fbpx
Новини

Най-накрая книга за сексуално образование за момичетата у нас

16 юли 2019

В България сексуалното образование не е част от задължителната учебна програма в училищата. Само в 10% от училищата в България има специални часове по сексуално образование и главни потърпевши от това са момичетата - страната ни е начело в класацията по нежелана бременност в ЕС.

Така започва статията на популярното издание Mashable, посветена на страхотния български проект "В като Вагина" - илюстрирана книга за момичета с образователна информация и практически съвети за тялото, менструацията, секса и здравето.

За да отпечатат книгата, нейните създателки стартираха кампания за набиране на средства под името Vagina Matters: A Sex Ed Book for Girls в платформата Indiegogo, където всички можем да ги подкрепим. Пътеводителят ще бъде разпространяван безплатно онлайн и офлайн в цялата страна.

"Искаме повече жени да могат да опознаят тялото си, да се чувстват уверени, и да имат здравословни сексуални отношения", казват авторките на проекта Светла Баева и Рая Раева.

Светла е директор “Кампании” във Fine Acts, а Рая е специалист “Кампании и комуникации” в Български хелзинкски комитет. От години се занимават с правата на жените и стоят зад няколко инициативи като “Паметни жени” – кампания за популяризиране на приноса на жените в българската история и “СуперЖените” – колекция от образователни карти за оцветяване.

“Вярваме, че знанието е сила, че колкото по-добре познаваме тялото си, толкова по-подготвени ще сме за света около нас с всичките му предизвикателства”, добавят те .

Оригиналните над 150 илюстрации в книгата са на сестрите Борислава и Михаела Караджови.

Пред Mashable Светла Баева разказва за някои от най-разпространените митове сред младите жени в резултат на липсата на сексуално образование:

"Много момичета погрешно смятат, че бременността не е възможна по време на менструация или че ако използваш тампони, ще загубиш девствеността си", казва тя.

"Те се опитват да разберат тънкостите на собствената си анатомия чрез интернет публикации, които отварят вратата за погрешни схващания за тялото, менструацията, пола и т.н."

Според доклад на IPPF в страните, в които сексуалното образование не е застъпено в училище, процентът на бременност сред тийнейджърките е по-висок. Изследванията в САЩ установяват, че подрастващите, които получават цялостно сексуално образование в училищата, са "значително по-малко склонни да докладват за бременността в ранна възраст".

Доклад на УНИЦЕФ от 2017 г. показва и проблем с предпазването по време на сексуален контакт сред младите хора у нас. От една страна у нас сексуалният живот започва рано - сред 15-годишните в страната 40% от момчетата и 20% от момичетата твърдят, че вече са имали сексуален контакт.

Само 56% от тези момичета и 66% от момчетата обаче съобщават, че са използвали презерватив по време на последния такъв контакт.

"Ние продължаваме да учим децата на основни правила, свързани с тяхното сексуалното здраве, но не им даваме пълното познание за техните тела", казва Светла Баева и допълва, че по този начин ги лишаваме от увереността да говорят ясно и откровено за здравословното си състояние и как се чувстват - независимо дали с партньора си или пък в кабинета на гинеколога.

С книгата Светла и Рая се надяват да запълнят съществуващата пропаст в образованието за сексуалното здраве в България. По същество това е джобен пътеводител с отговори на всички горещи въпроси, които момичетата могат да имат за женското тяло, менструацията и секса.

Въпреки че е насочена към момичета на възраст между 14 и 19 години, авторките на проекта вярват, че поради съществуващото табу около тези въпроси, книгата е също толкова подходяща за жените на 20 и 30 години.

За да се гарантира точността на информацията в книгата, двете авторки прекарват една година в проучване и четене на последните изследвания, свързани със сексуалното здраве на жените, а съдържанието е сертифицирано от редица експерти - сред които и медицински специалисти, и адвокати.

Основната част от проекта вече е финансирана и всички събрани средства до края на кампанията отиват директно за популяризирането на проекта в локален и глобален мащаб. Сумата, набрана над първоначално заложената цел в Indiegogo, ще бъде използвана за превод и разпространение на книгата в региони и държави, в които са регистрирани най-големи проблеми със сексуалното образование на жените.


По темата:

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross