fbpx
Бременност

Наръчник на работещата бременна жена

17 май 2018

Може би още не сте напълно готова да споделите новината за бебето на работното си място, но вече се изчерпват идеите ви как да обясните непрестанната си умора, сънливост и чести разходки до тоалетната. Или пък не сте сигурна на какъв отпуск и обезщетение имате право по време на бременност.

Това са просто част от най-честите сценарии за вас в предстоящите 9 месеца. Надяваме се да сме ви полезни с някои практични съвети.

Как да съобщите новината в офиса?

Това обикновено е едно от първите предизвикателства – как и кога да кажете, че сте бременна. Да уведомите прекия си началник е най-добрият подход – никак не е удачно той или тя да научи последен. Понякога обаче колегите до вас разбират първи. Макар повечето жени да чакат до края на първото тримесечие, за да оповестят на работното си място, други отлагат за максимално дълъг период новината. Някои майки споделят, че колегите са започнали да се отнасят различно с тях, след като са разбрали, заради което предпочитат да кажат по-късно за бременността си.

Никой не може да ви задължи нито кога, нито как и на кого да кажете, че сте бременна и трябва да знаете това. Изборът е изцяло ваш. Когато прецените, че сте готова, говорете с прекия си ръководител. Преди разговора си изяснете горе-долу колко време планирате да сте в отпуск по майчинство, но не го споменавайте, освен ако не ви попитат – по-късно ще имате достатъчно време да обсъдите подробностите и логистиката около вашето отстъствие. И не се обиждайте, ако шефът ви не подскочи от радост и не ви разцелува за новината. Той или тя ще приеме и обмисли новината от гледна точка на работата, а не с оглед на вашата личност. Това далеч не значи, че трябва да се извинявате или чувствате виновна, че сте бременна – това е ВАШЕ ПРАВО, без значение дали работите или не.

Как да се справите с обичайните симптоми?

За много жени може да е истинска изненада колко ужасно се чувстват бременни на работното място. Там трябва да жонглирате с две трудно съвместими роли, което вече е изтощително.

Гадене: по време на работни срещи седнете близо до вратата, за да може бързо и лесно да се измъкнете до тоалетната, ако ви се догади. Дръжте на работното си място допълнителен комплект дрехи за преобличане, ако ви се наложи, също хавлиена кърпа, паста и четка за зъби. Ако е възможно, избягвайте да обядвате в ресторант или закусвалня, където силната миризма на готвена храна може да провокира гадене. Пийте чай от джинджифил и много вода.

Сънливост и умора: Използвайте, ако имате времето и подходящо за целта място, част от обедната си почивка да подремнете. Ако не, се разходете, дори и да е между бюрата в офиса. На всеки няколко часа се изправяйте, правете леки упражнения и се раздвижвайте.

Липса на концентрация: Свикнете да си водите записки и носете със себе си тефтер, в който да записвате, дори да ви се струва маловажно или излишно. Свършете първо неотложните и трудни задачи веднага щом отидете на работа или когато се чувствате най-добре. Научете се да отказвате допълнителна работа, докато не видите как се справяте с основните си задължения. Можете да опитате дигитален календар от офис пакета на компютъра – чудесен органайзър, който да помни вместо вас. Използвайте всякакви технологични трикове, за да си подредите имейлите и задачите. Потърсете в Google трикове и съвети, има стотици.

Пазете се на работа: Работодателят ви е длъжен по закон да ви осигури безопасно работно място. В някои случаи това значи да се внесат промени в обстановката, заради бременността ви. Ако работата ви е свързана с досег до химикали, риск от заболяване и инфекция или силно физическо наоварване (например стоене права в продължение на часове), имате право да поискате промяна – това може да значи и промяна на позицията или задълженията, не само промяна на физическата среда около вас. Работодателят ви е длъжен да осигури безопасни условия на труд и само от вас зависи дали това право ще бъде спазено. Осъзнайте, че не искате това за себе си, а за нероденото си дете и неговия живот.

Много работещи жени – медицински сестри, служителки в ресторантската индустрия, учителки или лекарки – са на крак по цял ден. Това до известна степен е ок, защото ви държи във форма по време на бременността и като допълнение е гаранция, че няма да качите излишно тегло. Но ако стоите права за дълго време, погрижете се да носите подходящо облекло. Носете ластичен колан за бременни, който да поддържа корема ви с напредване на бременността. Специално за бременни има и ластично бельо и чорапи, за да не отичат краката ви. Използвайте всеки възможен случай да седнете, дори да е за минутка – две.

Планиране и обезщетение за отпуск по майчинство: Това зависи изцяло от трудовата ви заетост и начина, по който сте наета. Имате право на платен отпуск поради бременност и раждане от работодателя си в размер 410 дни за всяко дете. 45 дни от него се ползват преди предполагаемата дата на раждането на детето. Независимо дали сте в брак с бащата на детето, той също има право на платен двуседмичен отпуск от датата на изписване на детето.

За да не влизаме в прекалена правна тематика, която зависи от конкретиката на вашия договор, за доходи и здравни осигуровки, най-добре е да говорите със специалист „Човешки ресурси“ или ТРЗ на работното си място. Прочетете повече на сайта на Националния осигурителен институт и Кодекса на труда.

Подгответе се отсега за по-лесно завръщане на работа

Макар вече доста да се прави за по-ефективното завръщане на майките след отпуск по майчинство, на практика усещането е все едно се връщате в абсолютно непозната сфера след 100 години отшелничество. Може да облекчите положението си по следните начини:

  1. Планирайте така, все едно излизате за максималния срок на отпуск по майчинство. Ако се завърнете по-рано, ще ви очакват само позитиви.
  2. Оставете бюрото си подредено – буквално и преносно. Човекът, който ще ви замества, трябва да може лесно да намери документите и текущите задачи. Оставете имейл или списък с описание на всеки текущ проект или задача, върху която сте работили, преди да излезете в болнични. Задължително оставете списък с контакти, към които заместващият ви да се обърне по някакъв въпрос.
  3. Не обещавайте да работите, докато сте в отпуск. Много жени, които са на върха на кариерата си, обещават това и после са изненадани колко уморително и времеемко е да имаш новородено бебе.

С напредване на бременността ви може да е полезно да знаете, че макар днес жените да работят по-дълго време бременни, работещите жени е по-малко вероятно да имат усложнения по време на бременността си, за разлика от неработещите бременни жени. Само не забравяйте да поставяте себе си и нероденото си дете на първо място.

Адаптирайте работата си

Много работодатели днес нагласят работните задачи и условия и за бременните си служителки – работа от вкъщи, гъвкаво работно време, по-ранно начало на работния ден и по-ранен край и т.н.

Обсъдете тези възможности с работодателя си. Особено ако сте се справяли с работата досега, е изключително вероятно той или тя да са склонни да внесат временни промени, които да ви позволят да работите максимално дълго по време на бременността.

Надяваме се сме ви били полезни с тези практически съвети. Желаем ви лека и безпроблемна бременност!

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross