fbpx
Новини

Оставиха в ареста бащата, който преби дъщеря си и я провеси през терасата

5 март 2019

Районният съд във Варна реши да остави в ареста Христо Христов, който беше задържан на 1 март за побой над непълнолетната си дъщеря, предаде 24 часа.

14-годишно момиче е пребито от собствения си баща, който после го е провесил от терасата. Момичето е било прието в болница с травми в корема, главата и със счупен нос.
Преди три дни майката на детето Ирина Янкова каза пред бТВ, че дъщеря ѝ е удряна със свещник по главата и е имала множество кръвонасядания.

Двамата водят дела за родителските права над децата им. По думите на Янкова по време на развода бащата е поискал трите им деца да бъдат изслушани в съда и под негово влияние и от страх са казали, че искат да останат при него. Родителските права над момичето са присъдени на бащата. През декември Сливенският районен съд решава да ги даде на майката, но решението още не е влязло в сила.

Майката разказа също, че е била заплашвана с убийство. Бившият ѝ съпруг дори е опирал нож в гърлото ѝ.

През февруари момичето изразило желание да отиде при баща си във Варна, защото се затъжило за сестра си, която също е при него. Тийнейджърката казала на майка си, че баща ѝ се е променил. На 1 март обаче, той я пребива.

Според днешната публикацията на 24 часа, в съдебната зала е станало ясно, че през последните шест месеца Христов е бил двукратно осъждан на пробация за идентични престъпления.

Той е поискал по-лека мярка за неотклонение, защото има хотел, който е основен източник на препитание за семейството и децата му. По думите му, 14-годишната му дъщеря Девора, за побоя над която бе задържан, в момента е сама и се страхува.

Адвокатът на Христов Васил Василев обяснява, че клиентът му е бил провокиран да прояви агресия спрямо детето си, заради инсценирана кражба на пари. В учебник на детето са намерени 1200 лева и други пари до 2000 лева. Според адвоката, бащата се е ядосал, защото момичето е откраднала сумата, за да я изпрати на майка си и на свои приятелки в Сливен, където тя живее.

По-рано днес говорителят на Районната прокуратура Вяра Алексиева обясни пред бТВ, че повдигнатите към настоящия момент обвинения са за нарушение на заповед за защита от домашно насилие. "Има издадени две заповеди от август и юни 2018 г. "Другото повдигнато обвинение е свързано със закана за убийство към детето", обясни Алексиева.

Предстои събирането на доказателства, тъй като разследването е в начален етап, каза още тя. При наличието на такива ще бъде повдигнато и обвинение по новия текст от Наказателния кодекс за домашно насилие, по време на което е причинена телесна повреда.

„Това беше едно необходимо изменение във връзка със зачестилите случаи. По този начин работата ни е значително улеснена, защото с всички способи на закона бихме могли да защитим пострадалия и да преследваме извършителите”, коментира Алексиева.

Предвиденото в закона наказание за този вид престъпление е лишаване от свобода от 2 до 10 години.

По темата:

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross