fbpx
Здраве

„Мръсотията е хубаво нещо“ или защо децата трябва да имат досег до микроби

10 август 2017

Когато станал родител, писателят Джак Гилбърт получил всякакви съвети как правилно да отглежда детето си: например кога да му даде антибиотик и кога да стерилизира биберона. Когато се родило второто му дете, Джак Гилбърт, който по професия е учен, който изследва микробни екосистеми в Университета на Чикаго, решил да подходи по-сериозно към информацията относно рисковете от досега на деца до микроби.

„Оказва се, че в повечето случаи излагането на микроби е полезно за децата", казва Гилбърт.

Гилбърт е съавтор на книгата „Dirt is Good: The Advantage of Germs for Your Child's Developing Immune System“ (в пр. „Мръсотията е хубаво нещо: Ползата от микробите за развиването на имунната система на детето ви“). Представена под формата на въпроси и отговори, книгата дава отговор на много от въпросите, които Гилбърт е чувал от родители в продължение на години.

В интервю за NPR (Американското Националното обществено радио) Джак Гилбърт споделя малко от съдържанието на книгата. Ето и част от интервюто, преведено за вас.

В какво най-често бъркат родителите?

Едно от основните неща, в които родителите прекаляват е, свръх-стерилизирането на средата, в която живее детето, и вманиачаването в това то никога и по никакъв начин да не се нацапа. Например - водят ги да играят в градинката или задния двор, където е кално, и в момента, в който децата се накалят, ги връщат обратно вкъщи, стерилизират ръцете им с антисептични кърпички, като внимават дори несъществено малка част от мръсотията да не попадне на лицето им.

По същия начин ги държат далеч от всякакви животни. Не само котки и кучета, но и други животни. Няма лошо да измият ръцете им, ако върлува грип или вирус, но ако детето общува с кучето и то му близне лицето, това не е кой знае колко лошо нещо. Всъщност това може да има доста благотворно влияние върху здравето на детето.

Какво ще кажете за дезинфекциращите гелове?

Обикновено не са добра идея. По-добре ползвайте топла вода и сапун. Дори хладката сапунена вода е ОК и нанася по-малко щети върху цялостното здраве на детето.

Има ли наистина правило за 5 секунди – ако изпуснеш нещо на земята и го вдигнеш след 5 секунди, то е чисто?

Няма такова правило и това с петте секунди не е истина. На микробите са им необходими милисекунди, за да се прикрепят върху например лепкава филия с мармалад.

Но това няма значение. Освен ако не изпуснете филията в район с висок риск от изключително опасни патогени - което в който и да е съвременен американски (и не само американски, бел. ред.) дом на практика е невъзможно, във всички останали случаи няма опасност за детето ви.

Да мием ли биберона или да го оближем, ако падне на пода?

Оближете го. Правени са изследвания, доказващи, че децата, чиито родители имат такава практика на дезинфекциране на биберон, са развили по-малко алергии, астма и екземи. Като цяло, здравето на тези деца е било по-добро.

Дали алергиите са нежелано следствие от прекомерната ни защита на децата?

Категорично. В миналото ядяхме много по-често ферментирала храна, която съдържа бактерии. Разрешавахме на децата да имат досег до животните, растенията и почвата много по-често.

Днес живеем вътре, затворени. Дезинфекцираме повърхностите. Имунните системи на децата стават хипер чувствителни. В тялото си имаме едни малки клетки-войничета, наречени неутрофили, които, ако дълго време бъдат оставени да се лутат без работа, стават раздразнителни и се бунтуват. И накрая, когато най-сетне срещнат нещо чуждо, например полен, те направо избухват. Полудяват. Това отключва астми и екземи и много често - хранителни алергии.

Дайте съвет. Какво да позволявам на децата си?

Често е много трудно да накараш детето да спазва здравословна диета. Горещо препоръчвам прием на повече цветни зеленчуци, листни зеленчуци, храни, богати на фибри, както и да се намали консумацията на захар. Но като цяло, позволете на детето да опознае света. Стига да са правилно ваксинирани, няма от какво да се страхувате и децата ще растат по-здрави и силни.

Книгата „Dirt is Good: The Advantage of Germs for Your Child's Developing Immune System“ на английски език вече се продава в Amazon и читателските отзиви са доста положителни.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross