fbpx
Новини

Олимпийските отбори по природни науки имат нужда от подкрепа

28 септември 2019

Ако държим да продължим да цъкаме с език колко са умни нашите деца, трябва да им дадем едно рамо, за да имат средства да се подготвят спокойно и да пътуват по състезания.

В какво се изразява тази помощ: в случай че си падаме по науката, купуваме си билет и отиваме на научно-популярното събитие Science Bricks, чиято единствена цел е помощ за научните ни олимпийци. Събитието ще е с 5 лекционни панела плюс изложбени щандове в зала "Джон Атанасов" в София Тех Парк на 19 октомври от 10:00 часа.

За "(Не)спокойната Вселена" ще разказва Никола Каравасилев – учител по физика и астрономия. Неговата лекция ще опита да отговори на всякакви въпроси, които ни се въртят в главите посред нощ, когато не можем да заспим (паралелно, разбира се, с "Бейби шарк, ду-ду-ду-ду"): Вселената все такава кротка и блага ли е била; това, което се случва в Космоса, като как точно ни засяга; нещо изобщо помръдва ли в тоя Космос, или всичко си седи все така?

Наско Стаменов е учител по химия и ще ни представи материалите, с които се покорява Космосът – един вид ако решим да си сковем космическа совалка, с какво да я реализираме и какво да си облечем, за да сме подходящо екипирани за Марс (за родителите е особено важно да знаят кой как трябва да е облечен, това е ясно...).

"Геодезия в Антарктида" е панелът на доц. Аспарух Камбуров. Ако се чудите как и какво, по дяволите, се изследва в онези снегове на о. Ливингстън, доц. Камбуров има всички отговори. Бил е там, изследвал е и знае данна по данна какво се събира из ледовете.

В своята част проф. Николай Денков ще ни обясни някои работи за живота, и по конкретно какъв е бил преди да я има Земята и какъв ще е след като нея вече я няма. Подозираме, че е далеч по-вълнуващ от настоящия.

И в последния, най-емоционален панел ще трябва да поръкопляскаме стабилно, защото на сцената ще се качат някои от най-добрите български гимназисти, които печелят медали за България в международни състезания по природни науки. Децата ще разкажат как ги вземат тия медали и какво представляват олимпиадите.

Повече за събитието може да научите тук.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross