоуто на Хеф“, казва тя. 

Години наред Кристъл говори само хубави неща за Хефнър. Но шест години след смъртта му е време за истината. Това не е първият път, когато някоя от приятелките на Хефнър говори. В документален филм от 2022 г. Кариса Шанън (която е на 18, когато заедно с близначката си посрещат Кристъл) казва, че е направила аборт на 19, защото Хефнър отказвал да използва презервативи. Сузи Крабахер, която се мести в имението 18-годишна, разказва, че Хефнър я е упоил и изнасилил. В мемоарите си от 2015 г. Холи Мадисън пише, че в дълбините на отчаянието си е обмисляла да се удави във ваната му.

Птиците умират сами

Мадисън може и да не го прави, но има други същества, които измират постоянно. И то в ъгъла в спалнята на Хефнър. „Бяха красиви тези птици – мънички и зелени, известни с верността си. Но умираха. Персоналът премахваше всеки малък труп и го заменяше с друга птица на следващия ден. Но нито Хефнър, нито камериерките се чудеха какво не е наред. Дали няма инфекции? Липсата на слънчева светлина? Един ден огледах клетката и видях, че бутилката с вода е счупена. Птиците умираха от жажда, а персоналът на имението просто ги сменяше, птица след птица“, разказва тя в книгата си.

Кристъл пред имението Playboy

„Имението Playboy и самият Хю Хефнър бяха впечатляващи за толкова много хора. Затова смятам, че тъкмо тези хора заслужават тази история. Нямам какво да крия. Нямам кого да защитавам. Книгата ми е начин да помогна на други жени, които са в объркващи връзки, може би емоционално насилвани, или са с мъже с... твърди характери. Трудно е да знаеш, че мнението ти няма значение. И да поставяш под въпрос стойността си. Не се чувстваш достоен, защото някой те кара да вярваш, че ще си нищо без него“, казва тя.

Да се молиш за седмичната си издръжка

Според книгата приятелките трябва да са всяка вечер в имението в 18:00. И на никоя не е позволено да работи. Хефнър ги кара да се редят на опашка, за да получат седмична издръжка („пари за бензин“). „Очакваше се да харчим тези пари за дрехи и всякаква друга поддръжка за красота или аксесоари, от които се нуждаем. Но трябваше да отидем и да си ги поискаме. Трябваше да се помолим. Беше очевидно, че молбата е още едно представление, за да се угоди на Хеф и да ни се напомни за нашата зависимост от неговата щедрост“, пише тя в книгата си. 

„Даваше ги от плик, пълен с пари: свежи, нови банкноти от 100 долара. По-късно щях да открия, че Норма, една от дамите в офиса, презареждаше плика с пари всяка седмица. 

Броеше банкнотите, разделяйки ги на купчини, бавно и целенасочено: една… две… три… чак до 10 – по 1000 долара всяка“, пише още Кристъл.

Когато Кристъл е водеща на хитовото риалити шоу The Girls Next Door, което следва приятелките на Хефнър и показва синтетичното им всекидневие, тя не получава нищо. При все че неговата продуцентска компания взима по 400 хил. долара на епизод. Това е и последното мейнстрийм „ура“ за марката Playboy. Шест банални сезона, които разкриват какво е да си блондинка на пълен работен ден.

Фалшивата свобода на Playboy

В книгата си тя описва седмичния секс като унизително занимание. „Правех неща, които не ми харесваха. Не бях физически привлечена от 80-годишен мъж. Просто се опитвах да го преживея. Същото важеше и за другите момичета“, пише Кристъл. Нещата се променят, когато осъзнава, че няма и капка свобода. „Всичко зависеше от графика на Хеф и никога не получих думата. Което е обратното на свободата, която се предполага, че трябва да бъде Playboy. Силата е коварна, когато се маскира като щедрост. И щедростта е коварна, когато е камуфлаж за контрол“, пише тя.

книгата

Сексът спира през 2014 г. и животът на Кристъл става по-лесен. Тя решава да премахне имплантите от гърдите си, спира да си боядисва косата и става болногледачка. Освен това Хефнър решава да ѝ остави пенсионен фонд в Playboy и къща, в която да живее. „Изглеждаше като разбито малко момче, което просто се опитва да запълни празнина. Търсеше свръхкомпенсация за детството, в което не е имал никаква любов. Беше добър в това да кара жените да го обграждат и да си създава илюзията, че не е сам. Но в действителност беше много самотен. Гледаше любовни истории и плачеше, и плачеше“, разказва тя.  

Следващата стъпка

„Терапията ми помогна да разбера колко много ме е объркал животът в имението. Тогава бях на 21 години и се мислех за възрастен човек. Сега съм на 37 и осъзнавам какво дете съм била. Нямаш никаква база за реална преценка. Няма и откъде да я имаш. Исках да правя неща, за да се харесам на Хю, но той просто контролираше всеки аспект от живота ми там“, казва Кристъл пред ITV.

След пет години терапия и като част от раздялата с наследството на Playboy идва и написването на мемоара. Но това не е последната стъпка. Тя ще е предстоящата смяна на фамилията. „Нямам нужда от тази фамилия. И промяната ѝ ще завърши връщането ми към самата мен. Сама се издържам вече толкова години. Живея щастливо и свободно. И да, чувството е хубаво“, казва Кристъл в интервю за Тамрън Хол.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
Етикети
cross