fbpx
И аз съм човек

Най-добрите песни за майката (понеже не намерихме за агнето)

6 май 2017

По повод предстоящите няколко почивни дни решихме да ви помогнем да си направите плейлиста, която да пуснете като непрестанен фон на празничния обяд, така че всеки на масата да си спомни, че майка го е раждала и без майка, която да опече агнето и да нареже салатата, тоя свят буквално е на свършване.

Тук е моментът да признаем също така, че избрахме героят да е майката, понеже не намерихме много песни във възхвала на агнето.

И така, какво щяхме да правим без майки? Дали е успокояващата майчина ръка, която подава бисквита и топло мляко, или която ръкопляска на стихчето в детската градина, майката винаги е до детето си, дори когато детето не е спечелило първото място на училищното състезание или се е прибрало със скъсан нов панталон от ритане на топка зад двора.

Ние, като майки, и нашите майки, и дъщерите ни, които може би някой ден ще бъдат майки, заслужаваме момент на благодарност и признание за търпението и упоритата работа и най-важното – за любовта, която даваме. Ето нашата плейлиста, с която да си припомним какви невероятни жени сме ние, майките - в случай, че сте го забравили.

Mamma Mia – ABBA

Една от най-великите песни на ABBA, изпълнявана във всякакви кавъри до съвършенство. През 70-те тази песен е оглавявала първото място в световните класации. Можете да я чуете и във филма Mamma Mia с „надценената актриса“ Мерил Стрийп.

Dear Mama - 2Pac

Рапърът с груби обноски и нежно сърце (особено, когато пее за майка си). Слушайте тази песен с кърпичка в ръка, защото от всяка дума се усеща искреното възхищение и  благодарност на изпълнителя към майка му, която минава през трудности и предизвикателства. Дори и да не харесвате рап, това е страхотна песен. За да привлечен интереса ви към нея, ето малко от текста:

„Когато пътят е труден, ти си сама

Опитваш се да отгледаш две лоши деца сама

И никога няма да мога да ти се отблагодаря

Но искам да ти покажа колко те ценя

Разбирам те и те ценя“

Superwoman - Alicia Keys

Това е песен за майката, която не само работи от 9 до 6, но прави така, че да се прибере вкъщи навреме, за да помогне на децата си с домашното по математика, да приготви вечерята и да изглади дрехите на цялото домочадие. Това е песен, която майката си пуска в няколкото минути тишина, когато всички спят, а тя е още будна, довършвайки някаква задачка. Алиша, която също е майка, пее:

"Това е песен за всички борбени майки

Които се борят за по-добро бъдеще

Това е песен за всички момичета

Всички момичета и жени, които правят каквото могат

За да свършат всичката работа, която има за вършене."

Mama - Spice Girls

Girl power, както се казва. През далечната 1997 няколко момичета са изпели тази хитова балада на майките си, а думите им все едно са взети от устите ни:

Когато бях малка, не разбирах

Но сега знам и не ме е срам да го призная

Всяко малко нещо, което ти ми казваше и правеше за мен

Беше правилното нещо

Явно майките на момичетата от Спайс гърлс често са ги засрамвали на обществени места или в училище - например са показвали бебешките им снимки на родителска среща. И въпреки това, спайските ни напомнят, че никой не може да замени мама - нещо, с което сме напълно съгласни.

The Best Day - Taylor Swift

Да, правилно прочетохте – Тейлър Суифт. За изненада на всички, Тейлър може да пее и за други неща освен за бившите си гаджета. Всъщност тази песен е част от дебюта ѝ. В кънтри поп песента си Тейлър възпява жената, която я е отгледала и е била до нея, особено в тежките моменти на раздяла с гаджето (няма как да го пропуснем това нейно гадже...).

Oh Mother - Christina Aguilera

Кристина не е забравила жената, която я е създала. Песента ѝ от 2006-та е благодарност към жената, която ѝ е дала живот, буквално и преносно. Текстът е изпълнен с болка, осъзнаване и благодарност.

„О, майко, ние сме по-силни

Заради всички сълзи, които си изплакала

О, майко, не поглеждай назад

Той никога повече няма да ни нарани.

За това, майко, аз ти благодаря

За всичко, което направи и все още правиш

Ти си до мен, аз съм до теб

Заедно винаги ще се справим

Ние винаги се справяме

О, майко, о, майко, о майко“

A Song for Mama - Boyz II Men

Този списък няма да е пълен без баладата на Boyz II Men "Песен за мама". За първи път излиза през 1997 година, като част от саундтрака на филма Soul food. The Boyz пеят:

"Мамо, ти си кралицата на сърцето ми

Твоята обич е като

Сълзи от звездите

Мамо, просто искам да знаеш

Да те обичам е приятно за душата ми.“

За завършек ви предлагаме и три родни песни, посветени на майката.

Предупреждаваме ви, че текстовете и на трите са уникални, затова първо седнете и после четете.

Майчице - Георги Христов

„Майчице, Майчице , много ли болка

болка и мъка ти причиних

много ли, майчице, трудно понесе

туй, че на този свят се родих.

Трудно е всичко, но ти ме научи,

залъкът свой да споделям до гроб

две ризи аз ако имам, едната

без да му мисля ще дам и на Бог

Днес ми е хубаво, майко, че ти си

жива и здрава до мене сега , аз

побелявам и в твоята зима

с теб до камината, с теб до камината

ще продължа.“

 

Нямах време, мамо – Росица Кирилова

„Нямах време, мамо,

с тебе да остана –

все пътувах, мамо,

време не остана...

A в живота, мамо,

времето минава.

Всичко имам,

само, само теб те няма!

Всичко имам, мамо,

и пари и слава.

Време имам, мамо,

ала теб те няма!

Ако можех, мамо,

времето да върна,

за да мога само

пак да те прегърна!“

Ако не се притеснявате, споделете коя е вашата любима песен за майката или пък, ако си имате любима песен за агнето - споделете ни я нея!

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross