fbpx
Детска градина и ясла

Не ви искам местата в детските градини, дайте ваучери!

5 юни 2020

Мартина Лозева-Цалова отново е бясна и отново темата са детските градина в София. Не можем да отречем, че има право.


Седя и гледам една ваза с божури. Прелестни, бледо розови, миришещи на пролет, на лято, на каквито други сезони са останали… И искам да ги хвана и да ги запокитя към стената, и вазата им да се разбие на малки парченца, и божурите да станат на салата, и аз да взема малко да се успокоя. Иначе не отговарям. Може да последват и смъртни случаи.

Ще си каже човек “'Ма какъв е тоя гняв в тая госпожа, защо така грубо, селско и кръчмарско ще се постъпва с чудесните цветя?”. Отговаря госпожата веднага: ЗАЩОТО ДЕЦАТА МИ НЕ СА ПРИЕТИ В ДЕТСКА ГРАДИНА И ДЕТСКА ЯСЛА и, както изглежда, НИКОГА НЯМА ДА БЪДАТ! Някой по-философски настроен сигурно ще отбележи, че никой не ми е обещавал справедливост в този живот, но аз ще го помоля да си седне и да млъкне, за да не си го изкарам на него, вместо на божурите.

Как стоят нещата и защо хиляди родители на хиляди деца са бесни

Столична община, да са живи и здрави, от години обясняват как почват да строят градини: ей ги, бе, почваме ги, не ги ли виждате, тука до месец-два, до година-две, от мандат на мандат и накрая – нищо. Но пък облечено в предизборни и следизборни обещания, давани с тревожен поглед пред журналисти, които не задават НИТО ЕДИН адекватен въпрос и не се стараят да оборят нито едно твърдение, което обикновено е в посока към Луната. 

А то е елементарно, хора, места няма, защото няма градини. Няма и да се построят. Няма и къде. Няма и време. Няма какво да се чудим - не е като да е имало и изведнъж магически да са се изпарили.

Всяка година между 5000 и 8000 деца в София остават извън всички жребии и класации, без да могат да ползват услугата общинска детска ясла/ детска градина.

След второто класиране, проведено на 30 май тази година, резултатите са следните:

Кандидатсвали: 11 740
Приети: 1 019
За преместване: 1 215
Неприети: 9406

АЛООО, ОБЩИНАТА [тука си представете, че викам като на къра], ДЕВЕТ ХИЛЯДИ ЧЕТИРИСТОТИН И ШЕСТ КАК Е, ДОБРЕ ЛИ Е?!?

В унисон с всичко това притеснените за работните си места и оцеляването на семействата си родители започват трескаво да търсят частни институции, които децата им да посещават. Там сумите варират от долна граница 500-700 лв. на месец до кой колкото може да си позволи. Ако имате две деца, които трябва да посещават детско заведение, за период от 5 години (когато се предполага, че ще влязат в училище, ама пак не е много сигурно) ще платите около 72 000 лв., ако вземем, че средната месечна такса е 600 лв.

И всичко това не защото ти си го избрал, което би било чудесно, а защото ДЕТЕТО ТИ НЯМА КЪСМЕТ. Да, тука всичко е игри на съдбата и колелото на късмета - ако го изтеглят на жребий, изтеглят. Ако влезе първа група в детската градина, влезе. Ако не влезе, няма и да влезе, защото после местата са още по-малко и е още по-сложно.

Това принуждава родителите да плащат, както стана ясно. Но не само на частни детски градини. А и на хора, на ръка, за да им “набутат” децата в общинско заведение. То не бяха дарения към детските заведения, то не бяха подаръци на директорките и на разни тетки в общината, то не бяха лекарски комисии и освидетелстване на хроничен сопол… Сега новото е “Имам човек, който има човек при тия, дето правят жребиите. Дай Х лв. и ще го изтеглят.” 

Минете през произволна детска площадка в произволен софийски район и ще съберете поне 3 различни истории на хора, дали между 1000 и 2000 лв. на посредници, които са придвижили част от тях където трябва, и детето рязко е станало първи късметлия на квартала. 

Мислех си, че с новата система е невъзможно да се правят злоупотреби. Тотално съм се объркала. Което и затвърждава схващането ми, че децата ми нямат късмет с балък като мен за родител, а не че по принцип са си родени без късмет и затова не ги разпределя правилно вездесъщият общински алгоритъм.

Какво е решението

Едно единствено логично. Децата, записани в системата на ИСОДЗ като участващи в класирания, но некласирани, и които вследствие на това посещават частни детски градини, да получават ваучер от Общината със стойността на месечната издръжка на едно дете в общинско детско заведение. Всичко останало е дискриминация и е в тотален противовес освен с морала и със закона. Отворете си Конституцията, вижте чл. 6 и плачете: 

Чл. 6.
(1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.
(2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние. (тука ще трябва да я редактираме Конституцията и да се добави и "жребий")

И само моля без номера, че децата са равнопоставени при кандидатстването, защото очевидно не са. 

Тука ще добавя и чл. 14, че много ми харесва. Ей така, и него да си го припомнят от Общината:

Чл. 14.
Семейството, майчинството и децата са под закрила на държавата и обществото.

Не че не ни предоставяте закрила, ами ни и разделяте. Разделяте ни още от деца - на “приети” и “неприети”. Ама аз вас не ви приемам, пичове! Не ви приемам кухите аргументи, не ви приемам “спешните” мерки, не ви приемам нелепите обяснения с пресъхнали усти по телевизионните студиа.

И понеже не ви приемам, не ви ща и скапаните места в драгоценните ви общински градини с препълнени групи и изнервен персонал, който е недооценен, ниско платен и свръхнатоварен. Искам си това, което се полага на моите деца, ако бяха имали КЪСМЕТА да бъдат изтеглени на жребий и да влязат в детска градина. Затова дайте ваучери на родителите и да се приключи с тая мъка. Сигурна съм, че никой не иска и градини да строите, като гледаме как правите ремонти на 10 метра улица. По-добре не. Задръжте го тоя ентусиазъм и ги дайте тия пари на нас - ние ще се оправим по-добре с тях.

P.S. За да няма неразбрали: снимката не призовава към смърт - с тъп кухненски нож и интергалактическа детска пушка няма как да стане, не се притеснявайте. Най-много да тропосаме едни 6-7000 деца в сградата на Общината на "Московска" 33 да ги гледат, докато ние ходим на работа. Поне ще свършат нещо полезно най-сетне.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross