fbpx
Новини

Оле Мале - що е то?

23 април 2019

Скъпи ни приятели, поддръжници и хора, които сега се запознавате с нашата кауза „Оле Мале“. Това е текст, който ще отговори на въпросите ви по отношение на нашата работа. Съобразили сме го с най-често задаваните въпроси, които сме получавали, и най-важните такива, които касаят работата ни. И така, започваме.

Какво е Оле Мале?

Оле Мале е кауза, която помага на майки на деца с увреждания да работят от вкъщи, изработвайки ръчно различни продукти по собствен дизайн.

Цялата дейност на фондацията е насочена към това да се осигури достъп на майките до гражданите и корпоративните клиенти, които да купуват техните продукти. За целта фондацията лансира платформата Оле Мале, където всеки може да разгледа и да си избере продукт, изработен от майка на дете с увреждане.

Артикулите, изработени от майките, участват и на редица вътрешнофирмени и открити базари по различни сезонни и празнични поводи – Коледа, 1 март, 8 март и т.н., а някои от тях са произведени по специални корпоративни поръчки.

Какво представлява Оле Мале?

Оле Мале е социално предприятие, което има за цел да помага на майки на деца с увреждания да работят и да получават заплащане за продуктите, които изработват. Основна цел на Оле Мале е да насърчава желанието на майките, които участват в каузата на Оле Мале, да работят и да се чувстват самостоятелни, и част от обществото ни. Дейността на фондацията е концентрирана върху административното, рекламното, маркетинговото, счетоводното и логистичното обслужване на тази дейност.

Защо е необходимо да има Оле Мале?

Майките, които участват в каузата на Оле Мале изработват прекрасни неща, но нямат достъп до сайт, на който могат да ги продават, нямат възможност и да ходят по базари, за да предлагат продуктите си на хората.

Някои от тях не са от София и по този начин са лишени от възможността да продават на щандовете на големите български събития, нито имат достъп до големите корпорации и техните служители, които с удоволствие купуват нещата, които майките изработват.

Оле Мале дава възможност трудът на майките да стигне до Лондон, до Виена, до големите офиси на най-големите компании в България, до най-големите базари като „София диша“ в София , „Капана“ в Пловдив и други.

Кой стои зад каузата?

Зад каузата стоят Красимира Хаджииванова и Елисавета Белобрадова, създателки на сайта Майко Мила! и основатели на фондация „Майко Мила“. Те са лицата, които фигурират в документацията на фондацията, не получават никакво възнаграждение и предоставят безвъзмездно усилията си в помощ на дейността на фондацията.

Как се извършва дейността на фондацията?

Служителите на фондацията координират всички продукти, които трябва да се изработят, възлагат поръчки, изпълняват поръчки на корпоративни клиенти, управляват кореспонденцията на фондацията, физически разнасят поръчки, комуникират с всеки клиент, който иска да разбере повече за дейността ни, сортират, опаковат при нужда, продават на базари и координират кампании, които понякога траят месеци.

Получават ли заплащане служителите на фондацията?


Да. Служителите на фондацията получават възнаграждение по трудови договори с всички налични осигуровки. Уви, засега твърде недостатъчни за денонощния труд, който полагат дори в почивните дни.

Красимира и Елисавета не са служители на фондацията, следователно не получават възнаграждение под никаква форма. Те са лица и основатели, и носят отговорността за дейността, защото вярват, в това, което фондацията изповядва като своя философия.

От колко време функционира Оле Мале?

Първата кампания, която Оле Мале проведе, беше в края на 2016-а година – първата ни коледна кампания. Оттогава не сме спирали да се разширяваме като дейност.

Какви са постиженията на фондацията и каузата Оле Мале?

Още първата година рекламната кампания на Оле Мале беше номинирана за престижната международна награда Effie.

На другата година каузата спечели ПРОМЯНАТА - най-голямата социално - предприемаческа инициатива в България, организирана от фондация Reach for Change в партньорство с Nova Broadcasting Group.

Тази година Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова бяха номинирани за жени на десетилетието в категория „Кауза“, заради дейността си с Оле Мале.

Каква е точната дейност на фондацията и как тя функционира?

Майките, които работят с нашата фондация, изработват всякакви играчки и украси, които фондацията се е наела да продаде. От самото начало на дейността, фондацията задържа процент от продажбите, като в момента този процент е 25%.

С тези двайсет и пет процента се покриват заплатите на двама души, които работят на трудови договори, разходи по реклама, маркетинг, логистика, опаковане, транспорт, поддържане на сайт и наем на склад.

Фондацията няма офис, защото не харчи пари за никакви излишни ресурси. Този вид социална дейност се нарича социално предприятие и цели стимулиране желанието за работа.

Стигат ли средствата за разходи?

Уви, не. Затова и даренията поддържат дейността на фондацията. За да се обслужват качествено майките, които имат желание да работят, се нуждаем от повече персонал, от по-голямо пространство. На този етап сме получавали дарения както от физически лица, така и от корпоративни клиенти, но основната ни дейност е продажбата на продуктите, които майките изработват.

Могат ли в Оле Мале да участват неограничен брой майки?

Все още не, защото нямаме административна мощ да ги обслужим качествено. Надяваме се с времето да разширим екипа и да започнем да работим с повече майки, но за тази цел трябва да имаме средства, за да го направим.

Участвала ли е фондацията по някакъв вид проекти за финансиране?

Не. Фондацията изцяло се финансира от драговолни дарения, от дейността по предлагане на прекрасните продукти, изработени от майките на деца с увреждания, както и от награди, които е печелила за работата си.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
Етикети
cross