fbpx
И аз съм човек

Мъжете са 6 пъти по-склонни да избягат, ако половинката им се разболее

6 февруари 2019

Двойките се разделят, когато жената се разболее, но не и когато подобна участ сполети мъжа, показват няколко изследвания, за които ни разказва Джералд Синклеър от awarenessact.com.

Наскоро попаднах на проучване от 2015 г., което разкрива нещо доста обезпокоително и, честно казано, шокиращо. Изследването заключва, че процентът на разводите скача, когато съпругата се разболее, но не и когато подобно злощастие сполети съпруга.

Това означава, че на пръв поглед мъжете са много по-склонни на зарежат избраниците си в нужда. Въпросното проучване е едно от няколко, достигнали до този болезнен извод.

Според друго изследване вероятността от развод или раздяла скача 6 пъти, когато жената – в сравнение с мъжа – бъде диагностицирана с рак или множествена склероза. За да стигнат до това заключение, авторите наблюдавали живота на 500 женени/омъжени пациенти, диагностицирани с мозъчен тумор. Около 53% от двойките са разтрогнали брака си.

Учените успели да заключат, че принадлежността към женския пол е неоспорима предпоставка за изоставяне от страна на силната половинка в случай на сериозен здравословен проблем. Резултатите са публикувани в списание Cancer и могат да бъдат описани като сърцераздирателни.

Причините за това са няколко, но е важно да отбележим и че колкото по-дълго двамата съпрузи са били заедно, толкова по-голяма е вероятността бракът им да оцелее през подобно изпитание.

Една от причините е, че жените полагат много по-големи грижи за връзките си, отколкото мъжете, и когато се разболеят, често губят тази възможност. С настъпването на негативни промени мъжете са много по-склонни просто да си тръгнат. Дамите, като по-грижовни и оказващи значителна подкрепа, предпочитат да останат до своя избраник. В живота на мъжете обикновено няма много хора, които да ги познават толкова добре, колкото съпругите им, докато повечето жени са доста близки със своите приятели и роднини.

Това не е оправдание, но ни позволява да надникнем в цялостната концепция. За разлика от дамите, представителите на силния пол нямат естествен уклон към обгрижване и понякога бремето да отглеждат деца и да поддържат домакинството им идва в повече. Като цяло тази тема е доста всеобхватна и съдържа много въпроси, които ще останат без отговор.

Смятам, че когато сме диагностицирани с тежко заболяване, не бива да се тревожим дали най-близкият на сърцето ни човек няма да офейка.

Задължително трябва да помните, че когато се разболее, половинката ви се нуждае от вас, и че ако се чувствате емоционално смазани, е добра идея да потърсите помощ. Напускането на кораба и опитите да продължите напред, без да сте положили усилия, не са правилният път.

Бихте могли да се обградите с близки, които да подкрепят вас и любимия ви човек в този труден период. Не, никой не ви принуждава да стоите, но ако обичате избраника/избраницата си, не ги изоставяйте в нужда.


Още:

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross