fbpx
Новини

Доц. Кунчев: Ако досега дистанцията е била 1,5 м, вече трябва да е 2,5 м

5 февруари 2021

Британският вариант на коронавируса е между 10 и 100 пъти по-концентриран в нашето гърло. Това го прави много по-лесен за предаване. Ако досега дистанцията е била 1,5 м, сега трябва да стане 2,5 м, ако сте носили обикновена маска, сега трябва да носите - FF52.

Това заяви пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, цитиран от dnew.bg.

По думите му, варианти ще има непрекъснато, но хубавото е, че ваксините на базата на кръстосания имунитет, въпреки това пазят от тежко протичане и смъртност.

PCR е златен стандарт, ако искаме да сме сигурни, че не пропускаме случай, това е изследването, което ни дава пълна гаранция. Бързите тестове са за улеснение на гражданите, но за целите на граничния контрол много малко са страните, които приемат и бързите тестове, повечето изискват PCR тестове и засега това ще остане така, отбеляза Кунчев.

Главният държавен здравен инспектор обясни, че много често пандемиите протичат по такъв начин - с две или три вълни. Подобно нещо се е наблюдавало и при птичия и свинския грип, както и при испанския грип.

"Това е характеристика на епидемичния процес при един въздушно-капков вирус, върху нея се наслагват и други неща: колко са преболедували, колко са ваксинирани, какви са мерките и дали се спазват. Нашата идея не е да плашим някого, а да предупредим, че тендецията върви към повишаване и толкова по-важно е спазването на мерките", категоричен беше Кунчев.

Според него, разхлабването на мерките е било много внимателно - само с 1/3 от учениците от горния курс и с моловете, при които, по думите му, е имало известна несправедливост.

"Опитваме се да избегнем социалния характер на мола, не търговския. Ако охраната наистина следи да няма струпване и да се спазват правилата, рискът не е чак толкова голям", каза доцентът.

Постепенното увеличение на случаите сега не е в резултат от връщането на учениците. Ако има такова влияние, то ще се усети след 7-10 дни, заяви той. Не е причината и отварянето на моловете, увеличението беше очаквано, в Западна Европа то е в много високи темпове, въпросът е да го знаем и да сме подготвени.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross