fbpx
Психично здраве

Момичетата "наследяват" следродилната депресия на бащите си

17 януари 2019

За момичетата в тийнейджърска възраст има по-голям риск да развият психични заболявания, ако бащите им са преживели следродилна депресия, показва проучване, публикувано в списание JAMA Psychiatry, съобщава The Guardian.

Изследването, стартирало през 1991 г., обхваща над 3000 семейства в района на Бристол в Англия. То установява, че един на всеки 20 бащи е изпаднал в депресия в седмиците след раждането на детето му. Изследователите откриват връзка между мъжете с това състояние и техните дъщери, чиито депресивни състояния се отключват на 18-годишна възраст.

Този риск е валиден само за дъщерите, докато синовете не са засегнати, казват изследователите. Според тях една от възможните причини депресията на момичетата да е свързана с тази на татковците им са специфичните взаимоотношения между бащата и дъщерята, когато момичетата преминават през юношеството.

Констатациите биха могли да имат отражение върху редица свързани с умственото здраве услуги, които традиционно се фокусират върху идентифицирането и лечението на постнаталната депресия при майките, казват още авторите на прочуването.

Пол Рамчандани от университета в Кеймбридж казва: „Отдавна е ясно, че бащите също имат депресия в следродилния период. Новото в тази статия е, че успяхме да проследим младите хора от раждането им до 18-годишна възраст, когато те бяха интервюирани и така намерихме връзката между депресията при бащите и тази при дъщерите им на 18-годишна възраст."

Рамчандани добавя, че депресията при бащите е свързана с повишено ниво на стрес в цялото семейство и това е един от начините, по които децата могат да бъдат засегнати. "Резултатите от това проучване подчертават колко е важно да се следи и психичното състояние както на жените, така и на мъжете след раждането на детето им.", казва той

Марк Уилямс, основател на групата Fathers Reaching Out и участник в борбата с депресията при бащите, допълва: „Моята работа със семейства показва, че понякога само бащата е този, който страда в мълчание. За съжаление много малко мъже са насърчавани да обърнат внимание на психичното си здраве, след като сстанат родители."

Предишни изследвания на същите учени установяват, че постнаталната депресия при бащите е свързана с поведенчески и емоционални проблеми в тяхното детство на възраст от три и половина до седем. Изследователите смятат още, че именно бащинската депресия причинява конфликт между партньорите и предизвиква и депресията при майките.

До голяма степен обаче, следродилната депресия остава недиагностицирана при мъжете, което до голяма степен се дължи на популярното схващане, че основна причина за депресията при майките са хормоналните промени след раждането. "Това е грешно", казва Андрю Майерс, психолог, специалист по перинатално психично здраве в университета в Борнмут, цитиран от The Guardian. Първо, има доказателства, че нивата на тестостерон при мъжете намаляват, когато станат бащи. Второ, „следродилната депресия не е просто хормонална. Става дума за цяла поредица от фактори в психиката или историята на всеки индивид, които взаимодействат с всичко останало", казва той.

През 2016 г. изследване установява, че 8% от мъжете изпитват следродилна депресия. Но академичните среди миналата година установиха, че скрининговите инструменти за откриването ѝ при жените (скалата на Единбург) са по-малко надеждни, когато се прилагат на мъжете, което предполага, че реалната цифра е много по-висока. Елия Псоуни от университета в Лунд в Швеция, която ръководи това изследване, казва, че поне 22% от анкетираните мъже в проучването са имали следродилна депресия. В Обединеното кралство, проучване на National Childbirth Trust сред нови родители през 2015 г. установи, че около един на всеки трима бащи казва, че се тревожи за психичното си здраве.

Въпреки това следродилната депресия при бащите все още не е призната за състояние, което трябва да се лекува. Психолозите обаче смятат, че именно фокусът върху постнаталното здраве на мъжете ще помогне още повече за разширяването на разговора за следродилната депресия при жените, която на много места по света все още е табу.


Още по темата:

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross