fbpx
И аз съм човек

"Никога не целуваш и обичаш някого прекалено много"

11 септември 2017

Да загубиш дете е нещо, от което едва ли някои наистина се възстановява. Това е най-лошият кошмар на всеки родител и е загуба, която никога не се преживява.

Година, след като губи обичания си 3-годишен син, един баща от Великобритания решава да напише няколко реда за това какво е научил от тази невъобразима загуба.

Запознайте се с Ричард Прингъл и синът му Хюи. Хюи е диагностициран с мозъчно увреждане на много ранна възраст. Макар и сериозно, докторите убеждават бащата Ричард, че състоянието на детето може да се контролира. Въпреки това, обаче, едва на 3-годишна възраст, през лятото на 2006-та, Хюи получава мозъчен кръвоизлив. За жалост, не го преживява.

Година по-късно, все още борейки се да превъзмогне загубата, Ричард Прингъл гъделичка дъщеря си, преди да я сложи да спи в леглото ѝ, и тогава го осенява прозрение. Той решава да напише списък с 10-те най-важни неща, които е научил, след като е загубил малкото си момче.

Превеждаме думите му за вас.

10-те най-важни неща, които научих, откато загубих сина си 

1. Никога не целуваш или обичаш някого прекалено много.
2. Винаги има време. Спрете да правите, каквото правите, и играйте, дори да е само за минута. Нищо друго не е толкова важно, че да не може да почака.
3. Снимайте колкото може повече снимки и правете записи и видеа. Някой ден това може да е всичко, което ще ви остане.
4. Не отделяйте пари, отделяйте време. Мислите, че има значение колко сте похарчили? Няма. Има значение какво правите. Скачайте в локви, ходете на разходки. Плувайте в морето, направете си замък и се забавлявайте. Това е всичко, което те искат. Не помня какво сме купували на Хюи, помня само какво сме правили.
5. Пейте. Пейте песнички заедно. Най-щастливите ми спомени са как Хюи седи на раменете ми или до мен в колата и пеем заедно любимите ни песни. Музиката създава спомени.
6. Наслаждавайте се на простите неща. Приспиването нощем, спането, четенето на приказки. Да вечеряте заедно. Мързеливите недели. Наслаждавайте се на простите моменти. Те ми липсват най-много. Не позволявайте тези специални мигове да подминат незабелязани.
7. Винаги целувайте хората, които обичате, за довиждане, а ако забравите - върнете се и ги целунете. Никога не знаете дали няма да е последния път, когато имате такава възможност.
8. Направете скучните неща забавни. Екскурзии до магазина, пътешествия с колата, такива неща. Правете глупости, разказвайте смешки, смейте се, усмихвайте се и се радвайте един на друг. Това са всекидневни битовизми и домашна работа, само ако се отнасяте към тях по този начин. Животът е твърде кратък, за да не се забавляваме.
9. Водете си дневник. Записвайте всичко, което малкото човече прави и което озарява света ви. Смешните неща, които казва, сладките неща, които прави. Ние започнахме да го правим, едва когато загубихме Хюи. Искаме да запомним всичко. Сега го правим за Хети и ще продължим и за Хени също. Винаги ще запазите тези спомени, записани черно на бяло, и когато остареете, ще можете да се върнете назад и да преживеете отново всеки момент.
10. Ако детето ви е с вас: Да го целувате за лека нощ. Да закусвате заедно. Да го изпратите на училище. Да го пратите в университет. Да го видите да се жени. Значи сте благословени. Никога, дори за миг не забравяйте това. ❤️

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross