fbpx
И аз съм човек

"Отпускът" по майчинство боде очите на колегите

8 ноември 2017

Дали или не една майка си взима отпуск по майчинство и колко дълъг да е този период (ако има избор) е важен въпрос както за нея самата, семейството ѝ и детето ѝ, но и, оказва се, за колегите ѝ.

Според ново изследване, публикувано в "Журнал по експериментална социална психология", майката е съдена и критикувана, както ако излезе в дълъг отпуск, както и ако си вземе само няколко седмици отпуск след раждането на бебето, казва съавторът на изследването Мадлин Хелман, професор по психология в Нюйоркския университет.

Изследването е направено сред 200 работещи мъже и жени в САЩ и Обединеното кралство. Заключенията доказват, че на жените се гледа по-неблагоприятно при перспективата на предстоящо бебе, независимо от плановете им за отпуск по майчинство.

Хората в проучването са разделени на три групи и са помолени да оценят въображаема жена, работеща във въображаема фирма. В един от сценарите жената споменава, че скоро ще излиза в отпуск; във втория казва, че бременна, но не иска да си взима отпуск по майчинство (извън планирания болничен след раждането на бебето). В третия сценарий жената не споменава бременността и отпуск по майчинство.

В сравнение с третия сценарий, жената, която излиза по майчинство, и тази, която отказва отпуск по майчинство са оценени еднакво негативно.

Жената, която ползва отпуск по майчинство, е считана за по-малко ангажирана и некомпетентна за работата, а жената, която не е ползвала отпуск по майчинство, е смятана за по-лош родител, по-малко желан партньор и по-малко грижовен човек.

Средната възраст на хората в проучването е около 33 години, а 71% от тях нямат собствени деца. Реакциите срещу жената, която не ползва отпуск по майчинство, са малко по-екстремни сред участниците от Обединеното кралство.

Интересното е, че мненията са горе-долу еднакви въпреки разликите във възрастта, пола, националността или родителския статус на участниците.

Това означава, че отрицателните нагласи относно работещите майки са универсални и широкоразпространени, твърдят изследователите.

Проф. Хелман казва, че би трябвало обществото да пребори тези предразсъдъци, но за жалост, действителността е, че майките са оставени сами да се борят за уважението на колегите си.

Майките трябва да осъзнаят, че това се случва и да се опитат да изпреварят събитията и да предотвратят подобни реакции - дали чрез откровен разговор с колегите, чрез поддържане на връзка с офиса по време на майчинството или чрез постигане на баланс и разделяне на времето между работата и домашния живот.

Тъжната истина е, че жените наистина са между чука и наковалнята в такава ситуация и понякога е трудно да вземат решение как да постъпят - да си вземат дълъг отпуск по майчинство, да си вземат само няколко седмици или изобщо да не ползват такъв (което дори не можем да си представим какво точно означава!)

**************************************

Още по темата:

Близките и роднините – най-ужасните критици на майката

Защо майките непрекъснато се чувстват виновни?

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross