fbpx
И аз съм човек

Мисли на световноизвестни самотни родители, от които ще ви стане по-добре

27 април 2017

Да си самотен родител води до изолация в много отношения. Като начало, самотните родители физически прекарваме голяма част от времето с децата, без партньор, който да сподели поне част от бремето или с когото да проведем смислен разговор, като с възрастен. А на емоционално ниво – непрекъснато и навсякъде виждаме семействата с двама родители, които изглеждат като перфектната двойка.

Ако не се усетим овреме, ще се почувстваме не само самотни, но и нещастни. Има обаче едно нещо, което помага на самотните родители да подсладят горчивината на самотното си родителстване – когато виждат и други самотни родители, които минават през същите преживявания.

На 21 март САЩ отбелязва Националния ден на самотния родител. По този повод изданието Huffington post събра цитати от известни личности, които са (или са били) самотни родители. Разбира се, наличието на няколко бавачки и солидни финансови възможности помагат за предоляване на предизвикателствата пред самотното родителстване, затова от изданието са наблегнали на чувствата, не толкова на материалната част от гледането на деца от един родител.

Надяваме се техните думи да ви напомнят, че дори и да сте самотна майка, определено не сте сама.

Иди Фалко („Семейство Сопрано“, „Сестра Джаки“ и др.): ”Като самотна майка, често се налага да работя до късно или извънредно. Да, това им отнема малко (на децата), но в замяна получават енергична и удовлетворена майка. Това ни помага да извадим най-доброто от нас, а това е, което едно семейство трябва да прави.”

Даян Кийтън: “Любовта на живота ми са децата ми и майка ми. Нямам усещането да се нуждая от мъж.”

Сандра Бълок: „Единственият мъж в живота ми е синът ми и вероятно това няма да се промени... Лягам си с една смешна нощница на гепард, защото това разсмива сина ми. Секси бельото ми отдавна стои заключено в едно чекмедже!“

Мини Драйвър („Добрият Уил Хънтинг“, „Убиец под прицел“ и др.): “Най-голямата любов на живота ми е това дете. Аз съм самотна майка, макар че баща му е страхотен и участва в живота му. Не се чувстам сама. Бебетата привличат любов към себе си. Привличат хора, които ги обичат.”

Дженюъри Джоунс („Момчетата от Медисън авеню“, „Последният човек на Земята“, „ХМен: Първа вълна“, „Психаротерапия“)“Хората ме съжаляват: „О, горкичката самотна майка,“ но аз не искам съжалението им. Мога да правя каквото си искам. Работя, ходя на срещи, имам приятели. Имам време за всичко, за което имах и преди. Просто в живота ми се появи и едно невероятно същество. Семейството и приятелите ми са страхотни и знам, че мога да разчитам на тях, макар че и сама се справям просто чудесно.”

Кейт Уинслет: “Самотните майки преживяват много трудности. Обществото е изключително осъдително към тях. Знам от личен опит. Животът ми е минавал през спадове, за които не съм и подозирала, че ще мина. Дори не ми е хрумвало. Научих какво значи буквално да стискаш зъби и да оцеляваш. Научих го на практика. Няма значение дали имаш пари или не, и дали си известен. Това се отнася за всички майки всъщност. Майките винаги трябва да продължават напред. И те го правят, защото се налага.“

Дж. К. Роулинг: “Искам да кажа на всеки самотен родител, който има чувството, че носи на раменете си непосилния товар на стереотипите и стигмата срещу самотните родители, че най-горда в живота си съм се чувствала от себе си, когато бях самотна майка.”

Реджина Кинг („Джери Макгуайър“, „Мис таен агент 2“, „Обществен враг“): “Мисля, че във всяка професия е трудно да си майка, а особено ако си самотна майка. Трудно е да нямаш партньор, с когото заедно да отгледате детето. Трудно е, но далеч не невъзможно и по-често се усмихваме, отколкото плачем.“

Дениз Ричардс: “Най-хубавият подарък от родител за детето е да му даде време. Самотните майки трябва да осъзнаят, че е окей да отделят и малко време за себе си. Ще си починат и ще бъдат още по-добри майки!”

Чарлийз Терон: “Голямо предизвикателство е, но се справяме. Аз работя, но децата ми са първи приоритет. Няма нищо по-хубаво от звука на малчуган, който изтърсва нещо смешно. Най-много обичам да се будя заедно с децата, да отидем на плажа и да хапнем с приятели.”

Тараджи Хенсън („Империя“, „Странният случай с Бенджамин Бътън“): “По дяволите, дори и президентът на САЩ – всъщност четирима – са отгледани от самотни майки. Въпреки това, твърде много от нас се борят да пробият през адски дебел пласт мазна, лепкава обществена стигма и предразсъдъци, дори и само за да ни забележат.”

Solange: “Мисля, че е наистина важно всяка майка да намери своя собствен път.”

Мишел Уилямс („Manchester by the Sea“, „Оз: Великият и могъщият“, „Планината Броукбек“): “Намираш начин да се справиш. Продължаваш да се будиш всеки ден. Продължаваш да ставаш от леглото. Понякога е само защото знаеш, че в кухнята има чаша кафе.”

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross