fbpx
Животът с деца

Нещата, които не трябва да казваме на майките на близнаци

2 март 2018

Не за първи път се срещаме с особеностите на това да имаш близнаци. Преди време Даниела Димитрова сподели своя комедиен хорър за живота с две отрочета от един калибър и много ни разсмя с „Китайска капка? Нееееее, близнаци!!!!“. Днес решихме да ви запознаем със списъка на Алесандра Дъбин с изключително неподходящи и дразнещи неща, които хората казват на майките с близнаци. Като че ли не е достатъчно, че си ги износила до мащаб 17:1 спрямо предишното си аз и тепърва се освестваш, ами някой те пита дали не чакаш още едно бебе... Дни след като си родила двете малки човечета. Да полудееш просто...

---------

Когато бях бременна с близнаците си, които износих до термина, чутовните ми размери привличаха доста нежелано внимание. По това време приятелка, която вече имаше близнаци, ми каза: „О, въобще не очаквай, че това ще се промени, след като родиш – даже напротив – става по-зле“. И сега, когато съм горда майка на чифт подрастващи, мога да потвърдя, че това е напълно вярно.

Напоследък все още твърде често ни заговарят, в повечето случаи доброжелателни непознати, които просто се опитват да общуват с нас. Вероятно, както всяка друга майка на близнаци в Америка, и аз чувам същите коментари отново и отново. Дали умишлено негативни, или не – тези умотворения ме влудяват. Ето и някои от най-неприятните:

„Ама по естествен път ли са заченати?“

Това винаги е първенец в списъка, заради своите 50 нюанса неуместност – поради толкова много причини. Все едно да ви кажа: „Хубави гърди, естествени ли са?“. В сърцевината на въпроса ви се корени нагло любопитство за нещо, което съвсем не ви засяга, щом не сме близки. И да намеквате, че човешки същества са каквото и да е, освен „естествени“, е направо възмутително. Никой цивилизован човек не би питал подобно нещо с такава липса на такт!

Разбира се, че тези, които питат, биха искали да разберат дали близнаците са заченати чрез изкуствено осеменяване – което сякаш би могло да ги направи по-малко достойни човеци?! Тези, които все пак искат да знаят, може да подадат официално запитване в отдел Не Ви Влиза В Работата.

„Имате ли близнаци в рода?“

Въпросът изглежда невинен. Но независимо от това дали хората го осъзнават или не, често по този начин ровят за отговора на питането за осеменяването. И повярвайте ми, в повечето пъти го осъзнават.

„Еднояйчни ли са?“

Без да е злонамерен, този въпрос често е неуместен, особено в моя случай. Имам момче и момиче... не е възможно да са еднояйчни. (Игнорираме факта, че едното е с кестеняви къдрици, а другото има платиненоруса права коса.) На тези, които питат в повечето случаи им е простено... Аз също не знаех нищо за близнаците преди да родя!

„Кой е по-умен?“

И двамата, разбира се.

Една дама, която също е майка на близнаци, има изключителен отговор: „Хората все ме питат кой е лошият. Просто ще започна да казвам „аз“ и ще си тръгвам! Много съм отзивчива и отговарям на всякакви въпроси, но не ме карайте да лепвам негативен етикет на едно от децата си.“

„Кой е по-голям?“

Въпреки че аз не се засягам лично от този коментар, винаги ме впечатлява колко много хора имат жив интерес към последователността на раждане на децата ми. Синът ми е с минута по-голям и с радост споделяме тази информация. Доста други родители обаче не са на същото мнение.

Много родители на близнаци решават да не казват на децата си кой е роден първи, защото идеята е погрешна и може да създаде ненужно напрежение“, споделя една от майките в клуба на родителите на близнаци.

Друга добавя: „Тогава се опитват да си вадят неверни заключения на базата на отговора, като: „Затова е по-висок“ или пък „О, трябва да се държиш като по-голям“. Веднъж родител на деца, които не са близнаци, се опита да ме убеди, че това кой е роден първи наистина има значение за характерите им... които така и така са различни без значение от поредността, в която са се появили.“

„Две бебета и трето напът!“

Благодарение на нечовешкото напрежение за тялото ми, се оказах с диастаза след раждането. Освен това матката ми имаше нужда от време, за да възвърне предишния си размер. Така че на жената, която се надвесваше над количката в супермаркета, когато близнаците ми бяха още само на няколко дни, и която след това се обърна към мен и изтърси това – както и на всички други прозорливи в първите дни, след като родих – просто... НЕ. Не го казвайте!

„Клетата!“

На една сватба братовчедът на булката ми каза: „Близнаци?! Не бих го пожелал и на смъртния си враг“. Струваше ми се невъобразимо шокиращо, докато друга майка от клуба на родителите на близнаци не каза, че е чувала абсолютно същите думи – дословно.

Шегувате ли се? Вероятно не е необходимо дори да обсъждаме защо не трябва да казваме това на глас, но ще удостоя чудещите се с отговор: „Да – да имаш близнаци не е шега, най-вече частта с бременността и когато са новородени. Както и всяко друго нещо в тоя живот, което е дълбоко възнаграждаващо“.

Редовният ми отговор за живота ми с близнаци? „Лесна работа“ казвам – просто така, за забавление.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross