fbpx
Раждане

Най-добрите грижи за родилките и бебетата в България предстоят

21 януари 2019

Навръх Бабинден у нас стартира кампания под мотото „Да превърнем раждането в позитивно преживяване“ с основната цел да популяризира актуалните препоръки на Световната здравна организация за водене на неусложнено раждане. В тях СЗО показва аргументирано как хуманната и уважителна грижа може да допринесе за здравето на раждащата жена и нейното бебе не по-малко от високите технологични постижения на съвременната медицина.

Инициативата е на Мрежа за съвременна родилна грижа -
неформално сдружение от различни неправителствени организации и индивидуални активисти и журналисти, ангажирани с каузи в сферата на майчиното здравеопазване.

В продължение на два месеца на Facebook страницата на организацията ще бъдат публикувани визуални материали и текстове, свързани с препоръките на СЗО, които доказано подобряват както клиничния, така и емоционалния резултат от раждането.

На страницата на Мрежа за съвременна родилна грижа в интернет пък ще бъдат публикувани пълните 56 препоръки на български език, както и връзка към аналитичния доклад на СЗО на английски език.

Защо сега?

Голяма част от актуалните препоръки за водене на неусложнено раждане не са регулярно застъпени в българската система за родилна грижа, казва Мария Шаркова, адвокат по медицинско право.

„В България нямаме достатъчно гаранции и механизми за спазване на законодателството, засягащо информираното съгласие и гарантиращо информирания избор на раждащата жена", отбелязва още адвокат Шаркова. "Само преди месец за пръв път се въведе задължително съдържание на правилата за добра медицинска практика по отделни специалности, които да съдържат клинични насоки, консенсуси, основани на доказателства. Надяваме се това да гарантира в по-голяма степен прилагането на утвърдени международни стандарти в родилната грижа, съобразени с препоръките, за които говорим.”

Раждащата жена да приема лека храна и течности, да се движи свободно и да избира позата за раждане, да получава разбираема информация за всичко, което се случва, и да участва във взимането на решения – това са само част от дейностите, които можем спокойно да прилагаме и в момента, казва Йоана Станчева от акушерски кабинет „Зебра“, чиято цел е да постави жената в центъра на грижите за нейното здраве.

„Най-добрите грижи за жените и бебетата в България предстоят, казва още Йоана. "Хубавото е, че вече знаем накъде да гледаме – глобалните институции за качеството на майчиното здравеопазване посочват стъпките към нашето подобряване на статистиките.“

Защо „позитивно преживяване“?

„Всяка жена може да преживее раждането си по позитивен начин, независимо дали е естествено или секцио, ако усеща, че с нея се отнасят с уважение, ако получава информация за себе си и бебето в хода на раждането, ако се зачита избора ѝ“, обяснява психологът Доротея Панова.

Затова и СЗО акцентира в публичното представяне на документа върху мерките, които визират не толкова медицинското поведение на асистиращите екипи, а тези техни действия, осигуряващи на раждащата жена спокойствие, сигурност и подкрепа.

Мирослава Филипова от Асоциация на българските дули пояснява: „Дулите от асоциацията спазват етичен кодекс и в стандартите ни влиза това да подкрепяме жените емоционално само при наличието на медицински персонал, което за България са само болничните условия. Проучванията са еднозначни, че с подкрепа по-често раждането протича неусложнено, нужни са по-малко интервенции, секцио се налага по-рядко.“

По-доброто познаване от всички заинтересовани на съвременния, научен подход към раждането ще даде основа за промени, които реално да повишат качеството на грижите за раждащите жени и техните бебета.

Кампанията „Да превърнем раждането в позитивно преживяване“ е първа стъпка от поредица дейности, с които основателите ѝ се надяват да ускорят въвеждането на съвременен стандарт за родилна грижа, основан на научни доказателства и съответстващ на препоръките на международните професионални организации.


Още:

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross