fbpx
И аз съм човек

#МоятЗеленПриятел, или защо растенията вкъщи са нещо повече от зелении в саксии

30 юли 2020

Ще е изтъркано да започнем с това, че Covid-19 ситуацията се оказа голямо предизвикателство за всички нас, но така си беше. Затворени вкъщи, много скоро разбрахме колко ни липсва животът навън – приятелите, гостите вечер, градинките, пълни с деца, които до съвсем скоро ни се струваха ужасно скучни. Въобще, залипсваха ни хората – близки и далечни. Колеги и роднини, които гледахме само през екрана на компютъра. И си рекохме, че ще е добре да си имаме приятели у дома, с които да си общуваме и да говорим, и кой друг ако не зелените ни саксийни приятели?

Почти всеки от нас има по един листен съквартирант, чиято история обаче често остава скрита въпреки огромните ползи, които носи този зелен другар, затова ние сме тук да ви разясним какъв неоценим гражданин имате вие на прозореца.

Снимка: Анна Симова, #моятзеленприятел

Знаехте ли, че отглеждането на няколко зеленчука и малко билки вкъщи помага за справяне с всеобщи глобални проблеми като климатичните промени, замърсяването на въздуха и разхищението на храна? Бързо свикнахме да намираме всичко необходимо на пазара и не се замисляме колко ресурс е необходим за отглеждането и транспортирането му и колко вреди носи изхвърлянето на храна.

Тъжната истина е, че 53% от хранителния боклук по света идва от домакинствата, т.е. от домовете ни и храната, която изхвърляме от вкъщи. Освен че това е огромно разхищение и хабене на полезни ресурси, често този отпадък не се изхвърля правилно и попада в депата, където гние – процес, характерен с отделянето на вредни емисии, влияещи негативно на качеството на въздуха и климата.

Връзката между производството и разхищението на храна не спира до нашето участие като отделни домакинства – за създаване на повече и по-мащабни селскостопански площи често се изсичат гори, с което влияем на биоразнообразието в много региони и на качеството на въздуха като цяло. И макар някои от тях да са на другия край на света, резултатите пропътуват стотици километри и стигат чак до най-близката детска площадка, парка и градината пред блока.

Въпросите за климата рядко присъстват на масата и се радваме, че един от положителните ефекти последните месеци е именно засилващият се интерес на общността към отглеждането на билки, подправки и цветя в домашни условия – защото големите неща започват от мъничките действия вкъщи.

Снимка: Мария Петрова, #моятзеленприятел

Когато сами отглеждаме своята храна, макар и на балкона, когато откъснем малко подправки от саксийките на перваза, започваме да гледаме по съвсем различен начин на зелените ни приятели. И нека си го признаем – чувстваме се далеч по-спокойни, когато знаем откъде идва храната ни. Да не забравяме и онези неядливи цветя и растения, които се грижат за чистия въздух вкъщи и естетическия вид на жилището, а също така и за положителните емоции и настроение. Все пак друго си е, когато в хола мирише на пролет, нали?

Ние имаме нужда да виждаме растенията като част от семейството – онзи малък зелен приятел, за когото заедно избирахме подходяща саксийка и правилното място на перваза, и грижите, за когото ни сплотяват като семейство. А както препоръчахме, най-добре е да му дадете едно чудесно име, така че съвсем да си станете близки. А той в замяна на вашето приятелство, ще осигури по-чист въздух, както у дома, така и навън.

Така решихме да дадем глас на #МоятЗеленПриятел да разкаже своята история. 

Снимка: Екатерина Кобакова, #моятзеленприятел

Стотици от вас ни писаха и ни изпратиха снимки на другарчетата с листа. Кои бяха домати, кои бяха мушката, кои са от разсада на баба и кои идват от далечни екзотични страни - няма значение. Оказа се, че ги имате премного, макар повечето да сте градски хора, и ние премного се радваме.

Радваме се, че макар често да нямате възможност да готвите и макар да живеете предимно хай-тех живот, намирате време за малко парченце природа и общуване с нея.  Това са стотици от вас, които допринасяте за положителната промяна - по-зелени балкони, по-чист въздух, по-благоприятно влияние върху климата. Защото, в крайна сметка, всички споделяме един общ дом.

Затова решихме да наградим един от вас на случаен принцип, защото не е възможно човек да подбере от всички тия красоти. И ето я нашата разкошна победителка, която ще получи всякакви такъми да си раззелени дома още повече.

Снимка: Христина Хаджийска, #моятзеленприятел

Тя се казва Христина Хаджийска и ни е написала: "От ляво на дясно - разсада с любимите люти чушлета, една роза, която незнайно как оцелява вече половин година, мента, босилек, чубрица и любимия магданоз, който тъкмо остригах."

Ние с Красимира магданоз не ядем, но всичко друго ни е по вкуса, особено лютите чушки. 

Много се радваме, че се запознахме с вашите зелени приятели. Грижете се за тях, а те ще се погрижат не само за вас, но и за всички нас на тази единствена наша планета. 

Елисавета Белобрадова

Съоснователка на Майко Мила

всички статии на автора
Споделете статията
cross