И аз съм човек

Откачените неща, които говорим на децата си

18 януари 2017

Детски психолози, психиатри и други експерти непрекъснато предупреждават за десетките неща, които не трябва да правим или казваме на децата си, ако искаме те да израснат щастливи, уверени и с добро самочувствие.

Помните ли топлото гъделичкащо чувство, което изпълни сърцето ви при новината, че ще имате деца? Вълнението и нетърпението от предстоящото житейско събитие да сте родител?

Едва ли в тези радостни моменти сте си представяли какви откачени и неуместни неща НЕМИНУЕМО ще кажете някой ден на децата си!

Ето, да вземем пазаруването. Ходенето в магазина с деца на възраст под 10 години може спокойно да бъде наречено „Пътуващия цирк“ - всяка майка на повече от нула деца го знае много добре!

Близка приятелка на Майко Мила, чието име ще запазим в анонимност, ни разказа следната прекрасна случка по този повод:

“Веднъж казах, че ще ги разменя с брат му за палто от чинчила. В началото се стреснаха, но после това се превърна в своеобразна шега между нас. Получавала съм доста критични погледи и шушукания от непознати, които не знаят, че това е шега (макар и неуместна). Миналата година бяхме в един супермаркет и големият ми син не спираше да мрънка за някакви бонбони. В един момент ми писна и му казах, че ако още веднъж поиска да купя бонбоните, още утре го разменям за палто!

Тогава той ме погледна съвсем сериозно и каза:

„Ако продължаваш да не ми купуваш бонбони и да ме държиш гладен, няма да ти дадат хубаво палто за мен.“

Не е ясно какво точно става, докато пазаруваме в компанията на децата си, но то наистина изкарва най-лошото У ВСИЧКИ.

В момента, в който влезнем в какъвто и да е магазин, особено ако там се продават играчки, един много зъл, гладен и недоспал демон се вселява в иначе миловидното и добре възпитано ваше детенце. Вероятно не е далече денят, в който някой човечец в магазина ще се скрие зад фризера с грах и ще набере тайно социалните, след като ни е чул как крещим на децата да внимават, защото ще срутят нещо от рафта, а вероятно и целия рафт И ТОГАВАААА...!!!

Е, в интерес на истината трябва да отбележим, че на всеки родител все някога се е случвало да бъде „онзи татко или майка с бясното дете“. Заклещени между другарския съд на останалите клиенти, особено ако са и родители, и желанието да опазим децата си живи сред десетките рафтове, понякога ние самите звучим като пълни психопати и казваме безумни неща на хлапетата.

Майко Мила събра в един списък някои от най-идиотските неща, които ние и други родители сме казвали на децата си – не само по време на пазаруване, а изобщо! Разбира се, ние се радваме на тези моменти. Помним всяко „Обичам те“ и всяко „Ти си най-добрата майка на света!", но помним и милионите предупреждения „Не си слагай паста за зъби в ушите“ и “Не ближи опаковките от кофата за боклук!!“ и затова сега ще почетем именно тези реплики.

И така, ето какво дуднат родителите на децата си с цел да ги опазят живи и да ги научат да се държат прилично:

Спри да си ближеш ръцете!

Това е чаша! Остави я веднага! Ще я счупиш и ще се порежеш, и после ще ти изтече кръвта. Нали не искаш да ти изтече кръвта? Ако не оставиш чашата, ще стане точно това!

В кой момент реши да се изпишкаш на входа???

Излизай изпод рафта. Веднага излизай! Там се крият тролове! Казвам го за твое добро, излизай оттам!

Бельото не е по желание. Да си с гащи е задължително!

Не пишкаме по приятелите си!

Ако не спреш да удряш сестра си, заклевам се, ще ти залепя ръцете за джобовете! Ще ти се съсипе якето и това ще е само по твоя вина! Не заради мене!

Пазарската количка е остров. Искам през цялото време с едната ръка да я държиш и ако я пуснеш, ще паднеш в морето и ще се удавиш. Дръж се за количката или това е краят!

Не си кръщавай акитата с имена, просто пусни водата, след като си акал.

Знам, че обичаш рибката, но недей повече да я вадиш от аквариума и да я гушкаш.

Спри да си дърпаш зърната! Ако продължаваш да ги дърпаш, зърната ти ще се отлепят и ще паднат!

Не! Няма да ти го купя! Защо искаш да ти купя нещо, което дори не е за теб? Това е за стари хора! Няма да ти стане, докато не станеш поне на 60 години, затова стига рева!

Пишката ти не е играчка. Остави я на мира, иначе ще я повредиш.

„Мама“ вече е лоша дума. Ако я кажеш още веднъж, ще съжаляваш!

Мислиш ли, че отговорът ми се е променил през последните 5 секунди, откакто ме попита?

Не ми казвай да се успокоя! Твоя работа беше да гледаш брат си! Ти беше отговорен! Сега не можем да го намерим, защото ти реши да играеш на телефона точно в този момент! Сигурно е отвлечен от някой перверзник и е на половината път за летището, а ти през това време си минаваше нивото на тъпата игра! Дай телефона!

Ако продължаваш да си тъпчеш Лего-та в носа, няма да ти стигнат частите да си завършиш конструкцията.

А ти на какво мислеше, че има вкус подметката?

Няма нищо, случва се. Дори и аз се напишквам, когато кихам.

Изкара ми акъла! Ако пак избягаш така, заклевам се, ще те оставя да живееш в магазина!

Не готвя зеленчуци защото те мразя, а защото те обичам.

Качвай се в колата. Качвай.Се.В.Колата. КАЧВАЙ СЕ В КОЛАТА!!=""++%%

Искаш ли да знаеш какво ще стане, когато преброя до три?

Извади храната от джоба си!

Никой не може да е гладен непрекъснато. Днес яде поне 18 пъти! Не може да си пак гладен!

Обичам те, но се махни.

Ако си стоиш в стаята си цялата нощ и не излизаш, ще ти купя каквото искаш.

Трябва да търсиш къде си си оставил обувките. С крясъци „НЕ МОГА ДА СИ НАМЕРЯ ОБУВКИТЕ!“ те няма да се появят.

Добрите момичета не си показват дупетата. Свали си полата.

Помолих те да говориш тихо. Крещенето не е тихо говорене.

Лягаме да спим всяка вечер. Не мога да разбера защо това те изненадва. Легнахме си снощи, предната нощ - също, и по-предната - също. Това не е нещо ново. Довечера пак ще лягаме да спим.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross