fbpx
И аз съм човек

"Мислех, че мъжът ти печели достатъчно" и още 10 коментара, които да спестим на работещите майки

17 февруари 2019

От години съм работеща жена, майка на три деца, като през това време много хора ми зададоха много въпроси и ми дадоха много непоискани (груби и осъдителни) мнения, пише Дженифър Бaрбин, автор на книгата Разкарай вината! Стани горда работеща майка в 12 лесни стъпки. И след поредните изказвания от рода на „Не знам как го правиш. На твое място ще се чувствам прекалено виновна." или „Никога не бих позволила някой друг да гледа децата ми!“ тя изброява задължителните коментари, които да спестите на работещите майки.

1 -- “Видях детето ти преди училищната екскурзия днес. Плачеше. Мисля, че много му липсваше..."

Благодаря, чувствам се много по-добре след тази информация. Няма ли да добавите как детето ми ще бъде увредена психика за цял живот, защото не съм му помахала окуражително, докато автобуса потегля?

2 -- „Никога не бих позволила някой друг да гледа децата ми!“

Да, позволявам на другите да взимат всички решения за моите деца. Аз нямам нищо общо с родителските срещи, организирането на рождени дни, проверката на домашните, прегледите при педиатър. По дяволите, дори не ги прегръщам и целувам, никога не съм първия човек, който виждат сутринта, и никога не правя нещо забавно с тях като пикници на килима или гледането на един и същ анимационен филм по 100 пъти. И никога не ги питам как е минал денят им. Не, нямам нищо общо с децата си.

3 -- „Ами, браво, че поставяш кариерата на ПЪРВО място..."

Да, всеки ден ставам с мисълта, че най-любимото ми нещо е да правя кариера. Майната му на семейството, какво общо има то с това, че работя!

4 -- „Бих дала всичко, за да избягам от децата си за цял ден“.

Ако наистина имате предвид това, изпратете ми автобиографията си - и мога да ви помогна. Но не забравяйте, че тази „свобода“ идва със своите проблеми. Ние не се "измъкваме, за да отидем в спа център", а поради основателни причини.

5 -- „Много ще ми липсва детето, ако съм далеч от него цял ден.“

Е, нямам представа как се чувстваш, защото съм доста безразлична майка. Нямам чувства и децата ми никога не ми липсват.

6 -- „Не знам как го правиш. Сигурно е толкова трудно..."

Трудно е, не знам как го правя. Но не мисля, че работата е проблемът, защото родителството е трудно и ако си останеш у дома, и ако отидеш в офиса. Не знам как го прави всяка от нас. Да си родител е пълнена с любов и възторг работа - и това е най-трудното нещо, което някога съм правила.

7 -- "Явно си доста организирана, за да можеш да балансираш всичко."

Обичам тази реплика и я мразя в същото време. Организирана съм колкото да мина през доста неща през седмицата, но също така знам, че една родителска среща може да ми стопи лагерите. Имам бримки на чорапогащника и никога не пиша картички с благодарности и шегички на децата си. Не тренирам толкова често, колкото трябва, и всеки ден нещо ми се изплъзва. Наистина няма "баланс" при мен, просто организиран хаос. Не съм по-различна от всяка друга майка.

8 -- „Изглеждаш много уморена.“

БЛАГОДАРЯ! Сега се чувствам още по-добре! Искаш ли да гледаш децата ми този уикенд, за да мога да отида на масаж, да си направя маникюр и да се наспя? Не? Тогава, моля, не казвайте на работещата майка колко е уморена.

9 -- „Винаги има време за работа, тези първи години с децата са толкова ценни.“

Защо, ама наистина ЗАЩО това никога не се казва на бащите? Всъщност, имам много специални моменти с децата си. Когато синът ми се качва в леглото ми и ми казва, че съм най-добрата майка в целия свят, или когато дъщеря ми се усмихва и казва: „Обичам те“, това са специални моменти и аз ги обожавам.

10 -- „Изненадана съм, че се върна на работа. Мъжът ти ми изглеждаше достатъчно успял и стабилен..."

Защо изобщо предполагате защо работя? Някои жени обичат и искат да работят, независимо как се развива мъжът им, и съжалявам, че не сте сред тях.

В крайна сметка всички ние сме майки, всички обожаваме децата си и всички искаме това, което имаме.

Източник: WorkingMother


По темата:

https://maikomila.bg/10-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B7%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%B4%D0%B5%D1%86%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%89%D0%B8-%D0%BC%D0%B0%D0%B9%D0%BA%D0%B8/

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross