fbpx
Новини

"Музейко" с безплатен вход днес заради Нощта на музеите и галериите

20 май 2017

В Европейската „Нощ на музеите" на 21 май 2016 г. вратите на музеите и галериите ще са отворени до полунощ и входът в тях е свободен за посетителите. По този повод на 20 май посетителите на детския научен център "Музейко" ще могат да го разгледат безплатно.

Работното време остава стандартното – от 10 до 18 ч., но заедно с постоянните експозиции ще може да бъде разгледано и най-новото в "Музейко" - изложба "Влечуги", която представя над 40 вида живи змии и гущери, както и миниекспозицията с експерименти, посветена на великия учен Алберт Айнщайн.

Програмата на 20 май:

11:00 – 12:00 „Вълшебна книжка“ – представяне на детска книжка

Светла Иванова гостува на Музейко с нейната активна приказка "Вълшебна книжка", част от проекта й „тананикаща йога“ за родители и деца от 3 до 12 години.
Това е първото представяне на книжката й в София. В открития урок посетителите ще имат възможността да практикуват заедно, да чуят част от песничките за раздвижване към книжката и да се запознаят с героите й.

11:00 – 16:00 – Експериментариум – Направи си сам мозайка

Образователният екип на Музейко ще разкаже на децата за формите и фигурите, които ежедневно ни заобикалят. Според повечето учени триъгълникът е най-стабилната (устойчива) фигура. Квадратът пък е правилен четиристен, защото има 4 еднакви страни. Посетителите ще видят какви фигури могат да направят от триъгълници и квадрати и заедно ще подредят голяма мозайка в Музейко.

13:00 – 15:00 – Radio Family

Студиото на детското Radio Family е отворено за всички, любопитни да разкажат любима история в радио ефир. Евелина Павлова и нейни колеги ще представят съвместната дейност на радиото и Детския научен център.

Музейко е най-големият детски научен център в Източна Европа. Обхваща интерактивно пространство от 3500 кв.м. с над 130 образователни игри, посветени на различните науки, инженерството, екологията, комуникациите и изкуствата, и Учебен корпус, който предлага специализирани научни и творчески ателиета.

А ето и къде другаде можете да отидете в Нощта на музеите и галериите в София и някои от големите градове:

Министерството на културата на Рeпублика България и Френският институт в София са партньори на Министерството на културата и комуникациите на Франция в организирането и отбелязването на инициативата. Очаква се десетки музеи и галерии в страната да изявят готовност и желание да се включат в европейската инициатива с множество интересни изложби, концерти и най-различни арт прояви, посветени специално на Нощта.


В София Национална галерия „Квадрат 500" ще участва с представителната си експозиция, разположена в 28 зали на четири етажа.

В Нощта на музеите Националния военноисторически музей в София ще може да се разгледа безплатно от 18.00 до 24.00 часа. Специалната програма за събота вечер включва концерт на Представителния оркестър на Сухопътните войски, инсталация от типа "оптична илюзия", кръстена "Скритото послание на музея", и Лятно кино.

Националният военноисторически музей в София ще разкаже историята на наборната военна служба в България от Освобождението до наши дни със специална изложба, която ще бъде открита в петък от 16.30 часа, а в събота може да бъде разгледана безплатно в рамките на поредната нощ на музеите. Изложбата е кръстена "Дълг по задължение: история и гледни точки" и представя историята на наборната служба в България от 1878 г. до 2007 г.


В Бургас на 20 май, събота, от 18:00 часа Регионален исторически музей-Бургас ще се включи в Европейската нощ на музеите.

В 18:30 часа официален старт на Нощта на музеите в Бургас ще даде Духовият оркестър на Община Бургас, който ще огласи централната улица Богориди със собствен концерт на открито.

Специално за събитието в зала „Трезор“ на Археологическия музей пристигат три от най-впечатляващите съкровища, свързани със славната история на предците ни – „Най-старото злато в Европа – съкровищата на Варненския халколитен некропол“, „Тракийското съкровище от Борово“ и „Съкровището от Надсентмиклош“.

В 19:00 часа, в двора на Етнографския музей (ул. „Славянска“ 69, Бургас) започват „Игрите на нашето детство“. Музейните специалисти заедно с доброволци ще представят и демонстрират забравени детски градски игри от ХХ в. – игра на ластик, куцанка, стреляне с фунийки, билички.
Експозициите на РИМ-Бургас ще работят до 00:00 часа на 21 май, с вход свободен.


В Пловдив ще участват редица изложбени зали и експозиции, сред които Галерия Златю Бояджиев, Балабанова къща, Малка Базилика и Римския стадион.

В Регионален Природонаучен Музей – Пловдив ще има забавни игри и пъзели за най-малките посетители и Мултимедийна презентация за защитените видове земноводни и влечуги от Родопите.

В Регионалния Исторически Музей на Пловдив можете да посетите образователна програма за хора с увредено зрение. В 18.00 часа Музеят представя експозиция “Съединение на България-1885г.”  на пл. “Съединение“ №1  –  образователно програма за деца “Пловдив по пътя към модерния свят”.

Музеят на авиацията в Крумово отваря кабините на учебния самолет Л-29  и вертолет – Ми-1 от 14 до 20 часа.

По същото време за най-малките гости ще бъде организирано пространство за детска рисунка под надслов „ Моята нощ в музея на авиацията“.

От 16.00 до 19.00 часа бригада „ Специални сили“ ще демонстрира бойни техники и развръщане на центрове със статичен показ на оборудване. Музеят ще бъде с вход свободен. Работно време: 14.00 до 20.00 часа.


Фестивалът „Нощ на Музеите и Галериите“ ще се проведе за втори път във Варна на 19  и 20 май 2017г.

Аладжа Манастир, Побити Камъни и Римски терми ще работят през целия ден на 21.05 – събота със свободен вход.

В инициативата ще се включат музеи, голяма част от галериите, творчески пространства и заведения.


Европейската „Нощ на музеите" е организирана за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата и само за няколко години тя се разпространява успешно из цяла Европа. Българските музеи и галерии се включват веднага в инициативата още в първото й издание.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross