fbpx
Новини

Насилието по време на раждане продължава

25 октомври 2019

Нов доклад отбелязва, че повече от една трета от жените в четири страни с по-нисък стандарт в Африка и Азия са удряни, подигравани и насилвани по един или друг начин по време на раждане. Данните дават поле за размисъл, че това всъщност се случва по целия свят, не само в развиващи се страни, пише Time.

В изследването, публикувано в медицинското издание The Lancet, се казва, че жените в Нигерия, Мианмар, Гана и Гвинея са подлагани на цезарово сечение и хирургически намеси или епизиотомии без тяхното съгласие и обикновено без болкоуспокояващи.

"Лошото отношение по време на раждане би могло да градира и до нарушаване на човешките права и би следвало да е основен негативен фактор при избора на здравно заведение за раждане", се казва в изследването, когато се дискутират подобни проучвания.

Новото изследване, проведено от Световната здравна организация, е проследило повече от 2000 жени по време на раждане и е интервюирало над 2600 жени след раждането. Около 42% свидетелстват за физическо или вербално насилие или дискриминация по време на раждане. Някои жени са удряни, овиквани, порицавани и държани принудително легнали.

В проучването се посочва още, че по-младите, слабо образовани жени са в риск от подобно лошо отношение, което включва и пренебрежение от здравните работници или използване на сила по време на процедурите.

По-голямата част от насилието възниква 15 минути преди и след раждането. В доклада се цитира проучване, което е установило, че "акушерки и лекари описват жените като "некооперативни" в този период и някои оправдават използването на физическо и вербално насилие като "наказание".

Здравните власти свидетелстват, че това лошо отношение към жените го има в целия свят, включително в развитите страни. Но подобни практики рядко са документирани и жените обикновено се страхуват да подадат жалба за подобни нарушения. Предишни доклади са документирали насилие над жени в Източна Европа, и по-специално над такива от ромски произход. Сред тези случаи има и такива на принудително разделяне на майката и новороденото ѝ бебе за няколко дни.

Има доста свидетелства за насилствени практики по време на раждане в Латинска Америка. Венецуела е първата държава на континента, приела още през 2007 г. специфично законодателство като мярка срещу тези неетични практики и т.нар. гинекологично насилие.

Сред изследваните 2016 жени за целите на проучването се наблюдава, че 13% от цезаровите сечения и 75% от хирургическите намеси в областта на вагината са извършени без съгласието на пациента. На 59% от жените са правени вагинални прегледи без тяхно съгласие. Като според доклада по-голяма била вероятността последното да се случи на “по-младите, неомъжени жени”.

57% от всички 2672 жени, интервюирани след раждането си, заявяват, че не им е било предложено никакво болкоуспокояващо. Някои жени са били задържани в лечебното заведение, защото не са можели да платят сметката за медицинските услуги.

Сред предложенията, които се дават в доклада, фигурира осигуряване на придружител на жената по време на раждане, подобряване на процеса по вземане на информирано съгласие и реорганизиране на родилните отделения с цел постигането на повече лично пространство за раждащата жена.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross