fbpx
И аз съм човек

Оливия, морбили и ваксините. От Роалд Дал

31 януари 2019

Миналата седмица британските медии съобщиха за нов доклад на Кралското общество за обществено здраве (RSPH), според който половината от всички родители на деца по 5 г. са били изложени на дезинформация за ваксините в социалните медии. Докладът не напада анти-вакс родителите, а призовава мениджмънта на социалните медии и журналистическата общност да положат усилия за ограничаването на дезинформацията и всяването на страх относно ваксините и да осигурят приоритет на информацията от официални източници.

Междувременно сайтът IFLScience разказа за тенденцията деца да се обръщат към платформата Reddit за съвет как да се предпазят от потенциално опасните заболявания, без да искат съгласието на родителите си, които са настроени против ваксините...

Тъй като в темата за ваксините явно вече са въвлечени със своето съзнателно мнение и децата, които също са подвластни на информацията в социалните мрежи, решихме да припомним текста на великолепния Роалд Дал, посветен на дъщеря му Оливия.

През 1962 г., на 7-годишна възраст, Оливия умира от морбили. Роалд Дал пише това през 1986 г., но едва ли има два лагера по въпроса колко актуално звучи то днес:


"Оливия, моята най-голяма дъщеря, се разболя от морбили, когато беше на 7 години. Болестта се развиваше нормално и помня, че често ѝ четях, докато тя беше в леглото, и не бях силно притеснен.

До една сутрин, когато изглеждаше, че тя вече се възстановява.

Седях на леглото и ѝ показвах как да моделира животни от цветни парцалени ленти. Когато дойде нейния ред, забелязах, че ръцете и мозъкът ѝ не работят в синхрон и тя не може да направи нищо.

"Добре ли си?", попитах я.

"Много ми се спи", отговори ми тя.

Час по-късно изпадна в безсъзнание. 12 часа по-късно беше мъртва.

Днес обаче има нещо, което родителите могат да направят, за да се уверят, че такива трагедии няма да се случат на децата им. Могат да настояват детето им да бъде имунизирано против морбили.

През 1962 г. не беше възможно да сторя това за Оливия - в онези дни не беше открита сигурна ваксина против морбили. Днес всяко семейство има достъп до сигурна и добра ваксина и единственото, което трябва да направите е да поискате лекарят да ви я предпише.

Все още не се приема, че морбили може да бъде опасна болест. Повярвайте ми, опасна е. Според мен родителите, които днес отказват да имунизират децата си, поставят живота им в риск. В САЩ, където ваксинацията е задължителна, болестта е на практика изчезнала.

Тук, във Великобритания, тъй като много родители отказват имунизациите - от упорство, или от страх, или от невежество, все още има стотици хиляди случаи на морбили всяка година. От тях повече от 10 хиляди страдат от странични ефекти от един или друг вид. Поне 10 хиляди развиват ушни или гръдни инфекции. Около 20 умират.

Проумейте го! Всяка година около 20 деца умират от морбили във Великобритания.

Какви са рисковете при имунизация?

Те почти не съществуват. Чуйте това. В район с около 300 хиляди души само едно дете на всеки 250 години може да развие сериозни странични ефекти от имунизацията против морбили. Това е шанс едно на един милион. Мисля, че има много по-голяма вероятно детето ви да умре, като се задуши от шоколадово блокче, отколкото да се разболее тежко след имунизация от морбили.

За какво тогава се тревожите? Наистина е почти престъпление да оставите детето си неимунизирано. Най-доброто време, в което може да направите ваксинацията е на 13 месеца, но никога не е твърде късно.

Всички деца в училищна възраст, които още не са ваксинирани, нека помолят родителите си да им осигурят имунизация, възможно най-скоро.

Посветих две от книгите си на Оливия. Първата се казваше "Джеймс и гигантската праскова". По това време тя все още беше жива. Втората, "Г.Д.В.", написах след смъртта ѝ от морбили. Ще видите името ѝ в началото на тези книги. Знам колко щастлива щеше да е тя, ако знаеше, че смъртта ѝ е помогнала да намалеят случаите на болест и смърт сред другите деца."

По темата:

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross