fbpx
Новини

Нова Зеландия въвежда отпуск след спонтанен аборт

25 март 2021

Парламентът на Нова Зеландия гласува единодушно за въвеждането на възможността да се ползва отпуск след аборт или мъртво раждане. От трите дни, които са различни от болничните, които може да ползва всеки човек при болест и неразположение, може да се възползват и двамата родители.

Джини Андерсън – депутатката, предложила нововъведенията, казва, че тези дни ще помогнат на родителите поне малко в справянето им със загубата, без да бъдат принуждавани, поне в началото, да ползват болнични или друг вид отпуск, пише The Guardian.

“Скръбта, която идва с аборта, не е болест, това е загуба”, казва Андерсън. “И тази загуба изисква време – време, за да се възстановиш физически и време да се възстановиш психически, и то време за възстановяване заедно с партньора.”

Законодателната промяна засяга и родители, които са имали намерение да осиновят дете или чрез сурогатно майчинство. 

По данни, изнесени от Андерсън, една на всеки четири жени в Нова Зеландия преживява спонтанен аборт, което прави около 20 000 жени годишно, минали през спонтанен аборт или мъртво раждане.

“Това е изключително нормално преживяване, но “нормално” не означава “лесно”, не означава, че преминава безболезнено. А ние вече достатъчно дълго чрез мълчание и стигматизация принуждаваме жените, предимно жените, да се преструват, че това всъщност никога не се е случвало”, казва Андерсън.

Законопроектът на важи за жени, които прекратяват бременността си след аборт по желание, което среща своите противници, тъй като изборът да направиш аборт, както казва друга депутатка Ерика Станфорд, също е достатъчно травматизиращ процес.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
Етикети
cross