fbpx
Жените могат всичко

Носителката на Нобелова награда за физика: "Помислих, че е шега"

3 октомври 2018

Едва за трети път от 117 години жена печели Нобеловата награда за физика. От 1901 г., откакто се връчва, нейни носители са били Мария Кюри (през 1903 г.) и Мария Гьоперт-Майер (през 1963 г.).

Това се промени тази седмица, когато 59-годишната канадка Дона Стрикланд, доцент по физика в Университета на Ватерло в Онтарио, сподели наградата с американеца Артър Ашкин (96 г.) и французина Жерар Муру (74 г.).

Д-р Ашкин ще получи половината от паричната награда, чиято стойност е около 1 милион долара. Д-р Муру и Mourou и д-р Стрикланд ще разделят останалата част.

@NobelPrize/Twitter

Ашкин, който е най-възрастният носител на Нобелова награда в историята, е сътрудник към Bell Laboratories в Ню Джърси и е отличен заради разработката си за "оптически пинцети". Това е технология, която позволява на учените да хващат атоми, вируси и бактерии с лазерни лъчи, без да ги нараняват.

Муру от парижкия университет École Polytechnique и Дона Стрикланд са наградени за разработването на метод за генериране на високоинтезивни ултракъси оптически импулси. В момента той се използва в лазерната обработка и позволява няколко реални приложения, включително извършването на лазерни операции за корекция на зрението.

В интервю за официалния сайт на наградата NobelPrize.org д-р Стрикланд казва, че когато за пръв път научила, че е спечелила, се е зачудила дали това не е шега. "Работата беше доста забавна и затова ми доставяше такова удоволствие да ѝ посветя толкова много време", казва пък тя за работата си с лазерите с ултракъси импулси, която е довела до публикуването на нейното първо научно изследване през 1985 г.

Стрикланд споделя още, че е била повлияна отчасти и от работата на двете жени, спечелили Нобеловата награда по физика пред нея. Мария Кюри, която през 1903 г. е отличена за изследванията си върху радиоактивността, а 8 години по-късно печели и Нобелова награда за химия за работата си по изолиране на чист радий. През 1963 г. Мария Гьоперт-Майер печели Нобелова награда за физика за разработването на модел, който може да предскаже свойствата на атомните ядра.

През последните 54 години обаче Нобеловата награда в категория физика е печелена само от мъже и само няколко жени са били удостоени в някоя от другите две научни категории: химия и физиология или медицина. Миналата година деветимата носители на Нобелови награди и в трите научни категории бяха мъже от западни страни.

Именно заради това през последните години Нобеловите награди са подложени на критика. Въпреки че жените по-принцип са по-слабо представени в области като наука и технологии, конкретно в областта на физиката това личи особено силно, казва Рейчъл Айви, директор на Статистическия изследователски център към Американския институт по физика, цитирана от The New York Times.

Сред причините, които затрудняват жените да напреднат в кариерата си, тя посочва отпуска по майчинство, който може да отдели жените от работното място с месеци или години наред. Д-р Ивий обаче добавя, че има и културни причини за липсата на по-голям брой жени лауреати в категория физика. По думите ѝ физиката е възприемана като наука на мъжа и това прави промяната по-бавна, въпреки че жените се представят все по-добре в тази област.

Още за жените и физиката:

Жената, на която ѝ отмъкнаха Нобеловата награда, но спечели $3 млн. за научен пробив

Харвард откри новия Айнщайн – и тя е на 24 г.

Първата жена-директор на ЦЕРН и лидер на екипа, открил Божествената частица

Жена, ядрен физик и носител на награди за млад учен – това е Мария!

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross