fbpx
И аз съм човек

Няма проблем да сбъркаш, стига да си го признаеш

27 юли 2020

Ако работата ви изисква определено ниво на сложност или трудност, в някакъв момент все нещо ще се обърка. Може да са непредвидени обстоятелства. Може и да е, защото сте знаели, че е малко вероятно планът ви да е успешен. Може дори да направите грешка в начина, по който извършвате някаква рутинна дейност. Човешко е.

Във всяка от тези ситуации има голяма вероятност да се опитате да избегнете вината. Може да се опитате да прикриете грешката си, да прехвърлите отговорността на друг или да заметете проблема под килима, надявайки се, че никой няма да забележи какво сте объркали. И макар че всичко това изглежда по-лесно в краткосрочен план, Fast Company дават три достатъчно добри причини защо винаги трябва да признавате, че сте в грешка, и да се опитвате да оправите проблемите, породени от вашите действия. 

Грешките струват по-скъпо с времето

Без значение колко сериозни са последиците, с времето оправянето на проблемите, породени от грешката ви, стават все по-сериозни. И ще се трупат, докато не вземете мерки, за да ги разрешите. А няма как да вземете мерки, преди да признаете пред останалите какво се е случило. Затова е много важно да споделите с хората покрай вас, веднага щом осъзнаете, че има проблем. 

Когато решите да кажете, че нещата са се объркали, е много важно да споделите цялата истина. Обикновено се опитваме да намерим начини, с които да представим грешката си като нещо не чак толкова сериозно. Може и да ви се иска да пропуснете някои детайли или да пробвате да отвлечете вниманието на околните от някои последици. 

Просто се изправете и изговорете всичко подробно. Какво сте направили? Какво сте казали? Кой е замесен? Колкото повече информация има, толкова по-лесно ще се минимизират щетите. След това се заемете със същинското справяне с проблемите. Дори някой по-опитен от вас да поеме нещата в свои ръце, трябва да проследите какво е необходимо, за да се оправят нещата.

Последиците за вас са по-малки

Една от причините, поради които хората крият какво са направили, е защото се страхуват до какви последствия ще доведат действията им. Ако направиш грешка, може и да понесеш наказание за нея. 

Въпреки това, да не признаете грешката си възможно най-бързо, само добавя допълнителен негатив върху и без друго негативната ситуация. Забавяте последиците, пред които може да се наложи да се изправите, но не ги елиминирате. 

Ако сте на ръководна позиция е много важно да поемете отговорност за грешките. Добрите лидери трябва да запазят баланса между предприемането на някои трудни действия, чиито положителни резултати може и да не последват веднага, и готовността незабавно да признаят, когато нещо е направено грешно или зле и има необходимост да се премисли и да се подходи към него по нов начин.

Веднага щом стане ясно, че има грешка, лидерите трябва да признаят за нея, да обявят как ще оправят нещата и да обяснят какви стъпки се предприемат, за да не се повтаря случката.

Създавате доверие в себе си

Парадоксът на това да признаеш грешките си бързо идва от факта, че хората се притесняват, че признанието ще намали вярата на останалите във възможностите им. Предполага се, че доверието се гради изцяло на безпогрешност.

Когато ви е поверена дадена отговорност, хората се надяват, че ще им помогнете да постигнат някакъв желан резултат. В идеалния случай това се случва без проблеми. Но е по-важно проектът да достигне до крайната си цел, вместо това да се случи без грешки. Когато сте честни за грешките си, увеличавате шанса проектът да успее и това ви прави човек, на когото може да се разчита.

Това е особено важен урок за хора на ново работно място. Супервайзърите имат нужда да знаят кой се нуждае от постоянно наблюдение и кои хора ще работят самостоятелно. Колкото по-често задавате въпроси, когато сте объркани, и колкото по-често се изправяте, за да поемете отговорност за грешките си, толкова по-бързо ще постигнете самостоятелност, защото супервайзърът ви ще знае, че нищо няма да се обърка, без той да разбере. 

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross