fbpx
Ние и детето

Народът срещу шамарите вкъщи

3 август 2018

Спомнете си жестокия коментар на Елисавета Белобрадова Боят в детската градина е като този у дома, в който тя разчекна властващото в обществото ни вярване, че един здрав пердах понякога си е съвсем полезен, стига биещият да е майка или баща.

Както и супер отрезвяващия за българската народопсихология текст Децата трябва да си знаят мястото!” е мотото на родителите-насилници на специалиста по социална работа Александър Миланов, който засегна темата за жестокостта на родителите, които бият децата си, причините за това и последствията.

Разбира се, шамаросването и последващите му форми - физическо и вербално насилие - не са запазена марка само на българското родителско възпитание. В "Майко мила!" обаче твърдо, ама много твърдо вярваме, че който и да си на тази земя, и дори да си единственият на тази земя, който храни, къпе и "търпи" едно дете, нямаш правото да го “вкараш” в правия път с няколко шамара. Твърдо вярваме и в това, че (за да отложим  шамарите) нямаме право да насилваме децата си с изрази като "непрокопсаник" или още по-жестоки етикети, които иначе поставяме само на идиотите, изпреварващи на пешеходна пътека.

Ето защо ви информираме за кампанията на Институт за социални дейности и практики Ръцете горе - срещу телесното наказание над деца!

„В България телесното наказание все още е социално приемливо. Вярваме, че е време за промяна и обществена нетърпимост към насилието над деца“, казват инициаторите на кампанията. Тя има за цел да повиши информираността в обществото за нуждата от елиминиране на телесното наказание и да насърчи приемането на практиките на позитивната дисциплина сред родители и настойници.

На сайта на проекта може да се запознаете с дейностите в кампанията и да се включите в някои от тях. На Facebook страницата на кампанията в продължение на месец ще излизат актуални материали за вредата от телесното наказание и идеи за позитивно родителство.

Можете да изтеглите и мобилното приложение handsupchildren, чрез което да направите кратък тест за проверка на родителския си стил и да получите допълнителна информация по често задавани въпроси за възпитанието на децата, препоръки и идеи.

Всеки, който има актуален възпитателен проблем с детето си, може да зададе въпрос в специално създаден онлайн Форум за родители и да получи съвет от квалифициран специалист.

Кампанията е част от проекта HandsUp - Promoting The Effective Elimination of Corporal Punishment Against Children („Ръцете горе: насърчаване на ефективното премахване на телесното наказание над деца"), финансиран от Европейската комисия в партньорство с водещи организации от Португалия, Испания, Германия и Гърция.

Опитът на ИСДП включва директна работа по превенция на насилието над деца, набиране на данни за ситуацията на деца, жертви на насилие, провеждане на самостоятелни проучвания, обучения и дейности за превенция на насилието над деца.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross