И аз съм човек

Офисите, в които хората с аутизъм са добре дошли

21 януари 2019

"Хората са склонни да наемат хора, които приличат на тях. Аутистите обаче не са като вас, те са като себе си“, казва Стив Силберман, автор на Neurotribes - книга, посветена на еволюцията на аутизма.

"Списъкът с неща, които не бива да правите на интервю, е реално дефиницията на аутизма: Не гледай назад. Гледай работодателя в очите. Продай добре себе си. Всички тези неща са доста трудни за хората с аутизъм“, допълва той.

Това е едно от нещата, които се опитва да промени Грей Беноист, който през 2013 г. стартира една от малкото компании в света, които назначават само и единствено служители с аутизъм, разказва
BBC.

Позната като MindSpark, преди да бъде придобита от германската Auticon, компанията е базирана до плажната ивица на Санта Моника, Калифорния, и служителите ѝ тестват софтуер и оправят бъгове.

Като баща на две деца, Беноист сам знаел колко малко работни места изобщо могат да предложат условия за хора с аутизъм. "Двамата са много способни и умни и заслужават възможност да покажат това“, казва той пред BBC. "Чувствах, че няма друг начин да запълня празнината, освен да взема нещата в свои ръце“. Сега големият му син, който също се казва Грей, работи във финансовия екип на фирмата.

Днес компанията има над 150 служители. "Мисията ни е да дадем възможност на група, която е била лишена от права. Има много сегменти на обществото, чиито потенциал не се използва и хората от аутистичния спектър са едни от тях", каза още Беноист.

Служителите, които приличат само на себе си

Питър нарича работната атмосфера в Auticon „спокойна, но забавна“ и особено много цени факта, че в офиса няма никакъв натиск за социализация. В миналото той работил в „нормални“ офиси, но те не му се сторили нормални за неговите стандарти. „Всичко беше много подвеждащо за разбиране. Провалях се в осъществяването на социални връзки“, казва Питър.

Колегата му Eвън разказва, че работодателите им са „много любезни и проявяват разбиране“. Той споделя, че на предишната си работа седял сам по време на обяд и слушал подкаст. Сега споделя обедните почивки с останалите колеги.

Ивън и Питър/Източник:
Auticon

Преди да постъпи в Auticon, Брайън пък не можел да се справи с жестоката конкуренция в технологичния сектор. „Има много напрежение. Човек трябва да се състезава с други хора“, казва той и допълва, че затова работил нискоквалифицирани неща като служител в магазин и автомивка.

Брайън/Източник:
Auticon

Да посрещнеш кандидатите за работа с LEGO

Аутизмът засяга 1 на всеки 100 души, сочат данните на британската организация National Autistic Society, като по-малко от една четвърт от тях реално си намират работа на пълен работен ден, отбелязва BBC. Около 80% от хората с аутизъм остават безработни, въпреки че много от тях са високо образовани и нетърпеливи да работят, допълва американското бизнес списание Fortune.

Много от тях се провалят, защото не могат да преодолеят надигащото се у тях безспокойство. Така дори едно интервю за работа може да се превърне в истински кошмар.

Някои фирми обаче осъзнават, че кандидатите с аутизъм срещат трудности в стандартните интервюта за работа. Затова немската софтуерна компания SAP предлага на кандидатите за работа с аутизъм да построят робот от LEGO, вместо стандартното интервю.

"Ние винаги се концентрираме върху това, какво тези хора не могат да правят, но не се замисляме какво могат да правят много добре", каза още през 2013 г. Ана Витенберг, ръководител на отдел "интеграция" в SAP. "Те не разбират например сарказма и не могат да лъжат. Това променя начина на работа на целия екип".

От SAP посочват, че те не назначават хора с аутизъм, заради „благотворителност“, а защото хората, които мислят различно и имат особени способности повишават качеството на услугите и подобряват финансовите резултати на компанията. За да ги интегрира, SAP си партнира глобално със Specialisterne – лидер във въвличането на хора с аутизъм на работа в технологично-ориентирани фирми.

Свежи таланти

През октомври 2017 г. шест компании - Ford Motor, DXC Technology, EY, Microsoft, JPMorgan Chase и SAP - създадоха кръгла маса, за да споделят най-добрите практики за наемане на хора с аутизъм и работа с тях и за да помогнат на други компании да видят възвръщаемостта на инвестициите в наемането на такива служители.

Те отправиха посланието, че общуването е предизвикателство за хора с разстройство от аутистичния спектър, но те са силно аналитични и ориентирани към детайлите и са способни да се фокусират напълно върху задачите, което ги прави много ценни служители. Извън въпросната кръгла маса, подобни програми имат Google, HP, Salesforce.

 „Хората с аутизъм в нашия екип извършват средно 48% до 140% повече работа, отколкото останалите колеги, в зависимост от ролите, казва Джеймс Махони, изпълнителен директор и ръководител на отдел Autism at Work в JPMorgan Chase, цитиран от Fortune. През последните 3-4 години компанията е наела повече от 70 служители с аутизъм, като позициите, на които са назначавани, стават все по-разнообразни. Най-високото ниво, до което е стигнал засега аутист в компанията, е вицепрезидент.

Най-важното е, че мениджърите в компанията също са обучавани как да работят със служителите от аутистичния спектър – да бъдат буквални в описанията, да дават кратка обратна връзка и да избягват да задават отворени въпроси. "Преди бях много нетърпелив към различните стилове на общуване - казва Махони - но с тази програма се научих да виждам стойността и заслугите на човека, който стои пред мен."

Колко е важно осигуряването на благоприятна работна среда

Заради високото ниво на трегова и проблемите в комуникацията, които често имат хората с аутизъм, в Auticon няма драма служител да работи непрекъснато със слушалки поради висока чувствителност към шумове. Хората в компанията също така могат да изберат да работят в тъмна стая, ако така се чувстват по-комфортно, да не използват обедната си почивка, ако трудно се социализират, както и да комуникират предимно чрез дигитални платформи, вместо вербално.

Ако някой от служителите се претовари, има право да си вземе няколко дни почивка, специално предвидени за подобни случаи на висока тревожност.

Грей Беноист създава компанията,
за да помогне и на децата си/Източник:
Auticon

"Чувствителността и проблемите на служителите ни са най-важният ни приоритет, ако искаме да работим максимално добре за клиентите си“, казва Грей Беноист.

Точно тук е скрит урок, от който останалите компании трябва да се поучат, казва авторът на Neurotribes Стив Силберман: "Когато намерят място, където получават подкрепа и могат да развиват качествата си, хората с аутизъм стават много отдадени и лоялни. А това спестява пари на фирмите, защото така не се налага да обучават нови служители“.

Служителите в Auticon преминават през 4-седмичен пробен период, за да се определи дали кандидатите са способни за по-дългосрочно наемане. Някои не се справят добре, особено тези, които са притиснати от родителите си да кандидатстват, въпреки че не харесват писането на код.

Важно е да се разбере, че интересите и талантите на аутистите не са непременно свързани с технологиите или математиката. Безброй са.


Не пропускайте:

Още по темата:

Петте етапа, през които минаваш, когато научиш, че детето ти е аутист

Няма дете, няма проблем

Не отписвайте това дете

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross