fbpx
Кампании

"Не ни е страх и няма да отстъпим!" Да подкрепим протеста на майките на деца с увреждания!

27 юли 2018

„Не ме е страх, че нося отговорност към всички, които ни се доверяват. Аз с подобна отговорност живея вече 7 години. Страх ме е да бъда безотговорна и този избор няма да направя.

Не ме е страх от провокации и интриги, защото казвам истината право в очите и мога да я отстоявам. Аз друго освен нормален живот за децата си не желая.

Изправям се тук пред силните на деня, а да ви кажа, че не ме е страх и няма да се откажа!“

Това е част от обръщението на Кристина Николаева, една от организаторите на протеста „Системата ни убива“, майка на дете с аутизъм. Тази седмица тя бе последвана от десетки жени, които с хаштаг #немеестрах споделиха в социалните мрежи своите причини да продължат протеста си с ново шествие към Министерски съвет.

„Не ме е страх от това, че дъщеря ми е с увреждане. Страх ме е от момента, в който мен няма да ме има и тя ще попадне в лапите на системата. Затова се боря сега, когато съм тук.

Не ме е страх от настоящите ми действия. Страх ме е от бъдещето, до което би довело моето бездействие.

Не ме е страх да показвам себе си и децата си в медиите с риск да изглеждам жалка, просеща и молеща. Защото знам, че съм достоен човек и се боря за добра кауза.“, писа Валентина Христова, която се бори за бъдещето на своята 17-годишна дъщеря и за всички хора с увреждания.

„Никой от нас няма да се откаже! Ние сме много! И сме сила! До победа! Не ме е страх, макар да съм много далеч от вас.", сподели Bahtishen Djudjeva, майка на дете с детска церебрална парализа, която е част от палатковия лагер в Русе.

С тези думи майките на деца с увреждания, чийто палатков лагер продължава вече два месеца, ни призовават да подкрепим протеста Системата ни убива – Всички! Шествието започва от площад Народно събрание на 30 юли (понеделник) в 17 ч. и ще продължи към Министерски съвет. 

Представителите на шестте Национални протеста за правата на деца/лица с увреждания и Национална инициатива „Системата ни/ги убива“ публикуваха и декларация, с която се дистанцират от текстове, внесени в проекта на Закон за хората с увреждания и обясняват защо няма да отстъпят от исканията си.

„В този закон МТСП продължава да бъде единственото министерство, което да „отговаря“ за грижата за хората с увреждания. Това е недопустимо. Грижата за хората с увреждания е комплексна и изисква активното участие на МТСП, Министерството на здравеопазването и МОН в частта на тяхната компетентност, заедно и поотделно. Това основно условие за реформата в областта на хората с увреждания е напълно пренебрегнато в проекта на Закон за хората с увреждания., декларират протестиращите.

Не е изпълнено и друго основно искане на родителите на деца с увреждания – въвеждането на Закон за личната помощ. В сегашните текстове правото на лична помощ е регламентирано като асистентска услуга в Закон за хората с увреждания, а не в отделен, каквото е предложението на протестиращите.

Пренебрегната е и тяхната позиция относно необходимостта от нова система за оценка на увреждането и потребностите на човека, породени от това увреждане, но с цел социалното му включване в общността. Протестиращите настояват тази комплексна индивидуална оценка да се осъществява от екип специалисти в координирана система между МТСП, МЗ И МОН, а не само от Агенцията за социално подпомагане, както е записано в новия проект на Закон за хората с увреждания.

Позицията на майките на деца с увреждания остава непоклатима по тези и още редица предложения, които са пренебрегнати при изготвяне на проекта на Закон за хората с увреждания. За да отправят за пореден път своите искания към властта, те канят всички граждани да се присъединят на 30 юли в шествието им към Министерски съвет.

„Нека силно да извикаме: "Системата няма да ни убие"! Нека всички управляващи разберат, че ние сме по силни от тях и ще се борим да осигурим бъдеще за нас и нашите деца!“, категорични са организаторите на протеста.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross