fbpx
Новини

Обявиха пчелите за най-важните същества на света

30 септември 2019

От Говорещата с пчели Теодора Тодорова знаем, че поне едно 70% от храната, която слагаме на масата си, е осигурена благодарение на вярното спомоществователство на пчелите. Някои от най-новите научни изследвания потвърждават това, както и ужасяващия факт, че пчелите са в опасност, пише Science and Info. Ето защо са важни и какво може да се направи.


Ужилването им боли много, но ако изчезнат, ще ни боли доста повече. Институтът Ъртуоч в последния дебат в Кралското географско дружество в Лондон заяви, че пчелите са най-важните същества на планетата. Но учените направиха и друго изявление: пчелите вече са в риск от масово унищожение. По цялата планета пчелите измират, като на места това е до 90% според последни проучвания. Причините са различни в зависимост района, но сред основните са масовото обезлесяване, липсата на сигурни места за кошери, липсата на цветя, използването на непроверени пестициде, промени в почвата и др.

Защо пчелите са важни?

Центърът по пчеларство и Обединението на пчеларите в Чили с подкрепата на Фондация за аграрна иновация провежда проучване, в което става ясно, че пчелите са единствените живи същества, които не носят никакъв вид патоген – без значение гъбички, вируси или бактерии.

70% от земеделското стопанство на света зависи от тези насекоми и за да го кажем по-ясно и директно: 70 от 100 храни съществуват благодарение на пчелите. Освен това опрашването, което се извършва от пчелите, помага на растенията да се размножават, а самите растения пък са храна за милиони животни. Без пчелите фауната ще започне да изчезва съвсем скоро. Медът, който произвеждат, е не само храна, но има страшно много ползи за здравето ни. Или както гласи цитатът, който се приписва на Айнщайн: "Ако пчелите изчезнат, на хората им остават 4 години."

Защо изчезват?

Федералният институт по технология в Швейцария има теория за изчезването на пчелите и тя е свързана с вълните, които произвеждат мобилните телефони. Учените от института обясняват, че вълните, които се разпространяват по време на обажданията, могат да дезориентират пчелите, което застрашава живота им.

Биологът и изследовател Даниел Фавър заедно с колеги учени провеждат 83 експеримента, които показват, че при наличието на тези вълни, пчелите произвеждат звук 10 пъти по-силен от обичайното – поведение, което се обяснява като предупреждение към другите пчели, че са в опасност и трябва да напуснат кошера.

Без съмнение една от най-големите причини за изчезването на пчелите е постоянното опушване на посевите. Например в Колумбия преди 3 години 34% от пчелите с агротоксини са умрели от отравяне.

Има ли решение?

Разбира се, че има решения, но проблемът е, че няма как да се прокарат заради установените практики в производството и земеделието. Предлагат се три основни, които могат да се реализират за кратко време:

  1. Забрана – не намаляване, а забрана – за използване на токсични пестициди.
  2. Промотирането на изцяло естествени алтернативи за земеделието.
  3. Постоянно проучване и следене на здравето, състоянието и сигурността на пчелите.


Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross