Животът с деца

Мъм-шуй за майки: Как да подредим дома си (завинаги)

21 ноември 2017

Сигурно неведнъж сте се чудели как да подредите дома си, въпреки хълма от мръсни дрехи, под който се надявате да няма затрупана котка или някой роднина.

Неведнъж сигурно сте се борили срещу неизбежната центробежна сила на Бъркотията, която само чака да отидете да метете в спалнята, за да събори саксията с мушкатото в кухнята. Ако сте се уморила да завиждате на перфектни майки с 0 деца в Pinterest, които ви дават чудесни DYI (направи си сам) идеи как да декорирате за Коледа дома си от 425 кв. м. насред собствената ви борова гора, значи можете да разчитате на мен!

Чрез много неуспешни опити, счупени мопове, овикани деца и прочетени книги за фън-шуй, фенг-шой и фаншуи, най-накрая открих как да подредим и украсим дома си ВЪПРЕКИ децата, а даже с тяхна помощ!

Бебешките играчки са едно чудесно средство да внесете малко колорит и уют в иначе студения ви, стерилно чист мавзолей, който наричате "дом".

Има различни начини как да направите това с наличния инвентар. Нахвърляйте, уж небрежно, но стратегически и артистично, всякакви видове играчки по мебелите. Това ще придаде обем и плътност на вакуума, в който нещастното ви същество е попаднало между безброй деца и котки.

Поставете плюшени играчки на необичайни места, например под масата в кухнята, върху обувките и в саксията, за да придадете усещане за мистичност и лек намек, че сте всестранно развита личност и обичате да гледате "От местопрестъплението".

Когато очаквате гости, подходете с малко повече класа и се възползвайте от 18-те комплекта Лего, които синът ви е разсипал на пода преди четири месеца. За това време сте ги събрали на купчинка, не по воля, разбира се, а по-скоро при подритването, докато сте се спъвали в тях нощем, но сега е моментът да разпръснете купчинката неравномерно върху всички плочки в дома си, за да изглежда и подът ви пълен с цвят и живот.

Гостите ще са ви благодарни за извънредния фитнес да маневрират между лего блокчетата, а и вие ще изпъкнете като пластична майка в страхотна атлетична форма, която умело се движи ефирно, без да настъпи нито едно.

Не прибирайте сушилнята. Може понякога, в изблик на нервно разстройство или като предвестник на старчески изменения, сушилката в средата на хола ви да остава празна, но не се отпускайте така лесно, рискувате да лишите дома си от истинско и автентично средство за DYI арт-инсталация.

Когато върху нея не съхнат гащи, метнете небрежно, но все пак артистично, като в ИКЕА, старо оръфано от котките одеало, тази гледка винаги ще предизвиква у вас носталгия по родопските хижи и заскрежените прозорци на разказите за времето, когато Топлофикация всъщност е пускала топлина в София.

Използвайте сушилката и като помощно средство, за което прохождащото дете да се хване, докато го снимате как прави първи стъпки, а после и за да обясните на педиатъра откъде е тази синина на челото му.

Ако досега сте гледали на купа мръсно пране като на досие от ДС, което трябва да се трупа скришом в банята, погребано под плаща на огромна хавлиена кърпа (простряна там, за да скрие най-мръсните и тайни, като специалните гащи за цикъл) време е да осъзнаете, че не използвате на пълен капацитет този творчески декораторски актив.

Разделете огромния куп с мръсни дрехи на малки купчинки във всяка стая - това ще създаде не само уют и комфортна домашна семейна атмосфера, но и ще покаже на евентуалните ви гости, неприпаднали от миризмата на гащи, които чакат да ги изперат от миналия вторник, че не сте някаква повлекана, а имате гар-де-роб и еклектична музикална култура.

Защото само човек, който харесва Синди Лоупър, може да си купува толкова много дрехи в толкова много и различни цветове.

Флумастерите и пастелите не са само за часът по изобразително изкуство. Дайте червен флумастер на прохождащото бебе (следете го да не го изяде, все пак искате да декорирате, а не да прескочите хранене), а на 9-годишния - жълт пастел и ги затворете в едно помещение без книги, храна и телевизор за около 10 минути.

Те ще предадат целогодишен празничен дух на това помещение. За да се радвате на разнообразна декорация във всяка стая, позволете им да се докопат до трудовия ви договор или любима книга с автограф от автора, след което нахвърляйте по пода и мебелите небрежно, но артистично накъсаните и нарязани без причина листа хартия.

Често в празничната украса на дома забравяме едно пренебрегвано помещение - банята. Омажете с паста за зъби мивката, огледалото и дръжката на вратата. Използвайте, ако е възможно, два вида паста за зъби - розова и синя, за да покажете, че не само обичате естетиката в украсата, но и сте ЗА равенството на половете.

След като сте положили толкова много труд да придадете уют, семейна атмосфера и естетика на иначе чистия ви, болнично подреден дом, какъвто е бил преди да имате милион котки и деца, би било несправедливо да пуснете прахосмукачка и с мопа да заличите всяка следа от уникалната си DYI декорация.

Знам, че вътрешно едва се удържате да забършете отпечатъка от разляно кафе върху масичката в хола, затова най-добре просто покрийте петното с последния "проект" на зимна картина от тампони за грим, синя боя и клечки за зъби, който синът ви донесе от часа по Домашен бит и техника.

След време, когато решите да изхвърлите това, което котките са оставили от "зимната картина", децата ви ще могат да използват натрупания прах по масичката като алтернативно платно за рисуване и писане на нецензурни думички.

Ако са ви допаднали идеите за украсяване и празнична декорация на дома ви, моля, не правете нищо повече. Не чистете, не бършете прах, погребете прахосмукачката и никога не поглеждайте между ребрата на щорите.

Оставете природата и децата ви сами да се погрижат за уникалния личен стил на дома ви. След известно време ще свикнете с миризмата и вече няма да имате проблеми да пътувате сутрин в метрото.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross