fbpx
Новини

Може ли да не говорим за външния вид на жените в медиите, а за техния професионализъм?

8 юни 2020

Редица журналистки от Австралия са обект на сексистки коментари във форум, съществуващ повече от десетилетие и съдържащ огромно количество снимки, откраднати от личните им профили в социалните мрежи, пише The Guardian.

Стотици утвърдени професионалистки в медийната сфера и множество млади репортерки са станали плод на обсъждане и сексистки коментари от потребители на форума. Към техните снимки има и такива на актриси, спортистки и модели от Австралия. Кадрите са взети от личните профили на жените и обикновено включват снимки, на които тренират или са заедно с приятели. Всичко това е придружено с коментари от сорта на "време е да сменят малко ъгъла на заснемане, за да покаже малко повече крака" или "велики цици".

Репортерката на ABC Лили Майерс казва, че е открила свои снимки по бански във форума. Те първоначално са били качени в личния ѝ Инстаграм профил, докато е била на почивка на Хаваите преди 8 години. Според нея форумът не само нарушава правото на неприкосновеност, но и размива границата между личния и професионалния живот на жените.

"Струва ми се, че е малко трудно да не засрамиш сама себе си заради начина, по който си се облякла в даден момент", казва тя. И добавя: "Първата ми мисъл беше: "Не трябваше да качвам снимки от плажа, трябваше да се сетя, че може да се случи нещо такова". После обаче се замислих за съгласието, за това, че жената има право да облича каквото си иска, и за начина, по който се възприема това".

Журналистката Лили Кардис разкрива, че има акаунт, свързан с форума, който е следвал в социалните медии повече от 1000 жени - журналистки, продуцентки, фризьорки и гримьорки. В резултат на откритието ѝ акаунтът е блокиран от близо 100 журналисти, но качването на снимки не спира.

Един от дългогодишните журналисти на Network 10 Антоанет Латуф също е видяла свои снимки във форума, включително и свое Инстаграм стори как тренира в стаята на детето си по време на пандемията. Една от снимките я показва, докато отразява терористичната атака на Мартин Плейс през 2014 г. Но вместо да се дискутират трагичните събития, потребителите коментират само и единствено външния ѝ вид и начина, по който е облечена.

Латуф отбелязва, че този форум е поредният пример как се налага мнението, че външният вид на жената е много по-важен от уменията и интелекта ѝ. "Всичко това отразява виждането за жените през 50-те – жената е за гледане, а не за слушане, и тя трябва да изглежда добре за мъжките погледи."

Форумът има над 81 000 членове, някои от които постват ежечасно в различни версии на сайта от края на 90-те години насам. В началото се качват скрийншоти на жени от телевизията или сканирани страници от списания, но с появата на социалните медии нещата ескалират.

И двете журналистки казват, че знаят за съществуването на форума от години, но едва наскоро са им обърнали внимание за подозрителен акаунт, който според тях качва техните снимки.

Пред Guardian Австралия администраторът на сайта казва, че е от Чехия и че е вторият човек, който движи форума. А това е четвъртото издание на сайта. Бивш модератор на сайта пък споделя пред медията, че във форума са се споделяли голи снимки на актриси и модели, но администраторите отричат категорично подобно нещо.

Същия бивш модератор казва, че в "най-добрите" дни е имало по около 100 000 души онлайн във всеки момент и 20 модератори, контролиращи съдържанието.

Според един от настоящите четирима модератори форумът е създаден, "за да възхвалява австралийските знаменитости". "В сайта има правила. Всякакъв вид разголеност е ограничена възрастово и е сведена до минимум. Не може да контролираш какво поства някой. Хората са там по различни причини."

Във връзка с това Майерс казва: "От юридическа гледна точка тези мъже не са направили нищо лошо. Но морално, очевидно, човек се чувства осквернен." Админът на форума твърди, че "всеки, който е поискал снимките му да бъдат свалени, е получил това. Мисля, че правим достатъчно, за да защитим всеки един."

Според Майерс обаче този сайт е чудесен пример как жените в публичната сфера имат допълнително бреме да вземат свръх мерки, само и само да запазят личната си информация неприкосновена. Няколко нейни колежки са били обект на следене преди време и дори се е стигнало до намесата на полицията.

"Почти всяка жена в сферата на журналистиката е имала история с човек, който не просто я "следва", а направо следи. И понякога това стига твърде далеч."

Латуф е получавала смъртни заплахи и ужасяващи трол атаки във връзка с работата ѝ, вследствие на което прави всичко възможно, за да е сигурна, че нищо от това, което поства няма да се обърне в някакъв момент срещу нея и срещу децата ѝ. "За пореден път се замислям колко внимателни трябва да са жените – и на улицата, и онлайн."

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross