fbpx
Новини

Невидима заплаха - сешоарите за ръце

27 февруари 2020

В разгара на грипната епидемия и пред заплахата от коронавирус се питаме как да се предпазим и с какво да вдигнем имунитета си. Истината е, че най-доброто си остават добрия стар сапун и чудесната топла вода. Миенете на ръцете е едно от най-елементарните неща, които могат да ни спасят от болести; така поне съветват всички медицински специалисти.

Но какво се случва след като си измием ръцете особено на обществено място. Много често прибягваме до сешоарите за ръце. Оказва се обаче, че май не е добра идея.

През 2014 г. екип учени от университета в Лийдс обявиха, че сешоарите за ръце без докосване (в които вкарваме ръцете си и ги духа струя топъл въздух) са всичко друго, но не и безопасни за здравето. Причината е една: бактериите останали по ръцете на хората, които просто са се изплакнали, летят със страшна скорост навсякъде около нас вследствие на силната струя въздух. Излиза, че вероятността да излезете от тоалетна, покрити с чужди микроби (макар и измили своите ръце) никак не е малка, пише IFL Science.

При опитите станало ясно, че сешоарите хвърлят във въздуха 27 пъти повече бактерии, отколкото хартиените кърпи, и микробите циркулират поне 15 минути след това.

Учените направили и изследване как се разпространяват бактериите в болничните санитарни помещения. Опитите са проведени в три болници в Лийдс, Париж и Удине (Италия) за период от 12 седмици.

Микробиологичните изследвания показали, че в тоалетните, където се използват сешоари за ръце, циркулират много повече бактерии, отколкото в тези със салфетки. Най-драстичната разлика била при пробите взети от повърхността на сешоара и от диспенсера за салфетки: в Удине сешоарът е бил покрит със 100 пъти повече бактерии, в Париж 33 пъти, в Лийдс – 22.

"Смятаме, че електрическите сешоари за ръце не са подходящи за болнични заведения", казват вследствие на проучванията си учените. И добавят, че проблемът започва оттам, че повечето хора не си мият ръцете както трябва. "Вследствие на това сешоарът създава аерозол, замърсяващ тоалетната, включително и своята повърхност, мивките, пода и другите части от сервизното помещение като това доколко ще се разпространят бактериите зависи от дизайна и позицията на сешоара", казва водещият изследването д-р Уилкокс.

Хартията, от друга страна, попива водата и микробите от ръцете и, ако се изхвърля по правилен начин, има много по-малка опасност от зарази.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross