fbpx
Кампании

Научи ме да казвам съвършеното НЕ

3 юли 2018

Преди две години момичетата от рекламна агенция Marc изкараха на улиците в Чикаго статисти, които спят или просто стоят безразлично – на фона на слогана „Ако не мога да кажа НЕ, не означава, че казвам ДА“.

Следвайки прозрението, че все още има огромно неразбиране сред младите жени и мъже за това какво значи съгласие за секс, целта на кампанията Know No беше да ги насърчи да осъзнаят, че нито мълчанието, нито флиртът са знак за такова. И че при липса на осъзнато и зряло съгласие и желание от страна на двете страни, осъществяването на акта е насилие.

Малко по-късно избухна скандалът „Уайнстийн“, ударил десетки имена в развлекателната индустрия именно заради хлъзгавата култура по отношение на интимността. Много хора омаловажиха кампанията #Me too, наричайки я преекспонирана холивудска история (с изненадващ за мащабите на проблема* ехиден смях). Това обаче изобщо не е единственият начин, по който цивилизованата част от САЩ се бори срещу измеренията на сексуалното насилие.

Зад медийната популярност на кампании като Know No и #Me too стоят здраво работещи образователни институции срещу сексуалното насилие - като Center for Anti-violence Education (CAE), за който разказва Quartz, а Майко мила! споделя посланията, защото са важни независимо дали възпитаваме синове, или дъщери.

Центърът е създаден още през 70-те, когато 20-годишната тогава Надя Телси преживява случай на сексуално насилие. Това я мотивира да изгради програма за самозащита, която през годините се развива отвъд бойните изкуства. В края на 80-те издава и книгата "Самозащита отвътре навън", в която учи жените как да реагират, когато чувстват, че са в опасност – дори и да изпитват съмнение това насилие ще да е, или не.

Ето защо обучението в CAE, който днес има клонове в почти цялата страна, включва не само физически, но и поредица вербални и емоционални техники, чрез които все повече момичета и жени тренират „неприкосновеност“. Или най-просто – овладяване на най-ефективното „не“, чрез което да спрат привидно „безобидното“ прекрачване на интимните граници.

"Повечето случаи на насилие започват именно като тестване на границите - първоначалният начин, по който насилникът се опитва да се приближи до вас физически не прилича на атака“, отбелязва Сюзън Шорн, председател на борда на директорите на Националната женска федерация по бойни изкуства.

Друг факт, на който стъпва концепцията на обучението в CAE е, че изнасилването и сексуалното насилие най-често се извършват от невъоръжени хора, от хора, които може и да познаваме. Сексуалните насилници по-рядко са маскирани непознати с оръжие. Това може да е причина за липсата на твърда реакция от страна на жената - липса, която насилникът вижда като зелена светлина и прави още една крачка. И още една.

Подавам ти само ръка, не цялото тяло

Един от часовете в CAE е посветен на темата за съгласието за секс. Най-точно определение за „съгласие“ е „разрешение“, казваа 27-годишната инструкторка Изи Финкелщайн, която работи с две 12-годишни момичета. "Ако някой иска да докосне тялото ви, имате право да кажете "да", или да кажете "не". Позволявайки на някого да държи ръката ви, не означава, че сте съгласни на повече от това", обяснява им тя.

"Също така, ако сте се целували с някого в даден момент, това не означава, че сте длъжни да го правите и в бъдеще", допълва 20-годишната инструкторка Бианка Реа.

После менторите играят роли: Финкелщайн хваща ръката на Реа, което тя приема без съпротива. Когато обаче слага ръка на коляното ѝ, Реа демонстрира физическо несъгласие, а после и устно: – Може ли да не докосваш крака ми?

Няма значение, че 12-годишните момичета не са чували за движението #Me too, тъй като те получават ранно образование за признаците на насилие, коментират инструкторките.

В друго упражнение на един статист е възложена задачата непрекъснато да иска молив назаем от студентките, а тяхната задача е да му отказват. Целта на привидно шаблонния и изпълнен с необоснован егоизъм сценарий е да покаже на участниците в класовете по самозащита колко подмолна може да бъде учтивостта.

"Жените изначално са възпитавани да бъдат много любезни – нещо, от което много хора се възползват“, споделя 19-годишната студентка по биология Маделин Лий, която посещава курса. Това упражнение ѝ е помогнало да осъзнае, че решението какво да прави с тялото си, емоционалната си енергия и времето си, е единствено нейно.

Изглеждаш напрегната, защо не се отпуснем...

Да издържат на потенциалния дискомфорт, който биха създали с отказа си, и да правят това без чувство на вина или плаха отбрана: това са ключови емоционални техники, които помагат на жените да избегнат ситуация на насилие.

За да работи върху тяхното овладяване и върху утвърждаването на граници на интимност, CAE включва и инструктори мъже. Те използват станалите известни покрай #Me too реплики, но всъщност класически за всеки потенциален насилник:

- Изглеждаш напрегната, защо не се отпуснем...

- Не знаех, че си такава феминистка…

- Е какво толкова е станало…

Обучавани, че интимността не е въпрос на преговори и дискусия, а на желание и съгласие, жените осъзнават разликата между асертивна (в смисъл на „отстоявам себе си“, но спазваме алитерацията) и агресивна реакция.

"Мислех, че всякакви изявления за моите нужди или желания са признак на агресия", казва Лий Пайва, която също е посещавала класа по самоотбрана в CAE, a днес работи към No Means No WorldwideЗабележителният подход на Кения към превенцията на изнасилванията.

Сега Лий е посланик на идеята за необходимостта от "Висококачествено НЕ": кратко и просто изявление, изречено ясно, но без повишена интонация в края, а с емоционален контрол и проява на увереност. Без извинение, с език на тялото, който съответства на тона.

Клас стани, клас кажи НЕ!

Освен да казват съвършеното НЕ, студентите в CAE се учат да устояват на неловкото мълчание, което следва след него. Мълчание, което принуждава жените да говорят по-дълго, отколкото е необходимо, поради страха да не изглеждат груби.

Практиката в центъра ги учи именно на това да не се опитват да спасяват някого от своето НЕ.

Тренирайки достатъчно неловки ситуации в класната стая, те вече са умствено, физически и емоционално подготвени да реагират автоматично в реалния живот. Запознали са се с чувството да търсят точния тон и да го намират.

Бойното измерение на програмата в CAE включва упражнения за избягване на нежелани прегръдки, както и как да накараш човека срещу себе си да спре, когато усещаш, че буквално се блъска в чувството ти за неприкосновеност.

Тъй като жените често не могат да контролират поведението на мъжете при опит за изнасилване или принуда за нежелан сексуален контакт, програмите за емоционална и физическа самозащита увеличават способността им да откриват и прекъсват това поведение в ранен етап, смятат изследователите, които следят работата на школи като CAE. Рискът от изнасилване е статистически значително по-нисък при жените, които са преминали подобен курс, по-ниски са и изобщо опитите за сексуално насилие върху обучени в самозащита жени.

И въпреки че някои критици твърдят, че фокусът върху самозащитата на жените отвлича вниманието от реалния проблем: токсичният мачизъм и начинът, по който мъжете се чувстват психически и физически привилегировани спрямо жените, създателите на програми против сексуално насилие вярват, че все повече млади жени се нуждаят от вътрешни и външни инструменти за защита. Докато обществото „задълбочено“ работи върху своите културни промени.

*Според данни на Американския център за контрол и превенция на заболяванията от 2011 г., 19% от американските възрастни жени признават, че са били изнасилвани през живота си, като 79% от тях са преживели това преди 25-годишна възраст.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross