fbpx
И аз съм човек

На среща с майка, която гледа детето си сама

26 май 2017

Не една и две са самотните майки у нас, но едно знаем със сигурност – те не са самотен родител, а самостоятелен родител, а понякога и единствен. Защо отглеждат сами детето или децата си е въпрос на лична история, но има някои преживявания, които може или се случват на повечето тях. Едно от тях е преживяването „среща“.

Много често се случва така, че тя отглежда детето си сама, а той е бездетен пич. Това е голяма разлика между двамата участника в преживяването „среща“, която може да създаде известен дискомфорт и объркване.

Създадохме този наръчник по срещи от този тип, като събрахме мнения и препоръки от няколко източника, като ScaryMommy, HuffPost и други. За да сме спокойни за вас, Майки Мили!, които някак си сте успели да вмъкнете във всекидневието си и време за личен живот.

Да си сам родител е едно от най-самотните занимания на света. Не в смисъла на сам, а на самотен. На практика една майка, която е единствен родител, никога не е наистина сама. Детето или децата ѝ са с нея почти непрекъснато, което ѝ носи радост и щастие като нищо друго. В същото време, обаче, тя носи сама отговорността, която при обичайни обстоятелства се дели между двама. Тя влага абсолютно всичко, физически и емоционално, за да не усеща детето липсата на втори родител.

Понякога тази майка може да се разчувства или дори да завиди на гледката на конвенционалното семейство, състоящо се от майка и татко. Понякога си мисли колко хубаво би било да може да сподели всички емоции и преживявания с човека, който наполовина е допринесъл за съществуването на детето ѝ. Обикновено, обаче, в живота на тази майка няма такъв вид споделяне. Дори около нея да има цяло село помагачи (нали сте чували как бебе се гледа от цяло село?), тя е единственият човек, който може да е родител на детето.

От събуждането си тази майка се опитва да инвестира всичко, на което е способна, в детето си, заради което в края на деня е напълно изтощена. Направо е смачкана. И ето тогава, в този точно момент, се появявате ВИЕ. Ако ще сте с нея, трябва да успеете някак да ѝ заредите батериите на тази изтощена майчица. Тя ще иска да споделя неща с вас. Не че не се справя сама, защото и сам воинът е воин... просто всеки би искал удовлетворяваща и равностойна компания. Всеки, и нашата самотна майка също, би искала и има нужда да е с някого, който я кара да се чувства жива и да осмисля някоя и друга минута от живота ѝ. Като стана дума за време...

Времето, което ще отдели за вас, е златно. Времето, което една майка ще отдели, за да е с вас, е времето, през което тя няма да е с детето си. Това значи, че от вас се очаква това прекарано с вас време да си заслужава, да не е прахосано и изгубено. Това далеч не значи на всяка ваша среща да горят червени свещи и да капе восък по бяла покривка в скъп ресторант, или да катерите Мусала, или да скачате с бънджи. Това значи, че и за двамата времето, което ще прекарате заедно, трябва да е приоритет. Което пък изисква да планирате предварително.

Майката, отглеждаща сама детето си, не може да си позволи лукса да зареже по средата нещо, което е започнала да прави, и да хукне с вас към Пампорово на неочаквана среднощна разходка. Тя най-вероятно разчита на детегледачка или някой да гледа детето или децата, докато е с вас, и си е направила план-график, от който зависят и други хора (деца, детегледачки). Часовникът на самостоятелната майка винаги тиктака.

Знаете ли какво изпитва тази майка, когато остане насаме с вас? Изпитва щастие. Да. Щастие и радост. За нея това време, насаме с вас, е нейното романтично бягство, една миниваканция. Затова вложете малко усилие да превърнете тази среща в нещо хубаво и специално. Под „вложете усилие“ имаме предвид направете си план. За нея вашето предварително планиране е проява на уважение към нейното време и задачи.

Вашата връзка няма да е като връзките на другите. Да имате общо хоби, да пътувате заедно и да ходите на почивки заедно са важни крачки в задълбочаването на една връзка. Всичко това ви помага да израснете заедно, да преживеете някакви неща и даже да определите дали си пасвате.

Когато излизате с майка, която си гледа детето сама, не всичко гореизброено се случва, а ако се случва, е рядко. Съвършено вероятно е ваш приятел и гаджето му да планират как ще ходят заедно до Индия, докато жената, с която излизате, все още се опитва да намери кой да гледа детето за срещата ви вдругиден.

Тези майки нямат свободата да правят секс, когато им скимне, да се гушкат, натискат или спят до сутринта с когото си искат и когато си поискат. Връзката с такава жена не е същата като с жена без деца, основно заради съобразяването с основната ѝ сериозна връзка – тази с детето или децата ѝ. Затова не е изненада, че както общите хобита и пътувания помагат на двама души да се сближат, отношението към детето или децата ѝ е това, което ви сближава с нея.

Детето или децата са най-важното в живота ѝ – затова всичко е двойно повече. Всеки си има някаква защитна реакция и рефлекси. Но тази майка има инстинкт за самосъхранение за двама души или за толкова, колкото деца има.

Когато я нараните, тя пада духом и губи форма, което се отразява на това каква майка е и как се грижи за детето си. А най-важното за нея е грижата за детето ѝ. Заради това, през което ѝ се налага да минава всеки ден, тази майка има много висок праг на търпимост и е закоравяла, но това са условни рефлекси – тя е дори по-ранима отпреди, защото сега времето ѝ е много по-ограничено и по-ценно, което прави нещата доста по-сериозни за нея.

Когато се държите добре с нея, се държите добре и с детето или децата ѝ. Знаем, че това е може би най-сложният за разбиране елемент за повечето мъже, но ако осъзнаят тази базисна концепция в начина, по който тя разсъждава, един огромен проблем в общуването ще бъде преодолян. Просто когато започвате да излизате със такава жена, имайте предвид, че освен жена и ваше гадже, тя е майка, и за някои неща просто трябва да се нагодите и да свикнете.

Понякога тя ще взима детето или децата на срещите с вас, така че бъдете готови.

Всъщност, най-трудното при срещите с майка, която си гледа децата сама, е да осъзнаете, че тя невинаги разбира гледната ви точка. Всекидневието ѝ понякога е пълен хаос и лудница и, особено ако е зарината със задължения и битовизми, тя не може да вложи енергия и време да разсъждава върху факта, че вие всъщност не я разбирате.

Ето пример, сигурни сме, че се е случвало на много такива майки.

Той казва: „Уморен съм!“, а тя почервенява и започва да крещи в лицето му:

„ТИ ЛИ СИ УМОРЕН!?!?!?! ТИ СИ УМОРЕН!!!! ТИ!!!!?!?!?!? Аз от две години не съм спала!“

Истината е, че това не е честно. Неговото бреме си е тежко за неговите плещи и трябва спокойно, като възрастен човек, да ѝ кажете, че и двамата имате право на лоши дни, на умора и на криви настроения, но нито един от двамата не е по-маловажен от другия. Важно е още от началото да нямате двойни стандарти.

И ако все още не сте избягали с 200 км/час, поздравления! Вашата присъда и награда е, че ставате част от живота на една наистина страхотна жена. Борбена, страстна и грижовна. Не забравяйте, че може изобщо да не сте мислили дали искате да сте родител, но междувременно едно детенце да ви заобича ей така... Наградата е в риска, който ще или не ще поемете.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross