fbpx
И аз съм човек

НАЙ-НАКРАЯ реална реклама за менструалния цикъл

25 октомври 2017

Момичета, жени, майки, сестри! Живеем в дни на грохот, на медиен възход и на скоростна еволюция на рекламата на нещо, което е съпътствало човека още преди Първата жена да стане Първата майка!

Във Великобритания (а само след около 3-4 века и у нас! Нямаме търпение направо!) компанията Bodyform, една от водещите марки за продукти за жените (като хавлиени кърпи, дамски превръзки, продукти за интимна грижа) пусна реалистична и оригинална реклама на дамски превръзки, в която жената кърви - дръжте се за сърцето - с нормална червена кръв.

За повечето подрастващи момичета първият менструален цикъл сигурно ще е ужасно шокиращо преживяване, когато открият, че течността, която репродуктивните им органи изпуска всеки месец не е с цвят на синя водна боичка, каквато сме свикнали да гледаме по телевизионните реклами, а е...червена.

Очевидно кръвта в човешките ни тела е обидно червена и зрителят би се засегнал да види, че в артериите и вените на жените не тече индигово син сок. За разлика от това, когато се рекламират пасти за кървящи венци, показваната течност не е зелена, оранжева или зелена, а си е... пак червена. Да, ЧЕРВЕНА - просто в телата на хората тече червена кръв и когато тя тръгне да излиза отнякъде, тя магически си запазва цвета!

Та, Bodyform са измислили една реклама, която не просто чупи стъкления похлупак около рекламата на дамски превръзки, а е истинско медийно послание:

НАЙ-НАКРАЯ рекламата показва истинския цвят на това, което ще намерите върху използвана превръзка.

В рекламата НАЙ-НАКРАЯ виждаме мъж, който купува превръзки в магазина. Хайде вече да не се червим на това. Поне един път сигурно сте виждали мъж да купува тампони и превръзки, така че можем да пропуснем спора дали това е "срамно" и "само за жени".

НАЙ-НАКРАЯ виждаме и нормални неща, които се случват на жените по време на цикъл, като това да им се стича кръв по бедрото, докато се къпят.

Вече е крайно, ама наистина крайно време обществото (И МНОГО ЖЕНИ!) да признаят менструацията за това, което наистина представлява: нормален, ежемесечен биологичен процес, за който никой не трябва да се обижда, да се шокира или да го третира като табу! А това, че тази кампания се счита за рвволюционна ПРЕЗ 2017-ТА ГОДИНА говори достатъчно за това колко закостеняло е патриархалното мислене.

Bodyform пишат на сайта си:

”Менструалният цикъл е естествена част от живота. Тогава защо не е отразяван в истинския си вид в медиите? Да се крие нещо толкова нормално води до срам и свян, които много жени изпитват по отношение на цикъла си. Трябва да сме открити и откровени за това."

Едва ли има жена, която никога да не е изпитала частица срам заради цикъла си. Притеснението да нямаме издайническо петно на полата, съображението дали изобщо да обуем пола, да не говорим за бели панталони...

Подаваме си превръзката или тампона все едно са топ секретен доклад, сгънат на толкова малко руло в шепата или скрит в задния джоб на дънките, все едно пазим космическа тайна от мъжете, които не са и подозирали, че на жените им идва цикъл.

Ужасно е да се притесняваме и да се срамуваме, че тялото ни прави нещо, което е проектирано от природата да прави.

"Менструалният цикъл е нормално нещо. Да се покаже какъвто е също би трябвало да е нормално."

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross