fbpx
Новини

Много по-големи последици за жените и момичетата от кризата с Covid-19

3 септември 2020

Социалните и икономическите последици от пандемията са много по-тежки за жените и момичета, отбелязват ООН Жени в специална платформа, създадена с цел проследяване на проблемите в различните области, които кризата засяга.

Жените са на първа линия и вкъщи, и на работа, а заплащането им е доста по-ниско за същите изработени часове и при една и съща квалификация в сравнение с това на колегите им мъже.

Ето как жените се оказват по-уязвими и пренебрегнати. Данните са на ООН:

Насилие

Преди пандемията 243 млн. жени и момичета на възраст 15-49 са били жертви на сексуално и/или физическо насилие от интимния си партньор в рамките на една година.

С идването на пандемията процентите на засегнатите от насилие жени се покачват като част от факторите за това са притеснения за пари, здраве и сигурност, утежнените условия за живот в рамките на социалното дистанциране и карантина, изолацията с насилника, ограничаването на свободното придвижване, както и опустелите публични места.

Към април данните в различни страни за домашното насилие посочват увеличение с 25-33%.

Здравни работници

70% от всички здравни и социални работници в света са жени. От тях само 30% са на лидерски позиции. Не е учудващо, че в началото на пандемията (април 2020 г.) в две от най-засегнатите към онзи момент европейски страни - Италия и Испания, се наблюдава следното съотношение на заразени с Covid-19 здравни работници:

  • Испания 75,5% - жени, 24,5% - мъже
  • Италия 69% - жени, 31% - мъже

Въпреки че такъв голям процент от заетите в сферата на здравеопазването са жени, те не участват достатъчно често във вземането на решения как да се отговори на кризата с Covid-19. Освен това се оказва, че голяма част от личните предпазни средства са създадени в по-големи размери, което излага жените здравни работници на много по-голям риск от заразяване

Икономически шок

Всяка криза удря по-лошо икономически жените и момичетата. В целия свят жените обикновено печелят по-малко и спестяват по-малко, освен това те по-често остават единствения родител в домакинството и са заети много повече в сивата икономика или в сектора на услугите, където има много по-малко социални протекции.

Това ги прави по-уязвими на икономическите сътресения от мъжете. В много семейства затварянето на училищата и социалното дистанциране увеличиха задълженията на жените вкъщи, създавайки съществена трудност във възможността им да работят.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross