fbpx
Новини

Ново 20 в детските градини: обучение по антикорупция с песнички

20 септември 2018

"С кмета на Перник проведохме и разговори за пилотно въвеждане на антикорупционно образование в детските градини – вероятно чрез песнички, игри и подобни похвати."

Това заяви председателят на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев, цитиран от Дневник.

Шефът на КПКОНПИ каза това пред парламентарната Комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика, където беше изслушан за пръв път от създаването на новата комисия.

Съвместно с просветното министерство се работело вече и по идея за антикорупционно обучение, което да бъде въведено след VIII клас в българските училища. "Проведохме среща с министъра на образованието по тази идея, а за 10 октомври е организирана кръгла маса на високо ниво, където ще поканим лектори и от България, и от чужбина с опит в антикорупционно образование", съобщи Пламен Георгиев. Предстояло изготвяне на учебни помагала.

В Майко Мила! много се развълнувахме от тази страхотна новина и веднага се заехме да мислим с коя българска песничка можем да обучим децата на антикорупционни практики. Първото, което ни хрумна, е, музикалното произведение "Пускам, пускам кърпичка".

Да си припомним текста и правилата:

Децата се нареждат в кръг и сядат. Едно от тях обикаля с кърпичката извън него и пее "Пускам, пускам кърпа, кучето я дърпа, Шаро ми я гони за кило бонбони". Избира си едно от децата и пуска кърпата зад него. След това хуква да тича, а избраният го гони. Ако го хване, отново си сяда на мястото. Ако този, който е пуснал кърпичката, обаче първи стигне до него и седне, значи другото дете е наред да пуска кърпата.

Както виждате, още в първото изречение се създават предпоставки за корупция. Едно дете има кърпа и тича наоколо, а много други седят и чакат, абсолютно лишени от кърпички. Някъде в сюжета се намесва и Шаро, който гони за кило бонбони, тоест - за облага. Шаро може да е строителен предприемач, министър или пък катаджия на Прохода на републиката. След това едното пуска кърпата зад гърба на избрано дете, после настъпва някакъв калабалък и суматоха, всички тичат, крещят и се гонят, и накрая всичко приключва както е и започнало. Никой не знае къде е кърпата, къде са бонбоните и накъде е фъснал Шаро (вероятно в Южна Африка, те повечето там ходят).

Разбира се, сигурно има и много други подходящи детски песнички, с които децата да се научат колко е лошо да се дават бонбони, сливи, круши, вафли и други продоволствия с цел материална облага. Предложете ни и вие някоя песен, и може накрая дори да направим плейлист С ДЕТСКИ ПЕСНИЧКИ СРЕЩУ КОРУПЦИЯТА! Чакаме ви!

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross