fbpx
И аз съм човек

На какво учи Обама дъщерите си

4 октомври 2017

Доскорошният президент на САЩ Барак Обама сподели по време на събитие на фондацията на Бил и Мелинда Гейтс какви са важните лидерски умения, на които иска да научи дъщерите си Малиа и Саша.

Можете да гледате цялото 30-минутно видео по-долу. За вас преведохме трите най-важни урока, които семейство Обама се опитва да предаде на дъщерите си.

Отговорността е привилегия

"През целия си живот им повтаряме, че всеки от нас има отговорности. Когато бяха малки, отговорностите им бяха малки, като например, "кажи си, когато искаш да отидеш на гърне". С възрастта растат и отговорностите."

"Част от това, което се опитваме да комуникираме и да ги научим, е, че отговорността е огромна привилегия. Това, което те отличава като наистина пораснал човек, е това, че другите се осланят на теб, че имаш влияние, можеш да оставиш свой отпечатък и, ако направиш нещо добре, това ще подобри живота на другите."

Семейство Обама възпитава Малиа и Саша в "основните ценности на дома": доброта, съпричастност и усилена работа. "Това са инструментите, чрез които можеш да оформиш света около себе си по начин, който те кара да се чувстваш добре. Опитваме се да насърчим усещането, че това не е работа на някой друг. Това е твоя работа."

Използвай силните си страни и дай своя принос 

Обама разказва, че дъщерите му имат различни силни страни и темперамент, което означава, че всяка ще избере своя начин да остави принос и да промени света.

"Ако сте човек, който обича да се грижи за другите, не е нужно да излезете и да оглавите протест. Можете да сте ментор на деца в училище или да помагате в някоя болница, и така да оставите своя принос."

Бъдете упорити

"Трябва да бъдеш упорит. Винаги разказвам на хората как една от първите ми работи като общностен организатор в Чикаго ме научи на невероятно много неща", разказва Обама.

"Открих няколко вечерни образователни програми. Помогнах за създаването на програма за обучение на хора, които са били освободени от работа. Обаче промяната не настъпва изведнъж. Общостта там все още има големи проблеми. Но аз използвах този опит, за да надграждам върху него. Мисля, че често ставаме нетърпеливи, понеже промяната ни се струва незабележима - а понякога тя не е толкова видима или непосредствена и така въздействаща, както сме си представяли в ума си. И ние се чувстваме разочаровани и гневни."

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross