fbpx
И аз съм човек

На баба ти бананите

15 март 2019

След разкошния си фейлетон Био-еко упътване за тотални невежи, любимата ни Фани Давидова отново е тук с чуден разказ по темата.


През ум не ми минава да поставям под въпрос автентичността и чистотата на който и да е продукт носещ представката "Био" пред себе си, хеле пък на тези, които се продават в "БИО" или "фермерските" магазини. Значи, дума да не става, сакън!

Неведнъж съм казвала, че здравето цена няма и ако трябва ще тегля бърз кредит, за да осигуря на детето си един био картоф (добре изгнил, защото е био), поръсен с био хималайска сол (от очевидно неизчерпаемите хималайски солници) и масло, като от моето детство - всичко на стойност минимум 35 лева.

Вчера, влизайки в "БИО" храма до нас, за да си купя скромно 1 "БИО" кисело мляко, забелязах купчина изгнили неща, които признавам, не разпознах веднага, но изобщо не се усъмних, че са "БИО", защото представляваха консистентна гнилоч - несъмнено доказателство за чистота и биоавтентичност.

На табелката пишеше "БИО БАНАНИ" - цена 6.50 лв. До тях имаше друг куп изгнили неща, според указателните табели - БИО манго, БИО авокадо, БИО маракуя и пр.

С огромен риск да се изложа пред цялото био общество питам продавачката:

-- Аз много се извинявам, не че се съмнявам, нали, НАПРОТИВ, обаче, можете ли да ми кажете какво точно им е БИО то на тези банани?

Възнаградена съм с поглед изпълнен с презрение и казващ "Дано се задавиш с жълт банан от плод и зеленчука, невежо!" След кратка драматична пауза жрицата на здравословното хранене отронва:

-- Пф… ами сертифицирани са!!! Идват от Доминикана!!! Със сертификат са и не са вредни, като другите… ОБИКНОВЕНИТЕ.

Ужасена, че до този момент съм тровила себе си и детето с прости банани, задавам следващ тъп въпрос:

-- Сертифицирани?? И кой е тоя сертифициращ орган в Доминиканската република?

-- Вижте какво госпожо, тука продаваме само чисти храни - те се отглеждат само върху чисти почви, не се торят, не се пръскат, гледани са както баба ви си е гледала градината едно време

Тука аз се засягам малко. Сега, вярно, че съм тъмничка, така по-мургавка, ама ся, чак пък баба ми да е гледала банани… айдемолявисе. Изтъквам това обстоятелство пред био продавачката, която обаче се вбесява и ми крясва:

-- Ето, ето ви един банан, вземете си да го опитате, айде пробвайте го, да видите сама!

Отказвам при каквито и да е условия да изям здравословната био гнилоч и изказвам съмнение, че имам способността да установя наличието или липсата на тежки метали в банана само посредством изяждането му.

Изпратена съм с презрение и викове "Еми то в крайна сметка си е ваша работа, то насила можеш да вземеш нещо на някого, не можеш да му дадеш..."

Още от Фани Давидова:

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross