fbpx
Новини

Нов протест на майки на деца с увреждания, настояват за закон за личната помощ

15 май 2017

Майките на деца с увреждания излизат на пореден протест, като този път той цели приемането на Закон за личната помощ. Те настояват държавата да осигури адекватна финансова подкрепа и единен електронен регистър на хората с увреждания, както и достоен живот на хора с увреждания след 18-годишна възраст.

Валентина Христова е майка на дете с увреждане и се бори срещу несправедливостите на социалната система. През септември миналата година ние ви запознахме с Валентина и нейната история с текста ѝ Един протест, който трябва да чуете. Едно място, на което трябва да бъдете.

"Да имаш дете с увреждане не би трябвало да е присъда, но у нас е", казва тя.

"Не защото ние, родителите, се притесняваме или срамуваме от децата си, а защото държавата няма никакво разбиране, няма никакво отношение, няма закони, които да защитават хората с увреждания", сподели още тя в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ, 930-те лева, които миналата година бяха отпуснати за децата с над 90% увреждания, са "замазали на много хора очите", защото децата до 18 години с такава степен на увреждания са всъщност много малка част.

Според Валентина чрез интеграция на децата с увреждания, те ще станат по-полезни за държавата, а тяхното неглижиране в никакъв случай няма да излезе по-евтино.

Майки, деца и младежи с увреждания от цялата страна за пореден път ще направят жива верига пред Народното събрание на 17 май, а Майко Мила! призовава всеки, който може да отдели половин час, да дойде там и да ги подкрепи. Ние ще отидем!

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross