fbpx
Жените могат всичко

Надя, която избяга от "Ислямска държава" и спечели Нобелова награда за мир

5 октомври 2018

Преди 4 години джиповете на "Ислямска държава" влизат в язидско село, намиращо се до границата на Ирак със Сирия. Започват да убиват мъжете, да превръщат най-малките момчета във войници и да ползват жените за принудителен труд и сексуално робство.

"Надявахме се, съдбата ни да е като тази на мъжете, да бъдем убити, а не продадени и изнасилени", каза миналата година Надя Мурад. След като преминава през ужаса на сексуалното робство и бяга, тя става активист срещу сексуалното насилие и настоява клането на язидите да бъде признато за геноцид.

Тази година 25-годишната Надя си поделя Нобеловата награда за мир с д-р Денис Муквеге от Демократична република Конго. Той лекува хиляди жертви на сексуално насилие.

Снимка: nobelprize.org

Надя Мурад е вторият най-млад лауреат на Нобеловото отличие за мир след Малала Юсуфзай, която е на 17 години, когато получава приза през 2014 г. „за борба срещу потискането на деца и младежи и за правото на децата на образование“.

По време на плена си в "столицата" на самопровъзгласилия се халифат Мосул язидката Надя е била подлагана на мъчения и групови изнасилвания, продавана и препродавана на пазарите за роби на джихадистите, карана е да се отрича от религията си... Язидите са едно от най-уязвимите малцинства в Ирак - кюрдска етно-религиозна общност, чиято вяра е основана на зороастризма и в която са въведени елементи от исляма и от християнството.

Подобно на хиляди други язидки и Надя Мурад е била омъжена насила за джихадист, който я биел, разказа тя пред Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк. Успява да избяга от джихадистите с помощта на мюсюлманско семейство от Мосул. Снабдява се с фалшиви документи и се добира до Иракски Кюрдистан, където я настаняват в бежански лагер.

След като разбира за смъртта на шестимата си братя и майка си, Надя се свързва с организация, която й помага да замине при сестра си в Германия. Там започва активистката си дейност, чиято мисия е кланетата на язиди през 2014 г. да бъдат признати за геноцид.

По думите на Надя Мурад все още 3000 язиди са в неизвестност, най-вероятно - в плен. След призива ѝ за признаването на геноцида срещу язидите Съветът за сигурност на ООН се ангажира да помогне на Ирак в събирането на доказателства за престъпленията, а акцията на Мурад е подкрепена и от Амал Клуни (съпругата на актьора Джордж Клуни), която е адвокат и защитник на човешките права.

Д-р Денис Муквеге научава, че е носител на Нобелова награда за мир, докато оперира поредната жертва на сексуално насилие в основаната от него болница "Panzi" в Букаву - източната част на Демократична република Конго.

63-годишният Муквеге е гинеколог, водещ експерт в прилагането на хирургически практики за преодоляването на травми, причинени при групови изнасилвания. В Демократична република Конго броят на жените, станали жертви на групови изнасилвания надхвърля 1000 всеки ден. Извършителите са членовете на различни въоръжени бунтовнически групи. Въпреки опасността, на която той, семейството и екипа му непрекъснато са подложени, доктор Муквеге и колегите му не се отказват от каузата си и са помогнали на около 30 000 жени, жертви на изнасилване.

За Нобеловата награда за мир тази година са се борили около 330 личности и организации. Каузите на Мурад и Муквеге печелят, защото и двамата "са изложили личната си сигурност на риск чрез храбро противопоставяне на военните престъпления и осигуряването на справедливост за жертвите", посочват от Нобеловия комитет.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross