Образование

Отчаяни родители, които мамят, за да влязат децата им в университет

15 март 2019

Във вторник властите в Бостън разсекретиха съдебни документи, уличаващи актрисите Фелисити Хъфман („Отчаяни съпруги“), Лори Лафлин („Пълна къща“) и още около 50 души в участие в схема за приемането на децата им в някои от най-елитните колежи в САЩ. 

Документите разкриват, че на кандидат-студентите са приписвани фалшиви спортни постижения, които да им гарантират място в престижен университет.

Според разследващите някои от родителите са стигнали доста далеч, снимайки отрочетата си по време на нагласени „усърдни“ тренировки.

В някои случаи влиятелните майки и бащи дори монтирали лицата на децата си върху снимки на известни спортисти, свалени от Интернет.

Именно в последното е обвинена актрисата, модел и продуцент Лори Лафлин. Съдът в Бостън разкрива, че през юли 2016 година, Лафлин е фалшифицирала снимка на голямата си дъщеря, Изабела, за да изглежда, че тя тренира на велоергометър. В документите за кандидатстване телевизионната звезда твърди, че Изабела е талантлива гребкиня.

Изабела е приета в Южнокалифорнийския университет, затова Лафлин отново прилага стратегията, само няколко месеца по-късно, с малката си дъщеря, Instagram инфлуенсърката Оливиа Джейд. Измамата отново дава резултат.

Лори с дъщерите си

Някои от обвинените родители пък са плащали на човек, който да се яви на матурите вместо децата им или да поправя грешните им отговори след предаването на теста.

Според прокуратурата някои семейства са се простили с крупни суми, вариращи от $200 000 до $6 милиона, в полза на Уилям Рик Сингър, експерт по университетски приеми, за да гарантират на наследниците си достъп до елитни учебни заведения като Йейл, Южнокалифорнийския университет, Калифорнийския университет в Лос Анджелис и Wake Forest University.

Много експерти обаче не са изненадани от скандала, тъй като образователната система в САЩ отдавна е благосклонна към богатите за сметка на бедните.

„Системата е уязвима, защото изначално е покварена“, обяснява Кевин Кери, вицепрезидент по образованието на неправителствената организация „Нова Америка“.

„Колежите искат всичко“, казва той. „Искат изключително умни студенти, възпитаници с богати и известни родители, които да правят щедри дарения, искат и силни спортни отбори. Това обаче няма как да се случи, без да бъде нарушен основният принцип децата да бъдат приемани на база заслуги.“

Най-новото слабо звено се оказват треньорите по спортни дисциплини, които приемат подкупи срещу издаване на препоръки на неквалифицирани кандидат-студенти за колежански отбори.

Кери обаче напомня, че подобни практики съществуват от край време в образователната система и ощетяват цялото американско общество.

„Не мисля, че трябва да сме особено изненадани“, смята и Бари Норман, съосновател и управител на консултантската агенция Expert Admission.

Колежът отдавна е важен символ на висок статут и дори знаменитостите са готови да нарушат някои правила, за да осигурят място на децата си в елитно учебно заведение.

„Това говори колко отчаяни са родителите и в колко висок залог се е превърнал приемът в престижен колеж“, обяснява Норман.

Съществува обаче и още един бъг в системата – учебните заведения в САЩ разпространяват една силно ограничена дефиниция на успеха.

За успешен възпитаник се смята този, който има високи оценки, високи резултати на стандартизираните тестове, изявява се като лидер на класа/отбора и бива приет в елитен колеж, казва харвардският професор Тед Роуз.

„Силно ме тревожи фактът, че не е важно колко талантливо е едно дете и какво може да даде на обществото, а колко го бива в даден спорт и как се справя на тестовете, на които така или иначе 50% от явилите се биват скъсани.”

Източници: Insider,UsaToday

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross