fbpx
Жените могат всичко

Надя, която се гордее с прякора "клошарката"

7 май 2019

През 2018 г. 13-годишната Надя Спаркс от Норич, Англия, запрята ръкави и започва всеки ден да събира боклука, който среща на път към училището си.

Откакто е стартирала проекта си, тя е събрала над 1 тон боклук, голяма част от който предава за рециклиране, разказва Bored Panda.

По пътя си Надя успява да вдъхнови стотици други ученици да правят същото, но няколко деца от училището ѝ виждат в положителното ѝ поведение повод за подигравки и започват да ѝ викат "trash girl".

Надя обаче изобщо не се обижда от това обръщение, а продължава да се разправя с боклуците. И даже се възползва от прякора си, който по думите ѝ звучи като име на супергерой, за да създаде facebook групата Team Trash Girl, в която окуражава другите да споделят своите лични истории, свързани с разделно събиране и живот с нулев отпадък.

"Исках да намеря обединяващ начин, по който да помогнем за решаването на проблемите със замърсяването на планетата, преди това да стане невъзможно", пише тя. "Моля ви, опитайте се да вдигнете 3 броя отпадъци днес и ни покажете какво сте намерили. Нека се подкрепим един друг, за да направим света по-добро място. "

След като първата ѝ история набира популярност през 2018 г., Надя става посланик на WWF и печели кум международни награди. Тя дори е увековечена в анимационен филм.

Нейните насилници обаче не се отказват. Напротив, вниманието, което Надя получава, подхранва тяхната агресия. Мятат по нея опаковки от портокалов сок, вадят ѝ нож и дори я удрят, което води до намеса на полицията. В крайна сметка се налага да смени училището.

В ново си училище Reepham High тя е посрещната много топло и вече е номинирана за еко герой. Учителят Мат Уилър, който ръководи зелен проект в гимназията, казва, че всички доброволци с нетърпение очакват да работят с нея.

Междувременно от старото училище на Надя - Hellesdon High - заявяват, че безопасността и благоденствието на учениците са от първостепенна важност и че цени и подкрепя индивидуалните характеристики на децата. Паула Спаркс, майката на Надя, казва, че дъщеря ѝ не е получила въпросната подкрепа.

Тази история обаче е в миналото, а Надя продължава да става все по-силна под името "trash girl" и да популяризира хиляди истории за опазването на планетата в онлайн групата си.


По темата:

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
Етикети
cross