fbpx
И аз съм човек

Не, маските НЕ ни задушават и не причиняват ацидоза

18 септември 2020

Напоследък се разпространява теорията, че маските ни задушават и отравят, създавайки предпоставка за развитието на ацидоза.

Много родители са притеснени дали маските не носят риск за децата, които трябва да ги носят в определени ситуации, докато са на училище.

Майко Мила! реши да провери как стои въпросът научно, като се допита до Йордан Стефанов, докторант по микробиология и автор на популярния блог Наука и критично мислене

Йордан се опита да ни обясни, така че да го разберем. Споделяме и с вас.


По правило празен месец без конспирации, истерии и паника не може да има. Абсолютно във всеки един момент трябва да има нещо, което да застрашава световното население, а пандемията предоставя много материал за създаване на паника и странни конспирация. 

Ако преди хората се бяха побъркали по идеята, че SARS-COV-2 е изкуствено създаден, че е редактирана версия на HIV, че с новата ваксина искат да ни чипират или убият, то сега новата мода са маските. 

Маските ни задушават и причиняват ацидоза

Цялата история тръгва още през далечния април, когато пандемията вече е обявена за налична. Тогава във всяка точка на страната маските станаха задължителни, а цената им в България стана толкова висока, че да се разхождаш с маска за еднократна употреба бе знак за добри финансови възможности. 

Идеята, че маските задушават нас и децата тръгва от статия на испански език, която бе силно разпространявана в Централна и Латинска Америка, по-късно бе преведена на английски език. 

Основен разпространител бе нигерийски сайт (изключително достоверен източник, както се досещате), чиято публикация бе споделена 55 хил. пъти. И да, отново Фейсбук е виновен. 

Фейсбук е идеална среда, в която не особено образованите хора могат да получат знания, но винаги грешни

След появяването на новината от нигерийския сайт, препечатана в испаноговорящите страни и после на английски, много хора разбраха, че има такова нещо като ацидоза

Защо сега?

Винаги модите пристигат с огромно закъснение в България. 

Затова истерията по маските ни удря силно имено сега. Зад тази фалшива новина обаче не се крие нищо друго освен желанието хората да не носят маски и лични предпазни средства. 

Това нежелание е облечено във всякакви абсурдни тези

Когато хората търсят аргументи, за да подкрепят вижданията си, те приемат за достоверно всяко едно твърдение, което би им послужило, без значение от източника или качеството на информация. 

И падат жертва на логическа заблуда.

Не може да се отрече, че при ползване на маски дишането е затруднено. 

Все пак между входните въздухоносни пътища и околната среда стои една полупропусклива мембрана. 

Затова винаги е по-хубаво да се ползват професионални маски, които са минали през качествен контрол и отговарят на определени технологични изисквания. В такъв случай маските предоставят определен клас защита в компактен обем. 

В интернет се продават различни маски с множество слоеве обикновен плат, които ограничават дишането, но не е изпитано до каква степен предпазват.

Все пак когато сложиш 3 слоя плат пред устата, всеки би изпитал трудност при дишане.

Дишане през маска for dummies

Професионалните маски обаче имат определен диаметър на порите. Tой може да варира до 3 µm, a диаметърът на молекулата на въглеродния диоксид е 0,33 nm. 

Молекулата на CO2 е с хиляди пъти по-малък диаметър от порите на маската, което означава, че физически е невъзможно една обикновена (лицензирана) маска да задържа диоксида

За да се докаже, че маските са опасни, някои хора във видеа измерват с мобилни уреди концентрацията на диоксид зад маската. 

Тези клипове са изключително комични, защото сондата е сложена директно под носа, пред устата, под маската и тя измерва концентрация на въглеродния диоксид, който се издиша от човека

Така хората не измерват какво се задържа зад маската, а какво издишат те самите.

Другата популярна теза е, че децата биха вдишали много въглероден диоксид, който би довел до ацидоза в кръвта. 

Във водна среда въглеродният диоксид може да образува въглена киселина, с което да понижи реално pH на средата. 

Разбира се, това би бил сериозен проблем, но нека не забравяме, че функционира силна бикарбонатна буферираща система, която осигурява вътрешната хомеостаза. 

Тоест, ако случайно настъпи такъв проблем, буферната система би поела повишеното количество диоксид, би неутрализирала подкисляването, но естествено в разумни граници. 

Но както стана ясно – опасност от интоксикация с диоксид няма как да се случи заради една маска.

На теория, ако маската редуцира притока на кислород и увеличава притока на въглероден диоксид, е възможно някой да загуби съзнание, но маските не задушават хора.

Ефективността на маските обаче е неоспорима. 

Те са основно средство, което предпазва пациентите и лекари едни от други. 

А пък и лекарите са доказали, че можеш да стоиш с маска с часове в изключително напрегнати ситуации. 

Още в началото на лятото в най-мащабното изследване по темата в The Lancet бе доказано, че хората, които носят някаква маска са застрашени от 3% риск от инфекция с новия коронавирус, а рискът при хората без маски е 17%. 

Обикновените медицински маски, които са изключително качествени, дори редуцират рисковете още повече (1).

  1. Physical distancing, face masks, and eye protection to prevent person-to-person transmission of SARS-CoV-2 and COVID-19: a systematic review and meta-analysisChu, Derek KChu, Derek K et al.The Lancet, Volume 395, Issue 10242, 1973 - 1987

https://maikomila.bg/%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%ba%d0%be-%d0%b5-%d0%b3%d0%be%d0%bb%d1%8f%d0%bc-%d0%ba%d0%be%d1%80%d0%be%d0%bd%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-%d0%b8-%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%be-%d0%b5-%d0%b4/

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross