fbpx
Новини

От днес неваксинираните деца в окръг в Ню Йорк няма да излизат навън

27 март 2019

Извънредно положение след тежка епидемия от морбили е обявено в Рокланд в щата Ню Йорк, съобщава BBC.

От сряда в полунощ влиза в сила 30-дневна забрана неваксинирани деца да излизат в обществените пространства. Всички под 18-годишна възраст, които не са били ваксинирани, не могат да посещават места като училища, търговски центрове, ресторанти и храмове.

Напомняме, че този месец и италианките власти взеха решение децата да не бъдат допускани на училище без доказателства, че са били ваксинирани по схема.

Причината за мерките в Рокланд са 153 потвърдени случая на морбили в окръга, който е с население над 300 хиляди души.

Нарушаването на заповедта ще бъде наказуемо с глоба от 500 долара за родителите и до шест месеца затвор за родителите, предава още BBC.

Съобщението идва след като огнища на болестта избухнаха във Вашингтон, Калифорния, Тексас и Илинойс.

В САЩ процентът на ваксиниране намалява постоянно, като много родители възразяват по философски или религиозни причини, или защото вярват на информацията, че ваксините причиняват аутизъм, коментира изданието.

"Ние няма да стоим със скръстени ръце, докато децата в нашата общност са изложени на риск," казва областният управител на Роклнад Ед Дей. "Това е криза в областта на общественото здраве и е време да задействаме алармата."

Дей казва още, че здравните инспектори са се сблъскали със "съпротива" от някои местни жители, определяйки това като "неприемливо и безотговорно".

Избухването на морбили в окръг Рокланд е съсредоточено предимно сред ултра-ортодоксалната еврейска общност, съобщава New York Times. Смята се, че заразата би могла да се разпространи и в други такива райони около Ню Йорк.

Дилан Скрилоф, редактор на местния вестник Rockland County Times, казва пред BBC, че броят на случаите на морбили в окръга постоянно се увеличава през последните седмици. "Първите доклади дойдоха преди шест месеца и всяка седмица имахме нов доклад с увеличен брой", обяснява той. По думите му властите са постигнали "стабилен напредък" в насърчаването на религиозните общности да имунизират децата, но комуникацията се е разпаднала през последния месец. "Степента на имунизация в религиозните общности е около 50% -60%, което не е достатъчно."

Според федералните данни, делът на американските деца под две години, които не са имунизирани, се е увеличил четири пъти от 2001 г. насам. BBC напомня и за тийнейджъра Итън Линденбергер от Охайо, който потърси възможност да се ваксинира, въпреки несъгласието на семейството му.

Итън Линдербергер

След като стана популярен, искайки съвет дали може да се ваксинира на 18-годишна възраст в известната платформа Reddit, в началото на март гимназистът говори публично пред Комисията по здравеопазване, образование, труд и пенсии на Сената, заедно с четирима лекари, които са експерти в тази област.

По време на изслушването лекарите посочиха онлайн дезинформацията като причина родителите да се плашат от ваксините. В допълнение Итън сподели, че голяма част от анти нагласата на майка му към рутинните ваксини идва от страха, че те може да предизвикат странични ефекти като увреждане на мозъка или аутизъм. "Майка ми се обръща за съвет към анти-вакс групи в социалните мрежи, а не към здравни служители и научни източници", каза още тийнейджърът по време на изслушването. Той добави, че решението на майка му е плод на загриженост, а не на злоба.

Всички четирима лекари на изслушването повториха, че не съществува "абсолютно никакво доказателство", което да подкрепя връзката между ваксините и аутизма. Това бе потвърдено и от ново изследване на датски учени сред 650 000 деца, според което т.нар. MMR ваксина категорично не увеличава опасността от аутизъм.

В началото на годината британските медии съобщиха за нов доклад на Кралското общество за обществено здраве (RSPH), според който половината от всички родители на деца по 5 г. са били изложени на дезинформация за ваксините в социалните медии. Правителството в Обединеното кралство търси законодателни решения, чрез които които да се ограничи дезинформацията за ваксините и всяването на страх в социалните мрежи.

През 2018 г. в Европа са регистрирани повече от 82 500 случая на морбили - най-големият брой за едно десетилетие и три пъти повече от общия брой, отчетен през 2017 г.

Световната здравна организация обяви антивакс движението за една от най-големите заплахи за здравето в света за 2019 г.


Още:

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross