fbpx
от 0 до 3 години

Може ли да кърмите с пиърсинг на зърната

17 януари 2024
кърмене с пиърсинг на зърната

Ако имате пиърсинг на зърната и възнамерявате да кърмите, вероятно имате въпроси. Може би искате да знаете дали пиърсингът ще повлияе на способността ви да кърмите, или на производството на кърма. Ето тук има някои отговори от експерти по пиърсинг и по кърмене.

Може ли да кърмите с пиърсинг на зърната?

Краткият отговор „да“ идва от Кимбърли Уайз-Люит, която е консултант по кърмене. Единственото предупреждение – ще трябва да махате пиърсинга, преди бебето да засуче. „Кърменето с пробити зърна е безопасно, стига да премахвате бижутата преди кърмене и да спазвате добра хигиена, ако ги поставяте обратно между кърмаческите сесии“, обяснява тя.

Според LactMed по тази тема няма много изследвания. И все пак, мнението е, че кърменето с пиърсинг на зърното „изглежда не пречи на лактацията в повечето случаи“. LactMed повтаря, че аспирацията и задушаването са теоретично безпокойство, но то може да бъде отстранено чрез сваляне на бижутата от зърното преди кърмене. В същото време се отбелязва, че няма данни за подобно усложнение.

Рисковете от кърмене с пробити зърна

Освен риска детето ви да погълне парче метал, другият основен риск е възможността от предаване на инфекция. Това обаче е по-вероятно да се случи, ако наскоро сте направили пиърсинг на зърното и зоната не е напълно зараснала. „Прясно направеният и все още незаздравял пиърсинг е изложен на риск от инфекция. Ако това се случи, свържете се незабавно с лекаря си“, съветва консултантака по кърмене. Признаците на инфекция в зърното след пиърсинг могат да включват подуване, увеличена чувствителност, гной или секреция и обрив.

Илейн Ейнджъл, член на Асоциацията на професионалистите, правещи пиърсинги и автор на The Piercing Bible – The Definitive Guide to Safe Piercing, се съгласява, че скорошен пиърсинг е по-вероятно да причини инфекция, която може да бъде вредна за бебето. „Както травмата, така и оралният контакт трябва да се избягват, когато се лекува проблем с пиърсинг на зърното (или какъвто и да е друг)“, казва тя. Според нея са необходими поне три месеца, за да се нормализира тъканта след пиърсинг. Според LactMed повечето зърна ще бъдат напълно възстановени около 6 до 12 месеца след пиърсинг.

Има ли влияние върху способността да кърмите?

„По-голямата част от жените с пробити зърна могат да кърмят без никакви проблеми. Освен може би малко мляко, което излиза от допълнителните дупки в зърната“ казва Уайз-Люит. Въпреки това в зависимост от разположението на вашия пиърсинг, може да има увреждане на нервите или белег. Което пък е възможно теоретично да повлияе на някои аспекти от кърменето. Рефлексът на потичане се появява след засукването на бебето. Според проучване от 2018 г., публикувано в Dermatology Online Journal, пиърсингът на зърната може да потисне този рефлекс.

Както отбелязва LactMed, някои проучвания са установили, че наличието на пиърсинг на зърното може да увеличи риска от мастит. Пиърсингът на зърната също така е свързван със запушване на каналите и изтичане на мляко извън пробитата област.

Все пак можем да ви успокоим, че тези усложнения са редки. Особено ако пиърсингът е добре заздравял. „Ако сте загрижени за кърмата или за рефлекса на потичане, добре е да се свържете с консултант по кърмене“, напомня Уайн-Люит.

Пиърсинг на зърната по време на бременност или по време на кърмене

Истината е, че няма сценарий, при който е препоръчително да си направите нов пиърсинг на зърното, докато кърмите или сте бременна. Както отбелязва Джеймс Уебър, член на споменатата по-горе асоциация и основател на Infinite Body Piercing във Филаделфия и Балтимор, съсловната организация на експертите по пиърсинг категорично не подкрепя и двете практики.

Що се отнася до бременността, от асоциацията обръщат внимание, че по време на бременност имунитетът е намален, което означава, че е по-малко вероятно пиърсингите да зараснат добре. Освен това дори и по-стари дупки могат да се възпалят по време на бременност. А както правилно отбелязва Уебър, често се налага в болницата родилките да свалят всичките си бижута. „Това означава, че има голям шанс нов пиърсинг да бъде премахнат твърде рано, което ще доведе до зарастване на дупката“, казва той.

Що се отнася до пиърсинг след раждане, принципно няма пречки, стига пробиването да се направи поне три месеца след раждането. Пиърсингът на зърната обаче е изключение. От асоциацията препоръчват да изчакате около три месеца, след като приключите с кърменето. Ейнджъл също е съгласна. „Очевидно е. Трябва да се спре кърменето, преди да се пробият зърната“, казва тя.

Заздравяването на кожата и рискът от инфекция не са единствените причини да изчакате. „Пиърсингите ще заздравеят трудно, докато кърмите, просто защото имате дете, което постоянно пълзи по вас“, казва Уебър. „Освен това новородените често намират висящите и лъскави предмети за много привлекателни. Което значи, че да се запазят пресни пиърсинги по ушите или носа извън обсега на любопитните малки пръсти е загубена кауза.“

В заключение

Добрата новина е, че ако имате стар пиърсинг на зърното, който е добре зараснал, е малко вероятно кърменето да му се отрази негативно. Но определено не трябва да забравяте да сваляте бижуто всеки път, когато „закачате“ малката буболечка на гърдата. И не е разумно да си правите нов пиърсинг, докато кърмите. С другите пиърсинги по тялото би трябвало да нямате проблеми. Особено ако са минали три месеца от раждането.

Автор: Уенди Уайзнър, консултант по кърмене и майка на две деца.
Източник: Parents

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross